ΤΟΠΙΚΑ

Μαχητές οι Μικρασιάτες δημοσιογράφοι

μαχητές-οι-μικρασιάτες-δημοσιογράφο-851206

Αγνωστες πτυχές της καθοριστικής προσφοράς του ελληνικού Τύπου της Σμύρνης και της Πόλης, ο αγώνας των διπλά μαχόμενων δημοσιογράφων προκειμένου να προασπίσουν τα ελληνικά ιδεώδη σε εξαιρετικά δύσκολες εποχές αλλά και ο θεμελιώδης ρόλος τους, συνθέτουν το θέμα της υπό εξέλιξη διημερίδας που ξεκίνησε χθες στο “Μεταξουργείο”. Η καινοτόμα, σε τοπικό επίπεδο, πρόταση των “ΙΩΝΩΝ”, που πήρε σάρκα και οστά με την αρωγή του Μορφωτικού Ιδρύματος της Ενωσης Συντακτών Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας και Εύβοιας, θέτει στο επίκεντρο
το πιο ζωντανό, ίσως, κομμάτι του μακραίωνου Μικρασιατικού πολιτισμού. Μεταξύ των εισηγητών της χθεσινής, εναρκτήριας συνεδρίας, ήταν ο πρώην Υπουργός Γιάννης Καψής, ο οποίος ανέπτυξε από του βήματος τον θεμελιώδη ρόλο των “προμάχων της Ανατολής”. Ο κ. Καψής ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “οι Μικρασιάτες δημοσιογράφοι υπήρξαν πρωτοπόροι και μαχητές, παράλληλα δε και ένας από τους συνεκτικούς κρίκους του ελληνικού πληθυσμού της Μικρασίας. Με κίνδυνο της ζωής τους, επεσήμανε ο κ. Καψής, επιτελούσαν πολυσύνθετο και πολύτιμο έργο, διότι το ζύμωμα των ιδεών προηγήθηκε στην Μικρασία, από τον Ελλαδικό χώρο”. Ο πρώην Υπουργός κατέστησε σαφές ότι “ο Αθηναϊκός Τύπος οφείλει πολλά στους Μικρασιάτες δημοσιογράφους, οι οποίοι στελέχωσαν, εν συνεχεία, την δημοσιογραφία της Ελλάδας”. Ανατρέχοντας στην μακρά οικογενειακή παράδοση, που ξεκινά από τον πατέρα του, Παντελή Καψή, εν έτει 1810 στην Σμύρνη, ο κ. Καψής τόνισε ότι η εκ πατρός ηθική παρακαταθήκη ήταν “να φωνάζω την αλήθεια και όχι να την ψιθυρίζω, έστω κι αν μερικές φορές είναι πολύ οδυνηρό”.
Η σημασία του εγχειρήματος των “ΙΩΝΩΝ” που σημειωτέον εντάσσεται στο πλαίσιο του κύκλου “Μνήμη Βυζαντίου” ήταν το σημείο στο οποίο επικεντρώθηκε ο πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Δημήτρης Πελεκούδας, προλογίζοντας την διημερίδα. Ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι “για να πάμε μπροστά δεν πρέπει να ξεχνάμε το χθες” δίνοντας παράλληλα το στίγμα των Μικρασιάτικου Τύπου που “στάθηκε όρθιος, δίνοντας καθοριστικά μηνύματα” σε μια ταραγμένη εποχή. Η πρόεδρος των “ΙΩΝΩΝ” κ. Αϊβαζόγλου είπε μεταξύ άλλων “στεκόμαστε με πολύ σεβασμό στο επιτελούμενο έργο του Μικρασιάτη δημοσιογράφου ο οποίος μάχονταν υπέρ των εθνικών ιδεωδών” για να προσθέσει ότι “στόχος είναι να αναδειχθούν όλες οι πτυχές της ζωής στην Μικρασία”. Χαιρετισμό απηύθυναν επίσης ο πρόεδρος της ΕΚΠΟΛ κ. Μαστρογιάννης και ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Νέας Ιωνίας κ. Λάζος, οι οποίοι επαίνεσαν τους διοργανωτές, διότι “φέρνουν στο φως τον αγώνα του μαχόμενου δημοσιογραφικού κόσμου της Ιωνίας”.

Το σημερινό πρόγραμμα

Συνεχίζονται σήμερα στις 6.30 μ.μ οι εργασίες της διημερίδας στο Μεταξουργείο με αντίστοιχο θέμα “Ο ελληνικός Τύπος στην Κωνσταντινούπολη” και εισηγητές τους: Στρατή Ταρίνα, συλλέκτη-ερευνητή, ο οποίος θα μιλήσει για την “Γενική επισκόπηση του ελληνικού Τύπου στην Κωνσταντινούπολη”, Ανδρέα Αντωνόπουλο, Διδάκτορα Νεότερης Ελληνικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα “Ο “Νεολόγος” της Κωνσταντινούπολης” Α περίοδος”, Νικόλαο Ουζούνογλου, καθηγητή Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου Αθηνών για τον “Γυναικείο Τύπο στην Κωνσταντινούπολη”. Συντονίστρια θα είναι η Νατάσσα Οικονόμου, αντινομάρχης σε θέματα Διοίκησης και Παιδείας. Η εκδήλωση πλαισιώνεται από έκθεση σπάνιων κειμηλίων και τεκμηρίων με σαφή εκπαιδευτική διάσταση που θα λειτουργεί έως τις 11 Μαΐου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου