ΤΟΠΙΚΑ

Στο ΣτΕ προσφεύγει ο Δήμος Βόλου για τα ταμειακά διαθέσιμα

στο-στε-προσφεύγει-ο-δήμος-βόλου-για-τα-623162

«Ούτε συνταγματάρχες του ΄74 δεν έβγαζαν τέτοιες αποφάσεις», κατήγγειλε ο δήμαρχος Αχ. Μπέος

Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της υπουργικής απόφασης, που επιβάλλει την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθέσιμων στην Τράπεζα της Ελλάδας, θα προσφύγει ο Δήμος Βόλου. Υιοθετώντας πλήρως την πρόταση της Κεντρικής Ενωσης Δήμων Ελλάδας ο Δήμος Βόλου θα καταθέσει αίτηση ακύρωσης της υπουργικής απόφασης και αίτηση αναστολής εκτέλεσης.

Η υπουργική απόφαση, που επιβάλλει στους Δήμους να μεταφέρουν τα χρήματά τους στην ΤτΕ, προκάλεσε την έντονη αντίδραση του δημάρχου Βόλου Αχιλλέα Μπέου. «Μου είναι αδιανόητο μια αριστερή κυβέρνηση, του κ… αριστερή θα έλεγα, να επιβάλει επιτακτικά και μάλιστα με νόμο, που ούτε οι συνταγματάρχες το ’74 δεν επέβαλαν, να καταθέσουν οι Δήμοι τα χρήματα σε συγκεκριμένο λογαριασμό. Πρόκειται για τις οικονομίες των Βολιωτών και της εκάστοτε δημοτικής αρχής που επιβάλλεται να καταθέσουμε σε μία τράπεζα που δεν είναι καν κρατική. Μόνο το 20% των μετοχών της ανήκει στο δημόσιο. Τα υπόλοιπα είναι σε ξένα κεφάλαια. Δεν ξέρω τι είδους συναλλαγή είναι αυτή», είπε σε αυστηρό ύφος.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι με την υπουργική απόφαση καταργούνται συνταγματικές ελευθερίες των Δήμων. «Κανένας Νόμος δεν είναι πάνω από το Σύνταγμα», είπε ζητώντας ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

Υπέρ της προσφυγής στο ΣτΕ ψήφισε ο επικεφαλής της ΛΑΣ Αποστόλης Νάνος υπογραμμίζοντας επιπλέον τον κίνδυνο κυρώσεων που ενέχει η μη συμμόρφωση των Δήμων. «Αυτή η απόφαση της Κυβέρνησης δεν μας ξαφνιάζει. Το ίδιο είχε κάνει και το 2015. Και τότε είχαμε τονίσει ότι είναι μόνο η αρχή. Όπως και τότε έτσι και τώρα λέμε όχι στη μεταφορά των χρημάτων που δεν θα διατεθούν για την κάλυψη λαϊκών αναγκών, αλλά για την ενίσχυση του ιδιωτικού κεφαλαίου», είπε μεταξύ άλλων.

«Καταδικάζω την αυταρχική συμπεριφορά της δήθεν αριστερής Κυβέρνησης», είπε από την πλευρά του ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Βόλου Νίκος Χαυτούρας, καλώντας μάλιστα δημοσίως τους απόντες από τις συνεδριάσεις δημοτικούς συμβούλους που εκπροσωπούν τον ΣΥΡΙΖΑ να πάρουν θέση «αλλιώς να ντρέπονται όταν βλέπουν τον βολιώτικο λαό».

Αιχμές εναντίον του Δήμου Βόλου ότι επί της ουσίας δεν θέλει να συγκρουστεί με την κυβερνητική πολιτική άφησε ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Νίκος Κανελλής και τόνισε ότι ο Δήμος επικαλείται κατά το δοκούν την κυβερνητική πολιτική, φέρνοντας ως παράδειγμα το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Ο ανεξάρτητος Κώστας Γαργάλας ήταν ο μοναδικός που ψήφισε λευκό και μάλιστα κάλεσε τη δημοτική αρχή να εξηγήσει γιατί διαφοροποιεί τη θέση της σε σχέση με αυτή του 2015 οπότε και μετέφερε τα αποθεματικά της στην ΤτΕ.

«Το 2015 η πατρίδα μας ήταν στο χείλος του γκρεμού. Θεωρήσαμε ως πατριώτες ότι θα ήταν σωστό να συμβάλλουμε για να αποφευχθεί το εθνικό δράμα που ήταν προ των πυλών. Τότε όμως δεν ήταν νόμος του κράτους, όπως σήμερα», απάντησε ο δήμαρχος Αχ. Μπέος.

Οι δύο άντρες μάλιστα είχαν έντονη αντιπαράθεση με ορίζοντα τόσο τις δημοτικές εκλογές, όσο και με αφορμή γεγονότα του παρελθόντος.

Εκδικάζεται η αγωγή κατά της ΑΓΕΤ

Νωρίτερα απαντώντας σε ερώτηση που κατέθεσαν από κοινού οι κ.κ. Γαργάλας και Κανελλής για τη διαχείριση των απορριμμάτων και τη σύσταση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα πήγαινε στον υπουργό Περιβάλλοντος, ο κ. Μπέος έκανε γνωστό ότι εντός των επόμενων ημερών πρόκειται να εκδικαστεί η αγωγή που είχε καταθέσει εναντίον της ΑΓΕΤ.

Όπως είναι γνωστό, τον περασμένο Μάιο είχε καταθέσει μήνυση και αγωγή εναντίον των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΓΕΤ για ρύπανση του περιβάλλοντος. Με την αγωγή ο κ. Μπέος διεκδικεί από τα μέλη του Δ.Σ. το ποσό των 500 εκατ. ευρώ. Είχε επικαλεστεί στοιχεία επιβάρυνσης της ατμόσφαιρας και είχε ισχυριστεί ότι η ΑΓΕΤ χρησιμοποιεί μηχανήματα για την καύση απορριμμάτων που δεν είναι κατάλληλα, με συνέπεια να παράγονται ρύποι.

Απαντώντας στο θέμα της διαπαραταξιακής έψεξε τις αντιπολιτεύσεις που δεν συμμετέχουν στο δημοτικό συμβούλιο. «Ρωτήστε τους εαυτούς σας, που απέχετε από το δημοτικό συμβούλιο για μήνες», είπε και άφησε αιχμές ότι κατά καιρούς επιχειρείται παραπληροφόρηση του κόσμου γύρω από τις ενέργειες του Δήμου Βόλου.

Τέλος το δημοτικό συμβούλιο άναψε πράσινο φως για 76 συνολικά προσλήψεις.

Ο κ. Νάνος ζήτησε από τη δημοτική αρχή να διεκδικήσει μόνιμες προσλήψεις, με τον δήμαρχο να απαντά ότι μόλις υπάρξει αυτή η δυνατότητα ο Βόλος θα είναι ο πρώτος Δήμος που θα το διεκδικήσει.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου