ΤΟΠΙΚΑ

Σε αναβρασμό οι Δήμοι της Μαγνησίας

σε-αναβρασμό-οι-δήμοι-της-μαγνησίας-630600

Το νέο… φιρμάνι για τα ταμειακά διαθέσιμα «επί τάπητος» στα δημοτικά συμβούλια – «Καταργούν την οικονομική μας αυτοτέλεια» καταγγέλλουν δήμαρχοι

Σε αναβρασμό βρίσκει τους Δήμους και της Μαγνησίας το νέο… φιρμάνι της Κυβέρνησης για την υποχρεωτική μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων σε λογαριασμούς στην Τράπεζα της Ελλάδας. Ο ένας μετά τον άλλο οι Δήμοι άρχισαν από την περασμένη εβδομάδα να παραλαμβάνουν την εγκύκλιο, σε εφαρμογή της υπουργικής απόφασης που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ στις 24 Ιανουαρίου και ήδη εκδηλώνονται οι πρώτες αντιδράσεις.

Σύμφωνα με την εγκύκλιο, όσοι Δήμοι δεν είχαν καταθέσει τα αποθεματικά τους σε λογαριασμούς στην ΤτΕ, καλούνται να ανοίξουν λογαριασμούς κι εκεί να μεταφέρουν όχι τα αποθεματικά, αλλά πλέον τα ταμειακά τους διαθέσιμα. Από 1η Μαρτίου 2019 τα χρήματα θα είναι υποχρεωτικά κατατεθειμένα σε λογαριασμούς στην ΤτΕ, αντί σε λογαριασμούς σε συνεργαζόμενες τράπεζες.

Αυτό σημαίνει ότι για κάθε κίνηση χρημάτων οι Δήμοι θα πρέπει να κάνουν αίτημα στην ΤτΕ και να αιτιολογούν πού θα χρησιμοποιήσουν τα χρήματα που θα κινήσουν.

«Η διαδικασία θα προκαλέσει χρονικές καθυστερήσεις και θα επιτείνει τη γραφειοκρατία», σχολίασε ο αντιδήμαρχος Οικονομικών Βόλου Ανδρέας Ζέρβας. Ο Δήμος Βόλου παρέλαβε την εγκύκλιο την περασμένη εβδομάδα και το θέμα πρόκειται να απασχολήσει την επόμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου.

Μόλις χθες παρέλαβε την εγκύκλιο ο Δήμος Ρήγα Φεραίου. «Εκτιμώ ότι προσβάλλεται η κατοχυρωμένη από το Σύνταγμα οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ και στερείται από τους Δήμους η δυνατότητα με αποφάσεις των συλλογικών τους οργάνων να τοποθετούν τα αποθεματικά τους με ελεύθερη επιλογή», αντέδρασε ο δήμαρχος Ρήγα Φεραίου Δημήτρης Νασίκας.

«Η Κυβέρνηση θέλει τους δημάρχους διακοσμητικά στοιχεία. Δεν φθάνει που ήδη η γραφειοκρατία δεν μας αφήνει να προχωρήσουμε τα έργα, επιχειρούν να διαλύσουν πλήρως την Τοπική Αυτοδιοίκηση μέσα από τον πλήρη έλεγχο των πόρων της», είπε από την πλευρά του ο δήμαρχος Αλμυρού Δημήτρης Εσερίδης.

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε αυτή την προοπτική. Καταστρατηγείται η οικονομική αυτοτέλεια των Δήμων. Ο έλεγχος που επιχειρείται από την Κυβέρνηση στα οικονομικά των Δήμων μάς βάζει σε προβληματισμό. Τι θέλουν να ελέγξουν; Τα ελάχιστα, μειωμένα κατά 50% χρήματα που παίρνουμε;», υπογράμμισε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου Απ. Κοντογιώργος.

Το θέμα θα εξεταστεί στα κατά τόπους δημοτικά συμβούλια που συνεδριάζουν τις επόμενες ημέρες.

Υπενθυμίζεται ότι με αποκλειστικό θέμα την υπουργική απόφαση για την υποχρεωτική μεταφορά των διαθεσίμων φορέων γενικής κυβέρνησης στην Τράπεζα της Ελλάδας συγκαλείται εκτάκτως το Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ) την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου στις 12 το μεσημέρι στα γραφεία της.
«Η Κυβέρνηση διακηρύσσει σε όλους τους τόνους ότι η χώρα βγήκε από τα μνημόνια, αλλά επιβάλλει μνημόνιο διαρκείας για την Αυτοδιοίκηση, ένα μνημόνιο ασφυκτικού ελέγχου και λιτότητας», επισήμανε ο πρόεδρος της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΝΠΕ στη Θεσσαλονίκη.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου