ΤΟΠΙΚΑ

Στην Εισαγγελία Βόλου η υπόθεση με το «περίεργο» βαν που μετέφερε ζώα συντροφιάς

στην-εισαγγελία-βόλου-η-υπόθεση-με-το-626403

Μετά το μπλόκο της Αστυνομίας που μετέφερε ζώα συντροφιάς στο εξωτερικό

Συνεχίζεται η δικαστική διερεύνηση για την περίεργη υπόθεση μεταφοράς ζώων συντροφιάς σε ευρωπαϊκές χώρες.

Μετά από καταγγελία, αστυνομικοί του Τμήματος Βορείου Πηλίου έστησαν μπλόκο την περασμένη Τετάρτη σε ένα βαν στην εθνική στο ύψος του Βελεστίνου και διαπίστωσαν ότι αυτό μετέφερε 43 σκυλιά και τέσσερις γάτες, ενώ στο σημείο ειδοποιήθηκε και μετέβη κλιμάκιο της Διεύθυνσης της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας.

Χθες διαβιβάστηκαν στην Εισαγγελία Βόλου τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από την προανάκριση, η αυτοψία που έκανε η Διεύθυνση Κτηνιατρικής καθώς και οι καταθέσεις που ελήφθησαν από την Αστυνομία.

Σύμφωνα με πληροφορίες στους ελέγχους που έγιναν διαπιστώθηκε ότι τα τέσσερα από τα σκυλιά ανήκουν σε Ελληνες ιδιοκτήτες, δύο από τα ζώα ανήκουν στον Δήμο Βόλου και τα υπόλοιπα ζώα συντροφιάς ανήκουν σε ξένους ιδιοκτήτες.

Οι μεταφορείς, δύο Γερμανίδες, φέρονται να δήλωσαν ότι είχαν τη συγκατάθεση των Ελλήνων ιδιοκτητών για φιλοξενία των ζώων στο εξωτερικό.

Εντούτοις οι αρχές διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχαν πράξεις υιοθεσίας των ζώων από τους Δήμους, ενώ κάποια από τα ζώα προέκυψε ότι αν και ήταν τσιπαρισμένα ωστόσο τα στοιχεία τους δεν ήταν καταχωρημένα στη βάση δεδομένων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Η μεταφορά φαίνεται να γινόταν για λογαριασμό ενός σωματείου φιλόζωων με έδρα στην Αγγλία και παράρτημα στο Πήλιο.

Οι δύο αλλοδαπές οι οποίες επέβαιναν στο όχημα είχαν αναλάβει αποκλειστικά τη μεταφορά των ζώων, ενώ το βαν που χρησιμοποιούν προέκυψε ότι είναι αδειοδοτημένο.

Οι δύο αλλοδαπές ορίστηκαν μεσεγγυούχες καθώς κανένας από τους δήμους ή τις φιλοζωικές οργανώσεις δεν δέχτηκαν να φιλοξενήσουν τα ζώα. Ακόμη, δεν υπάρχουν παραστατικά ούτε για εξαγωγές ούτε για υιοθεσίες.

Από την Εισαγγελία Βόλου θα γίνει αποτίμηση θα διαταχθεί προκαταρκτική εξέταση προκειμένου να διαπιστωθεί αν από τις παρατυπίες που προέκυψαν στοιχειοθετείται όντως και κάποιο ποινικό αδίκημα.

Οι καταγγελίες ότι ζώα που μεταφέρονται στο εξωτερικό πάνε για να περάσουν καλά με τις φήμες που τις συνοδεύουν να αφορούν από κυνομαχίες μέχρι κτηνοβασίες και άλλα σοβαρά ποινικά αδικήματα, σύμφωνα με πληροφορίες δεν έχει αποδειχθεί μέχρι σήμερα να συμβαίνουν πουθενά.

Παρόμοιες έρευνες για μεταφορά ζώων έχουν γίνει και πρόσφατα στην Πάτρα και συγκεκριμένα τον περασμένο Σεπτέμβριο και παλαιότερα στη Θεσσαλονίκη.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου