ΤΟΠΙΚΑ

Εξαιρούνται τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά από το πρόγραμμα επιδοτήσεων βιολογικών καλλιεργειών

εξαιρούνται-τα-αρωματικά-και-φαρμακε-630904

Επισημαίνει με ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησιάς Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος

Ερώτηση κατέθεσε ο βουλευτής Μαγνησίας Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ζητώντας να ενημερωθεί για την εξαίρεση των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών από το πρόγραμμα επιδοτήσεων βιολογικών καλλιεργειών.

Πιο συγκεκριμένα στην ερώτησή του ο βουλευτής Μαγνησίας αναφέρει τα εξής: “Στις 31 Δεκεμβρίου 2018 με αρ. πρωτ: 4075/182059 ανακοινώθηκε η πρόσκληση για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στο Μέτρο 11 «ΒΙΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ» του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020.

Η συγκεκριμένη πρόσκληση παρουσιάζει σημαντικές τροποποιήσεις σε σχέση με την υπ’αριθμ. 2848/145689/28.12.2016 (ΦΕΚ Β΄4310/2016) Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργού και Αναπληρωτή Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που ίσχυε μέχρι και στις 31/12/2018.

Η τροποποίηση έγκειται στην εξαίρεση της καλλιέργειας των αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών και ελαιούχων σπόρων (σουσάμι), καθώς και άλλων καλλιεργειών. Οι συγκεκριμένες καλλιέργειες, αν και είχαν χαρακτηριστεί επιλέξιμες προς ένταξη και επιδότηση στο Μέτρο 11, στην καινούργια πρόσκληση εξαιρούνται της επιδότησης.

Ως εκ τούτου, αρκετοί παραγωγοί που περίμεναν να εντάξουν τις καλλιέργειες τους στο πρόγραμμα βιολογικής καλλιέργειας – εφόσον πληρώνουν ήδη για την πιστοποίηση – βρίσκονται πλέον εκτός επιδοτήσεων. Πολλοί δε από αυτούς δεν είχαν καταφέρει να ενταχθούν στην αρχική πρόσκληση, λόγω περιορισμένων κριτηρίων επιλογής. Απόρροια αυτής της κατάστασης είναι οι καλλιεργητές να οδηγούνται σε αντικατάσταση των συγκεκριμένων καλλιεργειών με άλλες που εμπίπτουν στην κατηγορία των επιλέξιμων, γεγονός που αποδεικνύεται ιδιαιτέρως χρονοβόρο και κοστοβόρο.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Για ποιο λόγο εξαιρέθηκαν από τις επιδοτήσεις βιολογικών καλλιεργειών οι καλλιέργειες αρωματικών – φαρμακευτικών φυτών;” καταλήγει η ερώτηση του βουλευτή Μαγνησίας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου