ΤΟΠΙΚΑ

«Θερίζουν» καρκίνοι του ήπατος και εγκεφαλικά

θερίζουν-καρκίνοι-του-ήπατος-και-εγ-629711

Αυξημένοι μέχρι και τρείς φορές πάνω από το μέσο πανελλαδικό όρο είναι οι καρκίνοι του ήπατος στη Μαγνησία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής μελέτης που παρουσιάζεται αναλυτικά αυτή την ώρα στο αμφιθέατρο «Ι. Κορδάτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η ίδια μελέτη επίσης δείχνει αυξημένους τους δείκτες σε ηπατίτιδα Β, νόσο που συνδέεται άμεσα με τον καρκίνο του ήπατος, ενώ αυξημένα τουλάχιστον τέσσερις φορές συγκριτικά με τον μέσο πανελλαδικό όρο, είναι και τα εγκεφαλικά.

Τα παραπάνω συμπεράσματα περιλαμβάνονται στις πρώτες ανακοινώσεις, που έκανε μιλώντας στους δημοσιογράφους, πριν παρουσιαστούν αναλυτικά όλα τα στοιχεία της μελέτης, ο Διευθυντής του Εργαστηρίου Υγιεινής και Επιδημιολογίας του Τμήματος Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Χρήστος Χατζηχριστοδούλου, ο οποίος έχει τεθεί επικεφαλής της ομάδας που επιλήφθηκε της μελέτης. Αίσθηση προκάλεσε επίσης η παρατήρηση που διατύπωσε ο κ. Χατζηχριστοδούλου, ότι στη Μαγνησία καταγράφεται υψηλότερη κατανάλωση αλκοόλ συγκριτικά με άλλες περιοχές, γεγονός που συνδέεται άμεσα με τους αυξημένους δείκτες νοσηρότητας σε καρκίνους του ήπατος.

Η ομάδα που εργάστηκε πάνω στην επιδημιολογική μελέτη, έχει συγκεντρώσει τα στοιχεία νοσηρότητας, και θνησιμότητας από την ΕΛΣΤΑΤ. Πολύτιμο εργαλείο επίσης αποτέλεσαν οι διαγνώσεις που έχουν γίνει στα Νοσοκομεία Μαγνησίας, Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων, για καρκίνους, και πνευμονολογικά νοσήματα καθώς και εγκεφαλικά.

Πάνω σε αυτά τα στοιχεία έγινε η ανάλυση από ομάδα στατιστικολόγων σε συνεργασία με ομάδα φοιτητών και τους γιατρούς που συμμετέχουν στην έρευνα, ώστε να βγούνε συγκριτικά στοιχεία ανά περιοχή και να καταγραφεί που παρατηρείται αυξημένη θνησιμότητα και σε τι είδους περιστατικά αφορά αυτή.

Παράλληλα αποτυπώνονται συγκριτικά στοιχεία με άλλες περιοχές της Ελλάδας. Τα αποτελέσματα συγκρίνονται με βάση τον χρόνο, την περιοχή και τις ηλικιακές ομάδες και έχουν ομαδοποιηθεί, σύμφωνα με τους αναλογικούς και προτυποποιημένους δείκτες. Επίσης, η διερεύνηση της διαχρονικής εξέλιξης της θνησιμότητας και της νοσηρότητας έχει γίνει τόσο συνολικά, όσο και κατά αιτία, φύλο και ηλικία για κάθε μία από τις υπό μελέτη νόσους.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης καταγράφονται 45% περισσότεροι θάνατοι από κακοήθη νεοπλάσματα του οισοφάγου στη Μαγνησία σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα για την περίοδο μελέτης από το 1999 έως το 2015. Μάλιστα στους άντρες ο δείκτης είναι αυξημένος. Παρατηρούνται 57% περισσότεροι θάνατοι σε σχέση με την υπόλοιπη χώρα. Πολύ αυξημένα είναι τα ποσοστά θανάτων από καρκίνο του ήπατος: έως δύο φορές αυξημένοι οι δείκτες θνησιμότητας για τους άνδρες και έως 3,5 φορές για τις γυναίκες.

Αντίστοιχα υψηλά είναι και τα ποσοστά της νοσηρότητας: έως και 50% μεγαλύτερη νοσηρότητα σε κακοήθη νεοπλάσματα του ήπατος καταγράφεται στη Μαγνησία, που φαίνεται να συνδέεται από την αύξηση της εξάρτησης από το αλκοόλ . 50% μεγαλύτερη νοσηρότητα σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα καταγράφεται και για τα κακοήθη νεοπλάσματα του οισοφάγου.

Στο χαιρετισμό της η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη, τόνισε ότι η συγκεκριμένη μελέτη είναι μόνο η αρχή για τη δημιουργία μιας βάσης δεδομένων που θα αφορά την υγεία του πληθυσμού.

Ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας, Ευθ. Τσάμης μίλησε για τη δρομολόγηση ενός πάγιου αιτήματος του ιατρικού κόσμου. «Αν δεν υπάρχουν επιστημονικά δεδομένα δεν μπορούμε να μιλήσουμε σοβαρά, πιεζόμενοι από φήμες και παραφιλολογία».

Ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου, Ματθαίος Δραμητινός, τόνισε ότι η μελέτη αποτυπώνει την πραγματικότητα, «ωστόσο οφείλουμε να την ερευνήσουμε περαιτέρω».

«Σε μια Ελλάδα όπου όλοι έχουν ιατρικές γνώσεις, δικηγορικές γνώσεις, όπου όλοι έχουν άποψη και οι μύθοι τρέχουν πριν την πραγματικότητα, τέτοιες μελέτες έρχονται να βάλουν τα πράγματα στη θέση τους. Και μέσω τέτοιων μελετών το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας εκπληρώνει το βασικό του ρόλο που είναι η έρευνα και η ενημέρωση της κοινωνίας», τόνισε εξάλλου ο πρύτανης, Ζήσης Μαμούρης.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου