ΤΟΠΙΚΑ

Χώρος για το πρώτο «πράσινο σημείο» στον Βόλο

χώρος-για-το-πρώτο-πράσινο-σημείο-στ-623135

Στο πλαίσιο της εφαρμογής του εγκεκριμένου σχεδίου αποκεντρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων

Χώρο για να λειτουργήσει το πρώτο «πράσινο σημείο» στην πόλη, στο πλαίσιο του εγκεκριμένου σχεδίου αποκεντρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, αναζητά ο Δήμος Βόλου. Από την Οικονομική Επιτροπή που συνεδρίασε χθες αποφασίστηκε η κατάρτιση των όρων διεξαγωγής δημοπρασίας για τη μίσθωση ακινήτου που θα λειτουργήσει ως «πράσινο σημείο».

Ο Δήμος Βόλου αναζητά οικόπεδο ή όμορα οικόπεδα συνολικού εμβαδού 5.000 τ.μ. στην περιοχή της Μπουρμπουλήθρας στο Πεδίο του Αρεως. Στη συγκεκριμένη περιοχή, όπως εξήγησε ο γενικός διευθυντής του Δήμου Στ. Διαμαντίδης, δεν υπάρχει δημοτικό ακίνητο. «Είναι όμως μία περιοχή υποβαθμισμένη, στην οποία υπάρχει η δυνατότητα να βρούμε έκταση να μισθώσουμε. Η περιοχή ανήκει στο δημόσιο», σημείωσε.

Η χωροθέτηση έχει γίνει ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2016 και προβλέπεται επίσης τη δημιουργία τριών ακόμη «πράσινων σημείων» μέσα στον Δήμο Βόλου, στον περιφερειακό, στην Αγριά στον δρόμο προς Δράκεια και στη Ν. Αγχίαλο.

Η δημιουργία των «πράσινων σημείων» είναι μία από τις επιταγές του σχεδίου διαχείρισης απορριμμάτων. Σε αυτά ο πολίτης μπορεί να φέρνει ανακυκλώσιμα υλικά, ογκώδη (π.χ. έπιπλα, απόβλητα από ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό ΑΗΗΕ), ειδικά απόβλητα (όπως μπαταρίες, χρώματα, κ.λπ.), πράσινα απόβλητα και άλλα είδη με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση/προετοιμασία για επαναχρησιμοποίηση ή την ανακύκλωση, ανάλογα κάθε φορά.

Αλλα βήματα στην κατεύθυνση της διαλογής στην πηγή που προβλέπει το τοπικό σχέδιο που «κουμπώνει» με τον περιφερειακό και τον εθνικό σχεδιασμό είναι η δημιουργία δικτύου κάδων ανακύκλωσης που θα πρέπει να έχει μεγάλη πυκνότητα και να υποδέχεται ξεχωριστά το χαρτί/χαρτόνι, το πλαστικό, το γυαλί, τα μέταλλα και τα βιοαπόβλητα. Προβλέπεται ακόμη χωριστή διαλογή ειδικών αποβλήτων, όπως είναι τα υγειονομικά, καθώς και επέκταση του προγράμματος οικιακής κομποστοποίησης.

Στόχος του τοπικού σχεδίου είναι η μείωση των σύμμεικτων αποβλήτων, για την επεξεργασία των οποίων προβλέπεται η κατασκευή μονάδας επεξεργασίας αποβλήτων στο ΧΥΤΑ και ενταφιασμός του υπολείμματος στον ΧΥΤΥ (χώρος υγειονομικής ταφής υπολείμματος), όπως θα εξελιχθεί ο ΧΥΤΑ (χώρος υγειονομικής ταφής απορριμμάτων).

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου