ΤΟΠΙΚΑ

Εξωση από τα χωράφια διά χειρός …ΔΕΗ

εξωση-από-τα-χωράφια-διά-χειρός-δεη-631073

Κίνδυνος να στερέψουν… τα χωράφια λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών – Βροχή τα ραβασάκια σε βάρος αγροτών από εισπρακτικές εταιρείες

Oι αγρότες στα μπλόκα… η ΔΕΗ στα χωράφια. Ασφυκτικές ημερομηνίες για το αγροτικό ρεύμα, 500άρικα για τεχνικές μελέτες και εισπρακτικές εταιρείες είναι κάποια από τα μέτρα που… χρησιμοποιεί η ΔΕΗ το τελευταίο διάστημα, προκειμένου όπως καταγγέλλουν οι ίδιοι οι αγρότες να τους πιέσει για να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.

Τα ποσά που οφείλονται κατά μέσο όρο ξεκινούν από 3.000 έως και 8.000 ευρώ. Για να γίνει διακανονισμός για αποπληρωμή της οφειλής υποχρεωτικά θα πρέπει να καταβληθεί προκαταβολή μέχρι το 40% του συνολικού χρέους. «Τα χρήματα αυτά δεν υπάρχουν», όπως υποστηρίζουν οι αγρότες. Αλλωστε ένα από τα αιτήματα που έχει περίοπτη θέση στις κινητοποιήσεις που ξεκίνησαν πριν από μία εβδομάδα είναι και η μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος, για το οποίο ισχύουν μεν ειδικές χρεώσεις, η τιμή όμως παραμένει «τσιμπημένη», σύμφωνα με τους παραγωγούς.

Οι αγρότες δέχονται, εκτός των άλλων, και ενοχλητικά τηλεφωνήματα από «εισπρακτικές ή όπως παρουσιάζονται δικηγορικές εταιρείες» για λογαριασμό της ΔΕΗ, προκειμένου να καταβάλουν τα οφειλόμενα.

Διακανονισμοί μετ’ εμποδίων

Ακόμη και προχθές αγρότες από την περιοχή του Βελεστίνου, που έχουν βγει με τα τρακτέρ στο μπλόκο του Αερινού, έγιναν παραλήπτες επιστολών από τη ΔΕΗ, με τις οποίες ούτε λίγο, ούτε πολύ τους ζητείται σε διάστημα δέκα ημερών να προχωρήσουν σε διακανονισμό, διαφορετικά η ΔΕΗ έχει δικαίωμα να τους εκδιώξει από το πελατολόγιό της.

Και ο «Γολγοθάς» τους δεν σταματά εδώ, αφού ακόμη και αν βρουν τα χρήματα για τον διακανονισμό θα πρέπει να αποδείξουν εγγράφως ότι είναι αγρότες και δικαιούνται να κάνουν χρήση του τιμολογίου για το αγροτικό ρεύμα, πληρώνοντας… φυσικά, αφού κάθε αγροτική εκμετάλλευση που θέλει να συνεχίσει να ηλεκτροδοτείται το αντλιοστάσιό της θα πρέπει να επιβαρυνθεί µε επιπλέον δαπάνη περί τα 500 ευρώ.

Αγρότες με δικές τους γεωτρήσεις προσπαθούν να έρθουν σε ρύθμιση των οφειλών τους, αλλά, σύμφωνα με όσα επισημαίνονται στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, οι δόσεις που τους δίνουν είναι λίγες και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή τους.

Καθημερινά οι αγρότες δίνουν πραγματική μάχη στο τοπικό υποκατάστημα της οδού Λαρίσης στην προσπάθειά τους να κάνουν μια ρύθμιση.

Η ΔΕΗ ζητά προκαταβολή 30% του χρέους. Αν όμως έχει προχωρήσει σε καταγγελία της σύμβασης η προκαταβολή ανέρχεται σε 40%. Οι δόσεις στις περισσότερες περιπτώσεις είναι 8 έως 9. Επανασύνδεση δεν γίνεται αν χρωστά ο αγρότης και άλλο λογαριασμό και δεν τον έχει ρυθμίσει. Επίσης αν στο παρελθόν είχε ενταχθεί σε ρύθμιση και καθυστέρησε λίγες μέρες την πληρωμή αμέσως «βγαίνει εκτός» και είναι πολύ δύσκολο στο μέλλον να ξαναμπεί σε άλλη ρύθμιση. Προβλήματα αντιμετωπίζουν και οι αγρότες που έχουν πάρει κληρονομικά πομόνες και θα πρέπει να καταθέσουν σειρά εγγράφων για να συνεχίσουν να έχουν αγροτικό ρεύμα.

Θα μείνουν τα χωράφια ακαλλιέργητα

«Η ΔΕΗ θα πρέπει να δει με μεγαλύτερη ευαισθησία το θέμα. Κανένας συνάδελφος αγρότης δεν θέλει να χρωστά. Δεν υπάρχουν τόσα χρήματα για να μπορούμε να πληρώσουμε προκαταβολές, ώστε να μπούμε σε διακανονισμό», τόνισε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Δημήτρης Σπαθής, αγροτοσυνδικαλιστής στην περιοχή του Βελεστίνου. «Αν δεν βρεθεί μία λύση που θα δίνει τη δυνατότητα στους αγρότες να αποπληρώσουν τις οφειλές του προηγούμενου διαστήματος σε περισσότερες δόσεις, τη φετινή καλλιεργητική περίοδο κάποιοι θα εγκαταλείψουν τα χωράφια. Αν «ξηλωθούν» τα ρολόγια της ΔΕΗ, χωρίς ρεύμα δεν μπορούν να γίνουν γεωτρήσεις, άρα δεν θα μπορούμε να αρδεύσουμε και να ποτίσουμε τη γη», πρόσθεσε ο ίδιος.

Για την κατανάλωση ρεύματος στα χωράφια οι λογαριασμοί ανάλογα με τα στρεμματικά δικαιώματα του κάθε αγρότη ετησίως ανέρχονται από 3.000 μέχρι και 7.000 ευρώ. Πρόκειται για ποσά που σε άλλες εποχές μπορεί να ήταν λογικά, με το αγροτικό εισόδημα όμως συρρικνωμένο η πλειονότητα των αγροτών έχει σηκώσει τα χέρια ψηλά.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου