ΤΟΠΙΚΑ

Βαρύ το κλίμα στην 32η Ταξιαρχία

βαρύ-το-κλίμα-στην-32η-ταξιαρχία-622025

Δυσφορία εκφράζουν στρατιωτικοί κύκλοι, καθώς βρίσκονται στο «σκοτάδι» για τους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς του ΥΕΘΑ

«Καζάνι που βράζει» η 32η Ταξιαρχία Πεζοναυτών τις τελευταίες μέρες, μετά την αναζωπύρωση των πληροφοριών ότι μέχρι τον Ιούνιο θα έχει ολοκληρωθεί η μετακίνηση από τον Βόλο στην Αθήνα. Η δημόσια τοποθέτηση του νέου υπουργού Εθνικής Αμυνας Ευάγγελου Αποστολάκη, σε απάντηση ερώτησης που κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος, έχει «παγώσει» κυριολεκτικά τους στρατιωτικούς, καθώς εμμέσως πλην σαφώς η 32η Ταξιαρχία… παραμένει στον Βόλο μέχρι να φύγει άμεσα.

Τις αμέσως επόμενες ημέρες μάλιστα επίκειται συνάντηση στο ΥΕΘΑ μεταξύ του Ευάγ. Αποστολάκη και του Χρήστου Μπουκώρου, προκειμένου να ενημερωθεί κατ’ ιδίαν για τις εξελίξεις γύρω από το θέμα. Και αυτό διότι, ο βουλευτής είχε καταθέσει επίκαιρη ερώτηση προς τον αρμόδιο υπουργό, την οποία όμως απέσυρε μετά από αίτημα του δεύτερου, ο οποίος επικαλέστηκε απόρρητα στοιχεία που δεν δύναται να δημοσιοποιηθούν μέσω δημόσιας συζήτησης στη Βουλή.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες δημοσιογραφικές πηγές, το κλίμα μέσα στο στρατόπεδο Γεωργούλα είναι ιδιαίτερα βαρύ. Ακόμη και ανώτερα στρατιωτικά στελέχη δηλώνουν «άγνοια» για τους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς που επικαλούνται το υπουργείο Εθνικής Αμυνας και το Γενικό Επιτελείο Στρατού, προκρίνοντας ως ιδανικότερη λύση τη μεταστάθμευση της 32ης Ταξιαρχίας στην Αττική. Οι ίδιες πηγές ακόμη προσθέτουν πως «η επίκληση αλλαγών στους επιχειρησιακούς σχεδιασμούς του ΓΕΣ είναι προσχηματική» και ότι «αντικειμενικός σκοπός είναι η μετακίνηση της 32ης Ταξιαρχίας πάση θυσία στην Αττική, προκειμένου να στηριχθούν περιοχές όπως ο Αυλώνας που έχει απαξιωθεί στρατιωτικά μετά το κλείσιμο μονάδων στην περιοχή».

Στρατιωτικοί κύκλοι υπογράμμιζαν επίσης στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι οι χώροι στην περιοχή του Αυλώνα που προτείνονται για να μετασταθμεύσει η 32η Ταξιαρχία είναι ακατάλληλοι για τον σκοπό που έχουν επιλεγεί. Κλιμάκιο μάλιστα αξιωματικών της 32ης Ταξιαρχίας που μετέβη στην περιοχή για να κάνει αυτοψία διαπίστωσε μεγάλες ελλείψεις και εμμέσως πλην σαφώς έκρινε ως ακατάλληλους και μη λειτουργικούς τους περισσότερους χώρους, που χρειάζονται για να αναπτυχθούν οι δυνάμεις των πεζοναυτών.

Επιπροσθέτως, αυτό που επισημαίνεται και δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο είναι το γεγονός πως μέχρι στιγμής – παρότι θα έπρεπε – δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τι μέλλει γενέσθαι με τους στρατιωτικούς που ανήκουν σε ειδικές κατηγορίες (πολύτεκνοι, γονείς με παιδιά ΑμεΑ, κ.ά.) και οι οποίοι «βρίσκονται στο σκοτάδι» αυτή τη στιγμή, παρότι διαμένουν κάποιοι 10 και 15 χρόνια στον Βόλο και τώρα ανατρέπεται πλήρως ο οικογενειακός τους προγραμματισμός. Σημειώνεται πως στην 32η Ταξιαρχία υπηρετούν 450 στρατιωτικοί και 550 κληρωτοί στρατιώτες.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου