ΤΟΠΙΚΑ

Η νηστεία… επιστημονικά: Βιβλίο με την υπογραφή του Π.Θ.

η-νηστεία-επιστημονικά-βιβλίο-με-την-629835

Θα κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις «Αρμός» – Συγγραφείς επιστήμονες του Τμήματος Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας

Αρρηκτα συνδεδεμένη με τη θρησκεία η νηστεία αποτελεί μία από τις θρησκευτικές υποχρεώσεις των χριστιανών. Σε έναν περίπου μήνα από σήμερα, την Καθαρά Δευτέρα 11 Μαρτίου, ξεκινά η νηστεία της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Ομως η αποχή, σύμφωνα με τους ιερούς κανόνες του Κανονικού Δικαίου της Ορθόδοξης Εκκλησίας, από «τις ηδονές του βίου και ορισμένων τροφών και ποτών» δεν συνιστά μόνο θρησκευτικό καθήκον. Συνιστά «όπλο» για καλή υγεία…

Ρεπορτάζ: ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Η διαλειμματική νηστεία συμβάλλει στην καλή υγεία και την αποφυγή νόσων όπως ο καρκίνος και ταυτόχρονα βοηθά τον σύγχρονο άνθρωπο να πλησιάσει πιο κοντά σε βιολογικές καταστάσεις που κάποτε του ήταν οικείες και τον βοηθούσαν να είναι υγιής, σύμφωνα με επιστήμονες του Τμήματος Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, που υπογράφουν βιβλίο που πρόκειται να κυκλοφορήσει από τις εκδόσεις «Αρμός».

Το βιβλίο φέρει τίτλο «Διαλειμματική νηστεία και αποφυγή νόσων» και υπογράφεται από τρεις συγγραφείς, τον καθηγητή Φυσιολογίας Ζωικών Οργανισμών και Τοξικολογίας του Τμήματος Βιοχημείας – Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, τον μεταπτυχιακό Φώτιο Τέκο και τον διδάκτορα Νίκο Γκουτζουρέλα. Θα παρουσιαστεί στις 25 Φεβρουαρίου στη «Στοά Βιβλίου» και στον Βόλο λίγο πριν το Πάσχα.

Μέσα από τις σελίδες του επιστημονικού βιβλίου αναλύονται τα οφέλη της νηστείας στη βιολογική τους βάση, θέμα που αποτελεί και το επίκεντρο της σημερινής ομιλίας του κ. Κουρέτα στο διεθνές συμπόσιο Τοξικολογίας που ολοκληρώνεται σήμερα στο κτίριο Βιόπολη στη Λάρισα.

Αρχέγονη πρακτική που εγκαταλείφτηκε

Σύμφωνα με τον κ. Κουρέτα, για χιλιάδες χρόνια ο άνθρωπος κατανάλωνε αυτά που παράγει η φύση το καλοκαίρι και το φθινόπωρο και αποθήκευε λίπος, το οποίο κατανάλωνε τον χειμώνα όταν έτρωγε λιγότερο, επειδή τότε η φύση δεν παράγει. Αυτά όλα ανατράπηκαν πριν μερικές δεκαετίες, όταν δημιούργησε ψυγεία σύγχρονα και εξελίχθηκε και η τεχνολογία τροφίμων και έτσι μπορεί να έχει όλο τον χρόνο τροφή σε ποσότητα και σε ποικιλία, κάτι που δεν είχε παλιά. Αυτό άλλαξε εντελώς τον σωματότυπο στον δυτικό κόσμο. Εγινε παχύσαρκος, μιας και ο οργανισμός του δεν χρειάζεται να καταναλώνει κατά τη διάρκεια του χειμώνα το λίπος που αποθήκευσε, αφού πια βρίσκει νέα τροφή εύκολα.

«Οταν υπάρχει περίσσεια τροφής, αυτή καίγεται αναερόβια, κάτι που δεν συμφέρει ενεργειακά. Και αυτό γίνεται γιατί ακριβώς υπάρχει περίσσεια. Οταν υπάρχει έλλειψη, τότε καίγεται αερόβια, κάτι που συμφέρει ενεργειακά. Αυτή η πολύ σημαντική αλλαγή λέγεται στη Βιολογία «μεταβολική αλλαγή» (metabolicshift) και έχει σημαντικά αποτελέσματα στον οργανισμό του ανθρώπου. Οταν ο άνθρωπος δεν είχε τροφή, το ότι αναγκαζόταν να την μοιραστεί με τον άλλον τον βοήθησε να αναπτύξει τη συντροφικότητά του, όπως και άλλες συμπεριφορές. Επομένως, για χιλιάδες χρόνια ήταν μαθημένος να νηστεύει τις περιόδους που δεν είχε τροφή», αναφέρει ο κ. Κουρέτας.

Η νηστεία ακολουθεί τους ίδιους βιοχημικούς δρόμους

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου, ο αναγνώστης γνωρίζει τα βιοχημικά μονοπάτια των αλλαγών που γίνονται στον άνθρωπο, όταν αυτός στερείται την τροφή, δηλαδή κάνει νηστεία. «Αυτή η ηθελημένη στέρηση τροφής στην εποχή μας (νηστεία), μπορεί να μην έχει σχέση με την έλλειψη τροφής που αντιμετώπιζε ο άνθρωπος παλιά, αλλά ακολουθεί ακριβώς τους ίδιους βιοχημικούς δρόμους. Μιμείται δηλαδή την έλλειψη τροφής. Το αντικείμενο του βιβλίου είναι αυτό που έχει επικρατήσει να λέγεται «διαλειμματική» νηστεία, δηλαδή το να στερούμαστε την τροφή για κάποιες ώρες της ημέρας ή κάποιες ημέρες την εβδομάδα, σε αντιδιαστολή με αυτό που λέμε περιορισμό θερμίδων μέσα στην ημέρα κατά 20% – 30%, που βιοχημικά είναι κάτι εντελώς διαφορετικό», εξηγεί ο κ. Κουρέτας.

Πολλαπλά οφέλη της νηστείας

Η νηστεία συνιστά διατροφική συμπεριφορά και ως τέτοια επιδρά στη φυσιολογία του ανθρώπου και μάλιστα θετικά. Συμβάλλει στην αποφυγή διαφόρων νόσων, όπως ο καρκίνος, ο σακχαρώδης διαβήτης, το μεταβολικό σύνδρομο, οι νόσοι του καρδιαγγειακού και του νευρικού, επιδρά ακόμη και στη γήρανση. «Μια τέτοια διατροφική συμπεριφορά μπορεί να βοηθήσει τον σύγχρονο άνθρωπο να πλησιάσει πιο κοντά σε βιολογικές καταστάσεις που κάποτε του ήταν οικείες και τον βοηθούσαν να είναι υγιής. Και μπορεί να βοηθήσει να αποφευχθούν σημαντικές σήμερα νόσοι», εξηγεί ο καθηγητής.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου