ΤΟΠΙΚΑ

Υποτροφίες του Δήμου Βόλου στον… πάγο

υποτροφίες-του-δήμου-βόλου-στον-πάγο-624526

Χρήματα από κληροδοτήματα «εγκλωβισμένα» στις τράπεζες λόγω ξεπερασμένης… βούλησης των διαθετών

Στον… πάγο επί σειρά ετών βρίσκονται υποτροφίες που θα μπορούσαν να ενισχύσουν οικονομικά αδύναμες οικογένειες για τις σπουδές των παιδιών τους, ιδίως τα τελευταία χρόνια της οικονομικής κρίσης. Χρήματα από κληροδοτήματα του Δήμου Βόλου μένουν «εγκλωβισμένα» στις τράπεζες και η βούληση των διαθετών για την οικονομική ενίσχυση φοιτητών δεν μπορεί να εκπληρωθεί. Οι όροι της διαθήκης συντάχθηκαν σε άλλη εποχή και ουσιαστικά είναι αυτοί που «φρενάρουν» τις προκηρύξεις υποτροφιών…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Στις «παγωμένες» υποτροφίες βρίσκουν κατά καιρούς… τοίχο, αιτήματα δημοτών εν δυνάμει δικαιούχων που διαμαρτύρονται για την μη έκδοση προκηρύξεων για τη χορήγησή τους.

Το θέμα των Κληροδοτημάτων απασχολεί τον Δήμο Βόλου το τελευταίο διάστημα καθώς διαπίστωσε ότι είναι ανέφικτο να χορηγήσει υποτροφίες σύμφωνα με τη βούληση των διαθετών. Με κατεύθυνση από την Περιφέρεια Θεσσαλίας ο Δήμος Βόλου πρόκειται να προσφύγει στο Εφετείο προκειμένου να ξεκαθαρίσουν νομικά οι όροι των διαθετών που είναι ευθυγραμμισμένοι στο πνεύμα περασμένων δεκαετιών, αλλά δεν μπορούν να βρουν εφαρμογή στο σήμερα.

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Υπηρεσιών, Ανδρέα Ζέρβα που έχει υπό την εποπτεία του το τμήμα Δημοτικής Περιουσίας, έχει δοθεί ήδη εντολή να κινηθεί η νομική διαδικασία, προκειμένου έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, οπότε και ξεκινά η νέα ακαδημαϊκή περίοδος, ο Δήμος Βόλου να είναι σε θέση να προχωρήσει σε προκηρύξεις υποτροφιών για τις οποίες θα δεχθεί αιτήσεις, με στόχο και να βοηθηθούν εν μέσω οικονομικής κρίσης οικονομικά αδύνατοι φοιτητές αλλά και να εκπληρωθεί η βούληση του διαθέτη.

Αγκάθια στις προκηρύξεις υποτροφιών του Κληροδοτήματος Παπαγεωργίου

Εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία είναι «παγωμένες» οι υποτροφίες μέσω του Κληροδοτήματος Παπαγεωργίου. Το κληροδότημα αφορά στην δωρεά στον Δήμο όλου τριών καταστημάτων και ενός γραφείο στο κέντρο του Βόλου, τα οποία εκμισθώνονται και τα χρήματα κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό.

Από τα χρήματα των ενοικίων η βούληση του διαθέτη είναι να δίνεται ένα 10% των εσόδων στο Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Δήμου Βόλου και ένα 10% στον Βρεφονηπιακό Σταθμό της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος. Τα χρήματα αυτά αποδίδονται.

Δεν προβλέπονται όμως μόνο αυτά. Τα έσοδα από τα ενοίκια σύμφωνα με τη βούληση του διαθέτη θα πρέπει να δίνονται σε φοιτητές αποκλειστικά από την περιοχή του Ανω Βόλου, προκειμένου να καλυφθεί το σύνολο των εξόδων των σπουδών τους υπό την προϋπόθεση ότι με την αποφοίτησή τους θα προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους στον δήμο.

Τα «αγκάθια» για την προκήρυξη είναι πολλά: δεν διευκρινίζεται ποιος θεωρείται οικονομικά αδύναμος, ούτε το ποσό της υποτροφίας, ούτε η διάρκεια χορήγησης υποτροφίας, ούτε ο χρόνος της παροχής υπηρεσιών αφιλοκερδώς από τους πτυχιούχους.

Μέχρι και το 2017 τη διαχείριση του κληροδοτήματος είχε ιδιώτης δικηγόρος και στη συνέχεια πέρασε στον Δήμο Βόλου. Ομως την τελευταία δεκαετία δεν έχει γίνει ούτε μία προκήρυξη υποτροφίας και τα έσοδα από τα ενοίκια παραμένουν στην τράπεζα αγγίζοντας πλέον ποσό άνω των 300.000 ευρώ.

Διευκρινίσεις για τις υποτροφίες του Κληροδοτήματος Δράκου

Οι υποτροφίες από το Κληροδότημα Παπαγεωργίου δεν είναι οι μοναδικές ανενεργές. Υπάρχει και το Κληροδότημα Αλεξ. Δράκου που προβλέπει υποτροφίες για άριστους μαθητές με καταγωγή από την Πορταριά που εισάγονται σε ανώτατες σχολές.

Τα χρήματα για τις υποτροφίες θα έπρεπε να προέρχονται από την ενοικίαση τεσσάρων διαμερισμάτων που όμως επί σειρά ετών παρέμεναν ανοίκιαστα. Ο Δήμος Βόλου έκανε παρεμβάσεις στα διαμερίσματα και τα ενέταξε στο πρόγραμμα «Στέγαση και Επανένταξη» εισπράττοντας το αντίστοιχο ενοίκιο από το πρόγραμμα και καταθέτοντάς το στον τραπεζικό λογαριασμό του κληροδοτήματος. Δεδομένου όμως ότι η αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας δεν έχει πολλά χρόνια που ξεκίνησε και το χαμηλό ενοίκιο που εισπράττεται, τα έσοδα δεν είναι μεγάλα: περίπου 20.000 ευρώ υπάρχουν σε τραπεζικό λογαριασμό.

Και σε αυτή την περίπτωση δεν έχει βγει προκήρυξη υποτροφιών για τουλάχιστον μία δεκαετία. Τι σήμαινε για τον διαθέτη άριστος, αν η υποτροφία είναι ποσό που δίνεται εφάπαξ είναι σημεία που χρίζουν νομικής ερμηνείας, προκειμένου να «ξεμπλοκάρουν» τα χρήματα από την τράπεζα και να δοθούν για τον σκοπό που όρισε ο διαθέτης για την οικονομική στήριξη των σπουδών των φοιτητών από την Πορταριά.

Οροι άλλης εποχής

Οι διαδικασίες δεν ξεκινούν μόνο για τα συγκεκριμένα δύο κληροδοτήματα αλλά για το σύνολο των κληροδοτημάτων που έχει στη διάθεσή του ο Δήμος Βόλου, ιδίως μετά τη εφαρμογή του Καλλικράτη και την ενοποίηση των οκτώ πρώην Καλλικρατικών Δήμων.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα κληροδοτήματος της Πορταριάς, που αφορά στις προίκες άπορων κοριτσιών προκειμένου να καλύψουν τα πρώτα έξοδα για το στήσιμο του νέου νοικοκυριού τους. Μόνο που ο διαθέτης βάζει όρο για την παροχή της προίκας, οι «άπορες κορασίδες» να είναι… αμέμπτου ηθικής, κάτι που θα πρέπει να… πιστοποιηθεί.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου