ΤΟΠΙΚΑ

Eνεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων

eνεργειακή-αναβάθμιση-των-δημοσίων-κτ-623188

Και νέο πρόγραμμα από την Περιφέρεια Θεσσαλίας

Και νέα πρόσκληση μέσω του ΠΕΠ Θεσσαλίας 2014 – 2020 εκδόθηκε χθες από την Περιφέρεια Θεσσαλίας για την ενεργειακή αναβάθμιση των δημοσίων κτιρίων, προϋπολογισμού 20 εκατ. ευρώ, μετά από απόφαση του περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού. Η πρόσκληση έρχεται σε συνέχεια εκείνης που είχε εκδοθεί πριν από λίγους μήνες και καλύφθηκε στο σύνολο του προϋπολογισμού (11 εκατ. ευρώ).

Η πρόσκληση αφορά σε δημόσια κτίρια σε όλη τη Θεσσαλία. Στη Μαγνησία αφορά στο Καρτάλειο Διδακτήριο. «Λόγω του μεγάλου ενεργειακού κόστος που δαπανούν τα δημόσια κτίρια, αλλά και λόγω της παλαιότητάς τους, αποφασίσαμε ως Περιφέρεια Θεσσαλίας να προχωρήσουμε στην έκδοση αυτής της νέας πρόσκλησης για να μπορέσουν να ενταχθούν και άλλα έργα», δήλωσε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας και πρόσθεσε: «Στόχος μας είναι να αλλάξουμε το περιβαλλοντικό αποτύπωμα και να δημιουργήσουμε συνθήκες για μικρότερο ενεργειακό κόστος, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον και εξοικονομώντας χρήματα που μπορούν να διοχετευτούν σε άλλες δράσεις. Επιπρόσθετα, διαχέοντας κοινοτικούς πόρους στην τοπική αγορά δημιουργούμε μόχλευση στην πραγματική οικονομία και στηρίζουμε θέσεις εργασίας».

Η δράση έχει ως στόχο την ενεργειακή αναβάθμιση ενεργοβόρων δημόσιων κτιρίων στη Θεσσαλία, με σκοπό την επίτευξη των εθνικών στόχων που έχουν τεθεί στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ενεργειακή Απόδοση. Επιπλέον, στοχεύει στην αξιοποίηση του δυναμικού εξοικονόμησης ενέργειας και βελτίωσης της ενεργειακής αποδοτικότητας στον κτιριακό τομέα, με τα κτίρια του Δημόσιου Τομέα να αποτελούν παράδειγμα για την κινητοποίηση όλης της οικονομίας. Η μετάβαση προς μια οικονομία φιλική προς το περιβάλλον αποτελεί βασική αναπτυξιακή προτεραιότητα της Περιφέρειας και η δράση συμβάλλει στο στόχο αυτό, καθότι η βελτίωση της ενεργειακής αποδοτικότητας των δημοσίων κτιρίων (ιδιαίτερα των παλαιών και πλέον ενεργοβόρων) οδηγεί στη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου