ΤΟΠΙΚΑ

«Ασπρισε» το πευκοδάσος στον δρόμο προς Κουκουράβα

ασπρισε-το-πευκοδάσος-στον-δρόμο-πρ-628577

Κίνδυνος για το ίδιο το φυτικό κεφάλαιο, αλλά και τη δημόσια υγεία – Σε γνώση του Δασαρχείου, αλλά δεν υπάρχουν χρήματα για καταπολέμηση!

«Ασπρισε» το πευκοδάσος στον δρόμο προς Κουκουράβα από τις φωλιές με κάμπιες που μοιάζουν με φουσκωμένους ιστούς αράχνης. Η κάμπια του πεύκου δεν απειλεί μόνο το ίδιο το πευκοδάσος, αλλά και τη δημόσια υγεία, καθώς το έντομο είναι εξαιρετικά αλλεργιογόνο προκαλώντας δερματολογικά και αναπνευστικά προβλήματα στους ανθρώπους. Το πρόβλημα που εμφανίστηκε τις τελευταίες ημέρες με την άνοδο της θερμοκρασίας είναι σε γνώση του Δασαρχείου Βόλου, που όμως δεν έχει τους οικονομικούς πόρους να προχωρήσει σε καταπολέμηση. Παλιότερα αιτήματα χρηματοδότησης προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος έμειναν αναπάντητα!

Παρά τις χιονοπτώσεις και το κρύο του περασμένου διαστήματος, τις τελευταίες ημέρες με την άνοδο της θερμοκρασίας ευνοήθηκε η ανάπτυξη του εντόμου. Τα κλαδιά από τα πεύκα λυγίζουν κάτω από το βάρος του κουκουλιών που δημιουργούν οι κάμπιες και το φαινόμενο όσο πάει και εξαπλώνεται.

«Το συγκεκριμένο έντομο τρώει τους βλαστούς, μειώνοντας τη βλαστική ανάπτυξη των πεύκων. Επιπτώσεις όμως έχει και στη δημόσια υγεία, γιατί είναι αλλεργιογόνο», σημειώνει ο καθηγητής Δενδροκομίας της Γεωπονικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γ. Νάνος.

Το δάσος είναι χαρακτηρισμένο δημόσιο κι άρα ανήκει διοικητικά στο Δασαρχείο Βόλου. Το πρόβλημα είναι σε γνώση της Υπηρεσίας, σύμφωνα με τον δασάρχη Βόλου Ζαχαρία Χάνο. Ωστόσο, η Υπηρεσία δεν έχει δικό της «ταμείο» για να διαθέσει πόρους να προχωρήσει σε καταπολέμηση. Μάλιστα στο παρελθόν αιτήματα χρηματοδότησης της Υπηρεσίας για να προχωρήσει σε καταπολέμηση είχαν μείνει αναπάντητα από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

Η μη καταπολέμηση της κάμπιας του πεύκου συνιστά κίνδυνο για τη δημόσια υγεία, καθώς η παρουσία της κάμπιας και των παραγώγων της προκαλούν ερεθισμούς στο δέρμα, τους οφθαλμούς, αλλά και αναπνευστικά προβλήματα. Πριν από τρεισήμισι περίπου χρόνια, η εμφάνιση της κάμπιας του πεύκου στο Ελικοδρόμιο, αλλά και στη Γορίτσα οδήγησε στην έξαρση σε δερματολογικά και αναπνευστικά προβλήματα κυρίως στον μαθητικό πληθυσμό, με τον Δήμο Βόλου να αναζητά λύσεις μέσω του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας για την καταπολέμηση του πληθυσμού του εντόμου που εξαπλώνεται σε ολοένα και βορειότερες περιοχές της Ευρώπης.

Σημειώνεται ότι το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας έχει διεξάγει έρευνα για τη μείωση του πληθυσμού της κάμπιας του πεύκου στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον και μάλιστα με μη χημική μέθοδο στο πλαίσιο προγράμματος LIFE. Εφαρμόζεται η μέθοδος παρεμπόδισης της συνεύρεσης των δύο φύλων, με την τοποθέτηση βιοδιασπόμενου τζελ στα δέντρα με φερομόνες, ώστε να μπερδεύονται τα αρσενικά που δεν μπορούν να εντοπίσουν την πραγματική μυρωδιά των θηλυκών και η γενιά σταματά εκεί. Ηδη, η μέθοδος έχει εφαρμοστεί στο παρελθόν στο πάρκο του Αγίου Κωνσταντίνου και στον λόφο της Γορίτσας.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου