ΤΟΠΙΚΑ

Επιτέλους τέλος στην ταλαιπωρία Σχολών και υποψηφίων οδηγών

επιτέλους-τέλος-στην-ταλαιπωρία-σχολ-622425

Στις Επιτροπές της Βουλής το νομοσχέδιο για το νέο σύστημα οδήγησης

Κανονικά διεξάγονται από προχθές Δευτέρα στον Βόλο οι εξετάσεις οδήγησης, μετά από ένα τετράμηνο αποχής των εξεταστών, οι οποίοι διεκδικούν την καταβολή της ειδικής αποζημίωσης για το πρακτικό μέρος που είναι εκτός του ωραρίου τους.

Καθώς το νομοσχέδιο για την οδήγηση κατατέθηκε στις Επιτροπές της Βουλής, οι περισσότεροι από τους εξεταστές πραγματοποιούν κανονικά τις εξετάσεις, παρά το γεγονός ότι η αποχή συνεχίζεται με αποφάσεις που βγάζει κάθε Παρασκευή η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Αιρετών Περιφερειών Ελλάδος (ΟΣΥΑΠΕ).

Αυτή την εβδομάδα προγραμματίστηκαν εξετάσεις για προχθές Δευτέρα, χθες Τρίτη και σήμερα Τετάρτη, ενώ για την ερχόμενη εβδομάδα οι εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν από Δευτέρα έως και Πέμπτη.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Εκπαιδευτών Υποψηφίων Οδηγών Νομού Μαγνησίας Ιορδάνης Πολατίδης ενημέρωσε ότι οι εξετάσεις αφορούν στο σύνολο των υποψηφίων οδηγών και όχι μόνο στις ειδικές κατηγορίες.

Ωστόσο, επειδή από την πολύμηνη αποχή έχει συσσωρευτεί μεγάλος αριθμός υποψηφίων οδηγών και υπάρχει έντονη πίεση από τον κόσμο ο κ. Πολατίδης έκρινε ότι οι εξετάσεις οδήγησης θα αργήσουν να μπουν σε κανονική ροή.

Από την πλευρά του ο διευθυντής Συγκοινωνιών και Μεταφορών Ηλίας Τσαμπίρας ενημέρωσε ότι ενώ η αποχή συνεχίζεται, δέκα από τους δώδεκα εξεταστές συμμετέχουν κανονικά στις εξετάσεις.

«Η ΟΣΥΑΠΕ θα αποφασίσει κάθε Παρασκευή για το πώς θα κινηθεί περαιτέρω. Όμως, η ενημέρωση που έχουμε είναι ότι το νομοσχέδιο βρίσκεται στις Επιτροπές της Βουλής και σύντομα θα κατατεθεί για έγκριση», πρόσθεσε ο ίδιος.

Επισημαίνει ότι στο νέο νομοσχέδιο υπάρχει πρόβλεψη για την ειδική αποζημίωση που ζητούν οι εξεταστές. Οι εξεταστές οδήγησης προχώρησαν σε κινητοποιήσεις τον Σεπτέμβριο με αποτέλεσμα πάνω από 2.000 διπλώματα οδήγησης να μείνουν στον «αέρα», καθώς η ισχύς της απόφασης για την αποζημίωσή τους είχε λήξει τον περασμένο Απρίλιο και δεν ακολούθησε καμία νεότερη απόφαση που να τους διασφαλίζει.

Το νέο σύστημα εξετάσεων που έχει κατατεθεί στις Επιτροπές της Βουλής προβλέπει την παρακολούθηση των εξετάσεων με οπτικοακουστικά μέσα. Ακόμη σύμφωνα με αυτό οι οδηγοί θα είναι στο τιμόνι από 17 ετών υπό προϋποθέσεις.

Το δίπλωμα οδήγησης θα εκδίδεται στα 18, αλλά οι ανήλικοι θα μπορούν να πάρουν αυτοκίνητο στα χέρια τους παρουσία ενός ενηλίκου.

Το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στα διπλώματα έχει και την πρόβλεψη για αλλαγή στο ηλικιακό όριο από το οποίο επιτρέπεται η οδήγηση.

Ετσι θα μπορούν να πάρουν το τιμόνι και άτομα ηλικίας 17 ετών συνοδεία ενός ενηλίκου που απαραιτήτως θα πρέπει να είναι μαζί τους την ώρα που οδηγούν.

Οι ανήλικοι οδηγοί για να πιάσουν το τιμόνι στα χέρια τους θα πρέπει να περάσουν πρώτα από θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση, ενώ το κανονικό δίπλωμα θα εκδίδεται όταν κλείσουν τα 18 και πάλι μετά από πρακτική εξέταση.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου