ΤΟΠΙΚΑ

40 συλλήψεις στη Μαγνησία το 2018 για οπλοκατοχή

40-συλλήψεις-στη-μαγνησία-το-2018-για-οπλοκα-632854

Σαράντα πολίτες αντιμετώπισαν το 2018 κατηγορίες για παράνομη οπλοκατοχή, μη ασφαλής φύλαξη όπλου, παράνομη έκθεση. Η Αστυνομία οδηγεί κάθε χρόνο στο Αυτόφωρο δεκάδες πολίτες οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με το Νόμο λόγω μη επαρκούς ενημέρωσης.

Στις 11 Ιανουαρίου του 2019 ενδεικτικά το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου επέβαλε ποινές φυλάκισης από εννέα μήνες έως και δεκατρείς μήνες και χρηματικές ποινές από 950 ευρώ έως 1.250 ευρώ σε δύο Βολιώτες για τέτοιου είδους παραβάσεις.

Ωστόσο, μόνο στον Βόλο αυτή τη στιγμή υπάρχουν 22.000 άδειες κυνηγετικών όπλων.

Αντίστοιχα οι άδειες για τα σκοπευτικά όπλα είναι περίπου 80, για την ατομική ασφάλεια περίπου δέκα και για τα συλλεκτικά είδη περίπου 30. Οι δε έλεγχοι της Αστυνομίας για την τήρηση της κείμενης νομοθεσίας είναι διαρκείς.

Ο Νόμος 2168/93 προβλέπει ότι για να αγοράσει κανείς κυνηγετικό όπλο απαιτείται να έχει άδεια από την Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Βόλου ή τα κατά τόπους αστυνομικά τμήματα.

Τα δικαιολογητικά που θα πρέπει να συνοδεύουν την αίτηση είναι φωτογραφίες ταυτότητας, πιστοποιητικό γιατρού, το ποινικό μητρώο και τα στοιχεία του όπλου.

Οσον αφορά στα πυροβόλα όπλα που τα αγοράζει κανείς για ατομική ασφάλεια, για την προμήθειά τους απαιτείται η σύμφωνη γνώμη της Εισαγγελίας Βόλου καθώς υπάρχει ο περιορισμός ότι οι κάτοχοι πρέπει να έχουν τεκμηριωμένο λόγο για την προμήθειά τους να προκύπτει δηλαδή ότι για κάποιο λόγο η ζωή τους απειλείται.

Ακόμη νόμιμη κατοχή όπλου έχει κανείς όταν είναι σκοπευτής σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση 4325/99. Δηλαδή απαιτείται να έχει εγγραφεί σε κάποιο σκοπευτικό σύλλογο και να λαμβάνει μέρος σε αγώνες.

Και σε αυτή την περίπτωση ο κάτοχος απαιτείται να έχει λευκό ποινικό μητρώο και πιστοποιητικό από γιατρό ειδικό παθολόγο ή ψυχίατρο ή νευρολόγο ή γενικό ιατρό. Η Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας εκδίδει άδεια τριετούς ισχύος όπως συμβεί και για την προμήθεια όπλων για ατομική ασφάλεια.

Τέλος άδεια από τη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας απαιτείται να εκδοθεί και για να διατηρεί κανείς μία έκθεση από συλλεκτικά είδη όπλων.

Οι συλλογές περιλαμβάνονται στην ουσία από όπλα τα οποία είναι απενεργοποιημένα όμως επειδή κανείς μπορεί εύκολα να τα μετατρέψει, εκδίδεται και σε αυτή την περίπτωση άδεια η οποία είναι δεκαετούς διάρκειας, με την προσκόμιση του ποινικού μητρώου και του δικαιολογητικού γιατρού.

Σε όλες τις περιπτώσεις η Αστυνομία επιβλέπει την πιστή εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας, ενώ πραγματοποιεί στοχευμένους ελέγχους προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπάρχει παράνομη εισαγωγή όπλων από άλλες χώρες όπως πριν από μερικά χρόνια που υπήρχαν υποψίες για εισαγωγή όπλων από τη Βουλγαρία.

Επιπλέον η Αστυνομία εξετάζει με τη δέουσα σοβαρότητα κάθε καταγγελία για λόγους πρόληψης. Μάλιστα, οι καταγγελίες που γίνονται στην Αστυνομία είναι πολλές και κατά κύριο λόγο αφορούν την κατοχή κυνηγετικών όπλων.

Επισημαίνεται η νομοθεσία προβλέπει συγκεκριμένες διαδικασίες και για την μεταβίβαση ή απόσυρση ενός όπλου. Ο κάτοχος οφείλει είτε να καταθέσει το όπλο στην Αστυνομία είτε να ενημερώσει για την μεταβίβαση ή πώληση.

Ακόμη, το κυνηγετικό όπλο πρέπει να φέρεται πάντα λυμένο, εντός θήκης και να συναρμολογείται μόνο στον τόπο του κυνηγίου. Απαιτείται να φυλάσσεται λυμένο και κλειδωμένο σε ασφαλή χώρο, ο οποίος πρέπει να μην είναι προσβάσιμος από παιδιά.

Σε περίπτωση κλοπής ή απώλειας πρέπει να δηλώνεται αμέσως στην αρμόδια Αστυνομική Αρχή, ενώ η παραχώρηση του κυνηγετικού όπλου επιτρέπεται μόνο σε άτομα που είναι εφοδιασμένα με άδεια θήρας.

Η πλημμελής φύλαξη των κυνηγετικών όπλων συνιστά επίσης αδίκημα που τιμωρείται από τον Ποινικό.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου