ΤΟΠΙΚΑ

Επιστημονικά στοιχεία κόντρα στην… τρομοκρατία

επιστημονικά-στοιχεία-κόντρα-στην-τ-627214

Η επιδημιολογική έρευνα συνεχίζεται και το επόμενο εξάμηνο θα υπάρχουν και νέα πιο εξειδικευμένα στοιχεία για καρκίνους και καρδιαγγειακά στη Μαγνησία

Νέα πιο εξειδικευμένα αποτελέσματα, όσον αφορά στη νοσηρότητα και θνησιμότητα στην περιοχή της Μαγνησίας για τον καρκίνο και τα καρδιαγγειακά, αναμένεται να παρουσιαστούν εντός του επόμενου εξαμήνου. Η πολυαναμενόμενη επιδημιολογική μελέτη που εκπόνησαν από κοινού το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, ο Ιατρικός Σύλλογος Μαγνησίας, το Νοσοκομείο Βόλου και χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 30.000 ευρώ από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, δεν σταματά στην αποτύπωση των δεικτών νοσηρότητας και θνησιμότητας, αλλά ήδη συνεχίζεται ταυτόχρονα με την αναζήτηση χρηματοδοτικής «στέγης».

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Είναι η πρώτη φορά εδώ και ένα χρόνο περίπου που στο τραπέζι του δημοσίου διαλόγου υπάρχουν συγκεκριμένα επιστημονικά δεδομένα έστω και υπό τη μορφή αποτύπωσης στατιστικών για τη μάστιγα του καρκίνου και των καρδιαγγειακών νοσημάτων στο νομό κι όχι επίκληση στοιχείων… της διεθνούς βιβλιογραφίας. Από χθες οπότε και παρουσιάστηκε η μελέτη, ο επιστημονικός κόσμος συνιστά ψυχραιμία απέναντι σε ακραίες φωνές που επί μήνες επιχειρούν καλλιέργεια κλίματος τρομοκρατίας της πόλης δείχνοντας χωρίς στοιχεία ή μέσα από τη διεθνή βιβλιογραφία «πηγές» για τα αυξημένα κρούσματα μορφών καρκίνου στη δική μας περιοχή.

«Εμείς ήδη προχωράμε», ανέφερε χθες στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής της ομάδας που εκπονεί την επιδημιολογική έρευνα στην περιφέρεια Θεσσαλίας, εξειδικεύοντας ανά νομό. Με την προχθεσινή παρουσίαση των πρώτων αποτελεσμάτων της επιδημιολογικής έρευνας, που αποτυπώνει τους δείκτες νοσηρότητας και θνησιμότητας, η μελέτη θεωρείται ουσιαστικά παραδοτέα. Η έρευνα όμως συνεχίζεται.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηχριστοδούλου, θα ακολουθήσει ειδική έρευνα στις περιοχές όπου εντοπίζονται αυξημένοι δείκτες νοσηρότητας και θνησιμότητας σε αναζήτηση παραγόντων κινδύνου. Στο μικροσκόπιο των ερευνητών που εργάζονται με μεράκι προκειμένου να δώσουν απαντήσεις σε ζητήματα δημόσιας υγείας, μπαίνουν τα αίτια κι όχι μόνο. Θα γίνει ηλικιακή εξειδίκευση των δεικτών, θα μελετηθεί η παράμετρος της αστικότητας (αν δηλαδή υπάρχουν αυξημένοι δείκτες σε αγροτικές ή αστικές περιοχές), ενδεχομένως να γίνει και εξειδίκευση με βάση το υψόμετρο κάθε περιοχής.

«Μέσα στο επόμενο εξάμηνο θα είμαστε σε θέση να παρουσιάσουμε και πιο εξειδικευμένο στοιχεία και σε ένα χρόνο ακόμη πιο αναλυτικά. Υπάρχει καλή διάθεση και από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και από την 5η ΥΠΕ να βρεθεί λύση στη χρηματοδότηση για τη συνέχιση της έρευνας», επεσήμανε ο κ. Χατζηχριστοδούλου μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ.

Ψυχραιμία: Ο καρκίνος είναι πολυπαραγοντικός

Τα πρώτα αποτελέσματα της μελέτης που παρουσιάστηκαν προχθές στο αμφιθέατρο Κορδάτος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας καταγράφουν τρεις φορές περισσότερους θανάτους λόγω καρκίνου του ήπατος στη Μαγνησία σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα. Η δε νοσηρότητα είναι έως και δύο φορές πάνω από τον πανελλαδικό μέσο όρο. Νοσηρότητα και θνησιμότητα φαίνεται να συνδέονται με την αύξηση της κατανάλωσης αλκοόλ που στη Μαγνησία είναι δύο φορές πάνω από τον πανελλαδικό μέσο όρο. Μάλιστα η κατάχρηση αλκοόλ φαίνεται να αυξάνεται από το 2010 και μετά. Υψηλότερα σε σχέση με τον πανελλαδικό μέσο όρο είναι και τα ποσοστά νοσηρότητας του πληθυσμού από ηπατίτιδα Β, νόσος που συνδέεται άμεσα με τον καρκίνο του ήπατος. Στη μελέτη καταγράφεται επίσης αύξηση των θανάτων από εγκεφαλικά έως και τέσσερις φορές πάνω από τον πανελλήνιο μέσο όρο.

Όπως ανέφερε μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Χατζηχριστοδούλου σε αυτό το στάδιο, η μελέτη δεν μπορεί να «δείξει» πηγές για τα αυξημένα κρούσματα καρκίνου και συνέστησε ψυχραιμία. «Ο καρκίνος είναι ένα πολυπαραγοντικό νόσημα», επισήμανε και «απαντώντας» στη «μονομέρεια ακραίων φωνών», αναφέρθηκε και στο ζήτημα της καύσης RDF από την τοπική τσιμεντοβιομηχανία και των διοξινών, ζητήματα στα οποία έχει επιχειρηθεί τρομοκράτηση μιας ολόκληρης πόλης το περασμένο διάστημα.

«Ο καρκίνος του πνεύμονα ή του λάρυγγα για παράδειγμα μπορεί να συνδέεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση αλλά και με το κάπνισμα. Η νόσος είναι πολυπαραγοντική. Αυτή η μορφή καρκίνου μπορεί για παράδειγμα να είναι στη Μαγνησία στα ίδια επίπεδα με την υπόλοιπη χώρα. Αυτό δεν σημαίνει από μόνο του κάτι. Μπορεί στην υπόλοιπη Ελλάδα να καταγράφονται υψηλότερα ποσοστά καπνίσματος και στον Βόλο για παράδειγμα υψηλότερα ποσοστά ρύπανσης και το αποτέλεσμα να είναι το ίδιο. Η μία παράμετρος δηλαδή να είναι πιο υψηλή από την άλλη και να δίνουν το ίδιο αποτέλεσμα. Για να εξάγουμε ασφαλή συμπεράσματα θα πρέπει να απομονώσουμε τις πηγές. Στον Βόλο υπάρχει μία τεράστια υπερβολή. Υπάρχουν ακραίες φωνές και από τις δύο πλευρές. Ο Βόλος είναι μια αστική περιοχή και τα χαρακτηριστικά της δεν διαφέρουν από άλλες αστικές περιοχές: υπάρχει επιβάρυνση από το κυκλοφοριακό και από τα συστήματα θέρμανσης. Αν κλείσει ένα εργοστάσιο ο Βόλος λύνει το πρόβλημά του; Αυτό δεν σημαίνει ότι η ΑΓΕΤ δεν πρέπει να τηρεί απαρέγκλιτα και αυστηρά τους όρους λειτουργίας της. Αλλά δεν μπορούμε να είμαστε μονομερείς», είπε ο κ. Χατζηχριστοδούλου.

Επιστημονικά στοιχεία κόντρα στην τρομοκρατία

Το κλίμα τρομοκρατίας της πόλης από μία και μόνη πηγή που καλλιεργήθηκε χωρίς στοιχεία επί ένα σχεδόν χρόνο απ’ όσους σκορπούν πανικό, σχολιάστηκε ψύχραιμα μεν, καυστικά δε και στην προχθεσινή ημερίδα για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της μελέτης. Αυτό το κλίμα άλλωστε που καλλιεργήθηκε στον Βόλο αποτέλεσε την αφορμή για τη χρηματοδότηση της επιδημιολογικής μελέτης που αποτελούσε χρόνιο αίτημα του ιατρικού κόσμου.

Όπως σχολίασε η αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, «η χρηματοδότηση της επιδημιολογικής μελέτης από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, αφουγκραζόμενη τις επιθυμίες της τοπικής κοινωνίας και των καθ’ ύλην αρμόδιων επιστημονικών φορέων, στόχο είχε να βοηθήσει στην κατ’ αρχήν καταγραφή στοιχείων που θα αποτελέσουν μια πρώτη επιστημονική καταγραφή που θα βοηθήσει τους επιστήμονες στην βαθύτερη ανάλυση των δεδομένων αυτών και στην εφαρμογή ανάλογων μεθόδων προς όφελος των πολιτών».

Όμως δεν ήταν τυχαίος ο τρόπος που επιλέχθηκε για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων: χωρίς σχολιασμό, «ξερά» τα στοιχεία για να αποφευχθούν τυχόν παρερμηνείες.

Πρώτος ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Ευθ. Τσάμης επιχείρησε να θέσει την κατάσταση στη σωστή βάση, μακριά από ακραίες φωνές: «Ηταν πάγιο αίτημα του ιατρικού κόσμου η επιδημιολογική μελέτη που δρομολογήθηκε. Αν δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα δεν μπορούμε να μιλήσουμε σοβαρά. Πιεζόμασταν από φήμες και παραφιλολογία», παραδέχθηκε ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας.

«Εχουν ακουστεί πολλά για τις πηγές του προβλήματος αλλά ποτέ με εμπεριστατωμένη μελέτη», είπε από την πλευρά του ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Ζήσης Μαμούρης, αναφερόμενος στον τρομοκρατικό μονόλογο για τη δημόσια υγεία. Χαρακτηριστικός ο σχολιασμός του: «Σε μια Ελλάδα όπου όλοι έχουμε άποψη και οι μύθοι τρέχουν πριν την πραγματικότητα, τέτοιες μελέτες βάζουν τα πράγματα στη θέση τους», είπε μιλώντας για μία πρωτοποριακή δουλειά για όλη την Ελλάδα.

Επιτροπή Αγώνα Πολιτών: Επαγρύπνηση

για διοξίνες και βαρέα μέταλλα

Στον απόηχο της παρουσίασης των πρώτων αποτελεσμάτων της επιδημιολογικής μελέτης στη Μαγνησίας, η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου σε ανακοίνωσή της, αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η έρευνα που παρουσιάστηκε αφορά στο παρελθόν και δεν έχει καμία σχέση με το μεγάλο θέμα της καύσης των σκουπιδιών από την τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ-Lafarge. Η καύση σκουπιδιών ξεκίνησε το 2015. Τα αποτελέσματά και οι συνέπειές της αν το επιτρέψουμε να συνεχιστεί θα φανούν μετά από 15 χρόνια.

Διερωτόμαστε όμως. Στο ήδη επιβαρυμένο περιβάλλον του Βόλου, με αυξημένα πολλά είδη καρκίνων, ποια θα είναι η κατάσταση μετά από 15 χρόνια από την έκλυση των καρκινογόνων διοξινών και βαρέων μετάλλων από την καύση σκουπιδιών; Καλούμε την Κυβέρνηση με βάση τη θεμελιώδη Αρχή της Προφύλαξης, εδώ και τώρα, να άρει την άδεια της ΑΓΕΤ να καίει σκουπίδια δεδομένης της άσχημης περιβαλλοντικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται η πόλη μας και της γειτνίασης του εργοστασίου, για να μην γίνει ο καρκίνος το ίδιο συχνός με το συνάχι. Επίσης, καλούμε τον Δημοτική Αρχή Βόλου να ξυπνήσει και να χρηματοδοτήσει μαζί με την Περιφέρεια Θεσσαλίας άμεσα τη δεύτερη φάση της έρευνας που θα καταδείξει τα γενεσιουργά αίτια της αύξησης των καρκίνων στον Βόλο».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου