ΤΟΠΙΚΑ

Αρχινονός ο ληστής της Αλοννήσου

αρχινονός-ο-ληστής-της-αλοννήσου-436073

Παλιός γνώριμος είναι ο ένας από τους αρχινονούς της νύχτας που βρίσκεται σε αστυνομικά χέρια, στο πλαίσιο γιγαντιαίας επιχείρησης που εξελίσσεται από χθες σε ολόκληρη τη χώρα. Πρόκειται για τον 37χρονο, έναν εκ των δραστών της κινηματογραφικής ληστείας στην Αλόννησο, στις 24 Αυγούστου 2010.

Σε βάρος του είχε εκδοθεί ένταλμα σύλληψης, ενώ ο ίδιος παρουσιάστηκε αυτοβούλως δύο εβδομάδες αργότερα στην Εισαγγελία Βόλου. Μετά την απολογία του στον ανακριτή αφέθηκε ελεύθερος με εγγυοδοσία 10.000 ευρώ και περιοριστικούς όρους.

Η επιχείρηση που βρίσκεται από χθες σε εξέλιξη θεωρείται μεγάλου βεληνεκούς της ΕΛ.ΑΣ. για τη σύλληψη τουλάχιστον 200 Ελλήνων και αλλοδαπών ποινικών που φέρεται να εμπλέκονται σε κυκλώματα εκβιαστών σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη κι άλλες πόλεις μεταξύ των οποίων και ο Βόλος. Ορισμένοι από τους προσαχθέντες φέρεται να εμπλέκονται ακόμη και σε δολοφονικές επιθέσεις!

Ήδη τις πρώτες πρωινές ώρες έχουν γίνει δεκάδες κατ’ οίκον έρευνες στο Περιστέρι, στον Πειραιά, στα βόρεια προάστια κι αλλού όπου διαμένουν ή κινούνται ορισμένοι από τους ύποπτους «νονούς της νύχτας». Κάποιοι, ωστόσο, κατόρθωσαν να διαφύγουν τη σύλληψη.

Οι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. μιλούσαν αργά χθες βράδυ « για τη μεγαλύτερη ίσως επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. κατά του οργανωμένου εγκλήματος» και «για μία αστυνομική έρευνα που θα επιφέρει καθοριστικό πλήγμα στα κυκλώματα της νύχτας».

Η έρευνα της Ασφάλειας Αττικής για τη δράση των κυκλωμάτων «προστασίας» νυκτερινών κέντρων ξεκίνησε το φθινόπωρο του 2009 μετά την αποστολή τριών ανωνύμων επιστολών στην ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. Στις επιστολές αυτές υπήρχαν αναλυτικά στοιχεία για τον τρόπο με τον οποίο δρούσαν συμμορίες νονών στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Με βάση το περιεχόμενο αυτών των επιστολών το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών ξεκίνησε μία διετή έρευνα και σχημάτισε δικογραφία-μαμούθ, περίπου 200.000 σελίδων, σχετικά με τη δράση περισσοτέρων από 200 άτομα που εμπλέκονται στα κυκλώματα εκβιαστών, και όχι μόνο.

Ακόμη ένα τμήμα των ερευνών αφορά εμπλεκόμενους σε υποθέσεις λαθρεμπορίου πετρελαίου αλλά και τσιγάρων.

Το μεγαλύτερο τμήμα της δικογραφίας που σχημάτισε το Τμήμα Δίωξης Εκβιαστών της Ασφάλειας Αττικής αφορά παρακολουθήσεις –με τη βοήθεια της ΕΥΠ– εκατοντάδων κινητών τηλεφώνων εμπλεκομένων στις παράνομες πράξεις, καταγραφές τραπεζικών λογαριασμών αλλά και βίντεο από απόπειρες εκβίασης ιδιοκτητών νυχτερινών κέντρων.

Ο ληστής της Αλοννήσου

Ο 37χρονος κατηγορούμενος για τη ληστεία της Αλοννήσου, στις 7 Σεπτεμβρίου παρουσιάστηκε αυθόρμητα στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου και αρχικά συνελήφθη από αστυνομικούς της Ασφάλειας Βόλου, αφού εκκρεμούσε το ένταλμα σύλληψης για την τότε πρόσφατη ληστεία στην Εθνική Τράπεζα στην Αλόννησο (24-08-2010). Η ληστεία είχε λεία ένα εκατομμύριο ευρώ το οποίο οι δυο δράστες που επέβαιναν σε μοτοσυκλέτα δεν πρόλαβαν να το… αξιοποιήσουν, καθώς τους εμβόλισε οδηγός με το φορτηγό του. Οι δυο συνεργοί θα διέφευγαν με το ένα εκατομμύριο από το νησί με ταχύπλοο σκάφος σ’ ένα σχέδιο που φέρεται να είχε προετοιμάσει ο 37χρονος.

Στη ληστεία της Αλοννήσου οι δυο συνεργοί κατά την επεισοδιακή τους διαφυγή πυροβόλησαν με καλάσνικοφ εναντίον αστυνομικών κι ενός λιμενικού, χωρίς όμως να τους τραυματίσουν. Οι ληστές, φορώντας κουκούλες, εισήλθαν λίγο μετά τις 8 το πρωί στο τραπεζικό υποκατάστημα Αλοννήσου, όπου με την απειλή όπλων τύπου καλάσνικοφ αφαίρεσαν το χρηματικό ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ.

Εξερχόμενοι της Τράπεζας οι δράστες επιβιβάστηκαν σε μοτοσικλέτα, την οποία είχαν αφαιρέσει από περιοχή της Αλοννήσου. Για κακή τους τύχη όμως οδηγός φορτηγού που είχε σταθμεύσει το όχημά του έξω από την τράπεζα κινήθηκε προς το μέρος τους και αναπτύσσοντας ταχύτητα εμβόλισε τη μοτοσικλέτα, με αποτέλεσμα αυτή να ανατραπεί και οι δράστες να πέσουν στο έδαφος, μαζί με τα χρήματα, τα οποία και εγκατέλειψαν στο σημείο.

Στη συνέχεια με την απειλή των όπλων, αφού ακινητοποίησαν τον οδηγό διερχόμενης μοτοσικλέτας, επιβιβάστηκαν σε αυτή και διέφυγαν. Σε κοντινή απόσταση έγιναν αντιληπτοί από δύο αστυνομικούς του τοπικού Αστυνομικού Σταθμού, οι οποίοι στην προσπάθειά τους να τους ακινητοποιήσουν, δέχτηκαν πυροβολισμούς από τους δράστες, χωρίς να υπάρξει τραυματισμός.

Τις κινήσεις των δραστών αντιλήφθηκε κι ένας λιμενικός του τοπικού Λιμενικού Σταθμού, ο οποίος στην προσπάθειά του να τους ακολουθήσει με ιδιωτική μοτοσικλέτα δέχθηκε επίσης πυροβολισμούς από τους δράστες, δίχως να τραυματιστεί.

Όπως είχε γίνει γνωστό, οι δύο κακοποιοί κατευθύνθηκαν προς τη θαλάσσια περιοχή Βότσι της Αλοννήσου, όπου επιβιβάστηκαν σε ταχύπλοο σκάφος με κατεύθυνση τη Σκόπελο, ενώ, την ίδια ώρα, το Λιμενικό Σώμα απέστελλε στην περιοχή πλωτά σκάφη και ελικόπτερο για τον εντοπισμό του σκάφους.

Το ταχύπλοο αργότερα βρέθηκε σε θαλάσσια περιοχή έξι ναυτικά μίλια νότια της Σκοπέλου, εγκαταλειμμένο, ενώ όπως είχε εκτιμηθεί οι δράστες μετεπιβιβάστηκαν στη συγκεκριμένη περιοχή σε άλλο σκάφος.

Οι αρχές ρυμούλκησαν το άδειο σκάφος στο λιμάνι Κυμάσι Μαντουδίου της Εύβοιας, όπου παραδόθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες της Αστυνομίας για περαιτέρω έρευνες. Όπως διαπιστώθηκε, το σκάφος είχε κλαπεί από περιοχή της Βόρειας Εύβοιας.

 

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου