ΤΟΠΙΚΑ

80% πάνω από το όριο ασφαλείας ο Βόλος σε συγκεντρώσεις ΡΜ2,5

80-πάνω-από-το-όριο-ασφαλείας-ο-βόλος-σε-σ-625910

«Καμπανάκι» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τη ρύπανση της ατμόσφαιρας από ανθρωπογενείς δραστηριότητες

Νέο «καμπανάκι» για τη δημόσια υγεία χτυπά για τον Βόλο, αυτή τη φορά μέσα από στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, που έχουν σχέση με την ατμοσφαιρική ρύπανση. Ο Βόλος είναι 80% πάνω από τα όρια ασφαλείας σε συγκεντρώσεις αιωρούμενων μικροσωματιδίων, των ΡΜ2,5, και ακολουθεί η Λάρισα όπου παρουσιάζεται υπέρβαση 40% πάνω από το όριο ασφαλείας. Οι δύο θεσσαλικές πόλεις παρουσιάζουν από τα μεγαλύτερα ποσοστά υπερβάσεων στη χώρα, με τον καθηγητή Βιοχημείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Τοξικολογίας και εκπρόσωπο της χώρας στην επιτροπή διαχείρισης χημικών κρίσεων της Κομισιόν, Δημήτρη Κουρέτα να καλεί σε επαγρύπνηση τον επιστημονικό κόσμο.

Ο κ. Κουρέτας ως εκπρόσωπος της χώρας στην επιτροπή διαχείρισης χημικών κρίσεων της Κομισιόν, παρέλαβε την ετήσια έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την ατμοσφαιρική ρύπανση. «Πρόκειται για στοιχεία που αποτυπώνουν τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης μέσα στο 2018 και τα αποτελέσματα είναι άκρως ανησυχητικά τόσο για τον Βόλο, όσο και για τη Λάρισα», τόνισε.

Στα στοιχεία καταγράφονται οι συγκεντρώσεις σε ΡΜ2,5. «Πρόκειται για έναν ιδιαίτερα επικίνδυνο ατμοσφαιρικό ρύπο, περισσότερο επικίνδυνο και από τα ΡΜ10, καθώς είναι πιο μικρός και εισχωρεί πιο βαθιά στο αναπνευστικό σύστημα, προκαλώντας προβλήματα υγείας», σημείωσε ο κ. Κουρέτας.

Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία το μέσο ετήσιο επίπεδο συγκεντρώσεων ΡΜ2,5 στην ατμόσφαιρα δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 25μgr/m3. Ωστόσο ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει θέσει ως όριο ασφάλειας συγκεντρώσεις που δεν υπερβαίνουν τα 10μgr/m3.

Από την αποτύπωση των στοιχείων των συγκεντρώσεων ΡΜ2,5 στην ατμόσφαιρα, προκύπτει ότι οι ετήσιες συγκεντρώσεις στον Βόλο κυμάνθηκαν πάνω από τα όρια ασφαλείας του ΠΟΥ σε ποσοστό 80%, η μέση ετήσια συγκέντρωση στον Βόλο ήταν 18μgr/m3.

Αντίστοιχα στη Λάρισα η υπέρβαση του ορίου ασφαλείας αφορά σε ποσοστό 40% και η μέση ετήσια συγκέντρωση ΡΜ2,5 στα 14μgr/m3.

«Τα αναλυτικά στοιχεία του ΠΟΥ δείχνουν συνεχόμενες ώρες και ημέρες υπερβάσεων των ορίων και αυτό είναι πολύ ανησυχητικό και για τις δύο πόλεις που παρουσιάζουν από τις μεγαλύτερες υπερβάσεις του ορίου ασφαλείας στη χώρα», τόνισε ο κ. Κουρέτας. Σημειώνεται ότι έχει εκτιμηθεί ότι τα σωματίδια ΡΜ2,5 μειώνουν το προσδόκιμο ζωής στην Ευρωπαϊκή Ένωση κατά οκτώ έως δέκα μήνες στις περιοχές των οποίων η ατμόσφαιρα έχει επιβαρυνθεί περισσότερο.

«Καλώ σε επαγρύπνηση την επιστημονική κοινότητα», σήμανε συναγερμό ο κ. Κουρέτας, υποστηρίζοντας ότι τα ΡΜ2,5 προέρχονται από καθαρά ανθρωπογενείς δραστηριότητες, όπως το κυκλοφοριακό και η θέρμανση και ως εκ τούτου θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν οι πολίτες για τον περιορισμό των αιτιών που οδηγούν σε αυξημένες συγκεντρώσεις στην ατμόσφαιρα.

Ο ίδιος ανέφερε ότι στις 27 Φεβρουαρίου που θα βρίσκεται στον Βόλο θα παρουσιάσει δέσμη μέτρων για τον περιορισμό της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, σε κάθε περίπτωση όμως κάλεσε την Περιφέρεια Θεσσαλίας να ενημερώσει για τις δράσεις στις οποίες έχει προχωρήσει στο πλαίσιο της ενημέρωσης και πρόληψης, αλλά και για το πού έχουν κατευθυνθεί προϋπολογισμένες για την προστασία του περιβάλλοντος πιστώσεις.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου