ΤΟΠΙΚΑ

Σαουσάν Χασόν: «Αγαπημένος προορισμός η Μαγνησία»

σαουσάν-χασόν-αγαπημένος-προορισμό-632435

Μήνυμα συνεργασίας από τη σύμβουλο της Πρεσβείας του Ισραήλ στους φορείς της Μαγνησίας

Η σημερινή εκδήλωση με αφορμή την Εθνική Ημέρα Μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος, που πραγματοποιήθηκε στον Βόλο σε συνεργασία της Περιφέρειας Θεσσαλίας και της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου, με τη στήριξη του Δήμου και της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος, αποτέλεσε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ενδιαφέρουσα συνέντευξη που φιλοξενεί ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ με τη σύμβουλο της Πρεσβείας του Ισραήλ Σαουσάν Χασόν, η οποία βρέθηκε χθες στον Βόλο για να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις.

Η κ. Χασόν μιλά με θερμά λόγια για τη Μαγνησία, υπογραμμίζοντας πως αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους προορισμούς για τους Ισραηλινούς, ενώ ανοίγει «παράθυρο» σε διεύρυνση των διμερών συνεργασιών, όταν επισημαίνει πως «υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον για τη σύναψη εμπορικών και αγροτικών συνεργασιών μεταξύ Μαγνησίας και Ισραήλ».

Συνέντευξη στη ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Αναφορικά δε με τη συνεργασία σε επίπεδο κυβερνήσεων, η κ. Σαουσάν Χασόν σπεύδει να διατυπώσει την άποψη ότι η συνεργασία Ελλάδας και Ισραήλ προωθεί την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, μιλά με λόγια ευγνωμοσύνης για τους Βολιώτες, που άνοιξαν την αγκαλιά τους και έσωσαν οικογένειες Εβραίων από τη θηριωδία του ναζισμού, τονίζοντας παράλληλα το πόσο σημαντικές είναι η μνήμη και η εκπαίδευση στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού.

Oι διμερείς σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και Ελλάδας διάγουν μία εποχή ιδιαίτερα καλή. Οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ενδυναμώνονται συνεχώς.

«Την τελευταία δεκαετία υπάρχει μια εντυπωσιακή ανάπτυξη των διμερών μας σχέσεων σε επίπεδο στρατηγικής συνεργασίας σε ένα ευρύ πεδίο, όπως η συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων και κοινοβουλίων, η ενέργεια, η άμυνα, ο τουρισμός, η καινοτομία, η κυβερνοασφάλεια, η αγροτική ανάπτυξη, ο πολιτισμός και η εκπαίδευση. Το άριστο επίπεδο των σχέσεών μας αντικατοπτρίζεται επίσης στις αυξανόμενες επαφές των πολιτών μας στο πλαίσιο της ενδυνάμωσης της φιλίας των δύο λαών».

Ο αμυντικός τομέας, η ενεργειακή πολιτική και η πολιτική ασφάλειας των δύο χωρών αποτελούν σημαντικό παράγοντα μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ. Συμμερίζεστε την άποψη αυτή;

«Η συνεργασία των τριών χωρών έχει ισχυροποιηθεί πολύ. Οι χώρες έχουν ισχυρή βούληση να προωθήσουν την υπογραφή της διακυβερνητικής συμφωνίας (IGA) για τον αγωγό EastMed, ο οποίος αργότερα θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ προς την Ευρώπη μέσω των σημαντικών χωρών της Κύπρου και της Ελλάδας. Ευελπιστούμε ότι οι τέσσερεις κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένης και της Ιταλίας, θα υπογράψουν συμφωνία για το έργο μέχρι τα τέλη Απριλίου σε σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί στην Κρήτη.

Τα τρία κράτη μοιράζονται κοινές ανησυχίες και για άλλες προκλήσεις όπως η τρομοκρατία. Εχουν πραγματοποιηθεί τρεις συναντήσεις ομάδων εργασίας κυβερνητικών αξιωματούχων και εμπειρογνωμόνων για την καταπολέμηση της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και την πρόληψη επιθέσεων εναντίον ευάλωτων στόχων. Υπάρχει μια συνεχής συνεργασία στον αμυντικό τομέα με κοινές ασκήσεις.

Η συνεργασία αυτή προωθεί την ειρήνη, τη σταθερότητα και την ευημερία στην Ανατολική Μεσόγειο και την ευρύτερη περιοχή».

Ποιος κατά τη γνώμη σας ήταν ο καταλύτης για να μπουν οι βάσεις αυτής της στενής συνεργασίας;

«Είμαστε τρεις δημοκρατίες με κοινές αξίες και μεγάλη ιστορία ως αρχαίοι πολιτισμοί, με την επιθυμία να προωθήσουμε την σταθερότητα στην περιοχή μας».

Ο τουρισμός είναι επίσης ένα πεδίο που θα μπορούσε να διευρυνθεί αυτή η συνεργασία κατά τη γνώμη σας;

«Υπάρχει αύξηση του τουρισμού από το Ισραήλ προς την Ελλάδα. Περίπου 600.000 Ισραηλινοί τουρίστες επισκέφθηκαν την Ελλάδα πέρυσι. Η περιφέρεια της Μαγνησίας και η απίστευτα όμορφη περιοχή του Πηλίου έχουν γίνει αγαπημένοι προορισμοί για τους Ισραηλινούς. Υπάρχει επίσης η σχέση με την ιστορική Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου. Οι Ισραηλινοί αγαπούν τα πάντα στην Ελλάδα, τη φυσική της ομορφιά, την ιστορία, την κουλτούρα, τη μουσική, την κουζίνα και τη θαυμάσια φιλοξενία. Ο ισραηλινός τουρισμός προς την Ελλάδα δεν περιορίζεται στους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά συνεχίζεται όλον τον χρόνο. Η Ελλάδα είναι ο δεύτερος αγαπημένος προορισμός των Ισραηλινών μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες».

Πριν από λίγο καιρό με αφορμή την απόφαση της Ελληνικής Βουλής να καθοριστεί η 27η Ιανουαρίου ως η Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος, η πρέσβειρα του Ισραήλ τόνισε ότι σηματοδοτεί την επιθυμία της Ελλάδας να γίνει ανοιχτή συζήτηση για την ιστορία του Ελληνικού Εβραϊσμού, που θα συμβάλλει στην καταπολέμηση του αντισημιτισμού. Μπορείτε να μας πείτε δύο λόγια για αυτό;

«Η μνήμη και η εκπαίδευση είναι σημαντικές για την καταπολέμηση του αντισημιτισμού. Υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον στην Ελλάδα, ιδιαίτερα μεταξύ των νέων, να μάθουν για το Ολοκαύτωμα, τις ιστορίες των επιζώντων, την τραγωδία των Ελλήνων Εβραίων και την ιστορία τους. Θέλουν επίσης να μάθουν τις ιστορίες των «Δικαίων των Εθνών,» εκείνων των 352 θαρραλέων Ελλήνων που διακινδύνευσαν τη ζωή τους για να διασώσουν τους Εβραίους συμπατριώτες τους. Μεταξύ αυτών και θαρραλέες προσωπικότητες του Βόλου, όπως ο μακαριστός Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιωακείμ, ο οποίος διέσωσε εκατοντάδες Εβραίους με την υποστήριξη του τότε Ραβίνου Μωυσή Πέσσαχ, των κληρικών και πολιτών της πόλης και των γύρω χωριών, όπως και απλοί άνθρωποι σαν τους Νικόλαο και Ολγα Τσιμοπούλου και τον Απόστολο Βολιώτη, που διέσωσαν και αυτοί οικογένειες Εβραίων.

Το Ελληνικό Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων σε συνεργασία με το Εβραϊκό Μουσείο Ελλάδας και το Μουσείο του Ολοκαυτώματος Yad Vashem στο Ισραήλ έχουν στείλει πάνω από εκατό εκπαιδευτές στο Yad Vashem για να μάθουν πώς να διδάσκουν το Ολοκαύτωμα στα ελληνικά σχολεία.

Δυστυχώς, έχει σημειωθεί μια αύξηση των κρουσμάτων αντισημιτισμού στην Ευρώπη γενικά και συγκεκριμένα στην Ελλάδα, όπως είναι η πρόσφατη βεβήλωση τους Μνημείου του Εβραϊκού Νεκροταφείου στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Εκτιμούμε ιδιαίτερα τη σφοδρή καταδίκη του συμβάντος από τον Αρχιεπίσκοπο της Ελλάδας, τον Πρόεδρο, τον Πρωθυπουργό, τα πολιτικά κόμματα και απλούς πολίτες. Οι δράστες πρέπει να συλληφθούν και να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη».

Ο Βόλος και η Μαγνησία, μέσω των παραγωγικών τους εκπροσώπων, έχουν επιχειρήσει να δημιουργήσουν διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας με το Ισραήλ. Πώς θα τη βλέπατε αυτή την προοπτική;

«Είναι άριστη. Βλέπουμε ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον φορέων της περιοχής για συνεργασία με συμμετοχή σε διεθνείς οικονομικές εκθέσεις στο Τελ Αβίβ, όπως το ΙΜΤΜ (Διεθνής Εκθεση Μεσογειακού Τουρισμού), καθώς και με την προώθηση του εμπορίου και της αγροτικής συνεργασίας με το Ισραήλ».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου