ΤΟΠΙΚΑ

Ευθ. Τσάμης: Οφείλουμε να συνεχίσουμε με μεθοδικότητα και ψυχραιμία

ευθ-τσάμης-οφείλουμε-να-συνεχίσουμε-μ-625770

Επιστολή του προέδρου του Ι.Σ.Μ. με αφορμή την παρουσίαση της επιδημιολογικής μελέτης

Από τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθ. Τσάμη λάβαμε και δημοσιεύουμε την εξής επιστολή:

Με αφορμή το άρθρο της κ. Ελένης Χάνου στο φύλλο της εφημερίδας «Ταχυδρόμος» της 8ης Φεβρουαρίου 2019 για τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής μελέτης που παρουσιάσθηκαν την Τετάρτη 6 Φεβρουαρίου 2019 στο αμφιθέατρο «Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από τον καθηγητή της έδρας της Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Χατζηχριστοδούλου Χρήστου, έχω να παρατηρήσω τα εξής:

  1. Στον χαιρετισμό μου στην εκδήλωση παρουσίασης της επιδημιολογικής μελέτης, ως πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, αναφέρθηκα στην πάγια και διαχρονική άποψη του Ι.Σ.Μ. για διεξαγωγή επιδημιολογικής μελέτης θνησιμότητας και νοσηρότητας στην περιοχή μας, διότι ως επιστήμονες είμαστε αντίθετοι σε φήμες και παραφιλολογίες που αναπτύσσονται σε σχέση με αυτά τα σημαντικά και ευαίσθητα θέματα. Είναι αυτονόητο ότι η άποψη του Ι.Σ.Μ. καθώς και η προσωπική μου άποψη επί των θέσεων που εκφράζω ως πρόεδρος του Ι.Σ.Μ. είναι ανεξάρτητη και δεν επιτρέπουμε ούτε υποκύπτουμε σε οποιαδήποτε παρέμβαση και πίεση διανοηθεί κάποιος να ασκήσει. Προφανώς επειδή είναι γνωστή σε όλους αυτή η θέση μας δεν αισθανθήκαμε καμία πίεση από κανέναν μέχρι σήμερα σε σχέση με την έκφραση της άποψης μας για οποιοδήποτε θέμα αφορά στην Δημόσια Υγεία. Η άποψη που διατυπώνουμε γι’ αυτά τα θέματα έχει ως αποκλειστικό γνώμονα τον ορθό επιστημονικό λόγο και τις τεκμηριωμένες επιστημονικές απόψεις.
  2. Με βάση αυτήν την θέση και λαμβάνοντας υπόψη τα αποτελέσματα της συγκεκριμένης επιδημιολογικής μελέτης θεωρώ ότι αυτά δεν είναι καλά για την περιοχή μας, εφόσον καταγράφονται προβλήματα που συσχετίζονται με αύξηση της θνησιμότητας και νοσηρότητας για ορισμένα νοσήματα συγκρινόμενα με την υπόλοιπη Θεσσαλία και την υπόλοιπη χώρα. Είναι αυτονόητο ότι η άποψή αυτή δεν έχει καμία πρόθεση να τρομοκρατήσει ή να πανικοβάλλει την τοπική κοινωνία, αλλά απλώς να ενημερώσει για τα προβλήματα που καταγράφονται προκειμένου να βρεθούν οι κατάλληλες και αποτελεσματικές λύσεις.
  3. Η επιδημιολογική μελέτη αυτή που δημοσιοποιήθηκε, και είναι πρωτοπόρα πανελληνίως, είναι περιγραφική των προβλημάτων υγείας που καταγράφονται στην περιοχή μας και δεν είναι αιτιολογική. Ως εκ τούτου δεν μπορούμε να γνωρίζουμε με βάση αυτήν την μελέτη τις αιτίες των νοσημάτων που παρατηρούνται να είναι αυξημένες στην περιοχή μας.
  4. Οφείλουμε να συνεχίσουμε με μεθοδικότητα και ψυχραιμία την επιδημιολογική αυτή μελέτη προκειμένου να διερευνήσουμε τις αιτίες των νοσημάτων που καταγράφονται σε αυτήν και να μελετήσουμε και τις τυχόν διακυμάνσεις που θα παρατηρηθούν στο μέλλον με σκοπό να εξαλείψουμε ή τουλάχιστον να περιορίσουμε τους παράγοντες που επιβαρύνουν την υγεία των κατοίκων της περιοχής μας. Ως εκ τούτου το κράτος και οι φορείς όλων των βαθμών τοπικής αυτοδιοίκησης οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να χρηματοδοτήσουν την συνέχιση αυτής της προσπάθειας προκειμένου να θωρακίσουν την υγεία των πολιτών και να δείξουν ότι ενδιαφέρονται γι’ αυτούς, όπως έπραξε η Περιφέρεια Θεσσαλίας που χρηματοδότησε την πρώτη φάση της επιδημιολογικής αυτής μελέτης.
  5. Τέλος θέλω να επισημάνω ότι τα θέματα προάσπισης και διαφύλαξης της δημόσιας υγείας δεν προσφέρονται ούτε για εκμετάλλευση, ούτε για δημιουργία πανικού, αλλά ούτε και για καλλιέργεια κλίματος εφησυχασμού, γι’ αυτό τον λόγο όλοι θα πρέπει να τα προσεγγίζουν με την σοβαρότητα και την προσοχή που τους αρμόζει.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου