ΤΟΠΙΚΑ

Στο κρύο ένα στα τέσσερα νοικοκυριά

στο-κρύο-ένα-στα-τέσσερα-νοικοκυριά-634754

Κατακόρυφη μείωση στην κατανάλωση πετρελαίου το πρώτο δίμηνο του χειμώνα στη Μαγνησία

Γροθιά στο στομάχι είναι η διαπίστωση ότι ένα στα τέσσερα νοικοκυριά παραμένει στο κρύο λόγω αδυναμίας να εξασφαλίσει στοιχειωδώς ζεστό το σπίτι του. Η δύσκολη πραγματικότητα, που αποτυπώνει έρευνα της Eurostat, σύμφωνα με την οποία το 25,7% των νοικοκυριών βρίσκεται σε δυσχερή οικονομική θέση, επιβεβαιώνεται και σε τοπικό επίπεδο, σύμφωνα με τις μαρτυρίες επαγγελματιών.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Τα σώματα των καλοριφέρ μένουν κλειστά στις περισσότερες πολυκατοικίες, σε αντίθεση με την εικόνα που καταγραφόταν πριν από την έναρξη της κρίσης. Η πρόεδρος των βενζινοπωλών της Μαγνησίας Βάσω Κοντοχρήστου αναφέρει χαρακτηριστικά στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ότι παλαιότερα προμηθεύονταν δύο τόνους πετρέλαιο σε τακτά διαστήματα, σχεδόν κάθε εβδομάδα, ενώ σήμερα ελάχιστες παραγγελίες καταγράφονται στις πολυκατοικίες.

Η κατακόρυφη αύξηση στη χρήση τζακιών που παρατηρείται κατά κόρον τις κρύες νύχτες του χειμώνα αποτυπώνει τη νέα τάξη πραγμάτων που έχει διαμορφωθεί, με την πρόεδρο των πρατηριούχων να επισημαίνει ότι «η κατανάλωση έχει μειωθεί σε όλα τα προϊόντα που εντάσσονται στο πλαίσιο της θέρμανσης, λόγω οικονομικής στενότητας».

Αρνητικό πρόσημο σημειώθηκε, εξάλλου, στη ζήτηση πετρελαίου θέρμανσης στις αρχές του χειμώνα λόγω καιρικών συνθηκών, ενώ όπως σημειώνει η κ. Κοντοχρήστου «η κίνηση του Δεκεμβρίου δεν ήταν αρκετή για να καλυφθούν οι υποχρεώσεις μιας ολόκληρης χρονιάς».

H συνεχόμενη μείωση στην προμήθεια υγρών καυσίμων επιβεβαιώνεται σε καθημερινή βάση από τους πρατηριούχους, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι συρρικνώνεται επικίνδυνα ο τζίρος που αποτελεί τον νούμερο ένα παράγοντα που εξασφαλίζει την επαγγελματική επιβίωσή τους.

Μείωση τιμών

Νέα μείωση σημειώνεται στην τιμή του πετρελαίου που ξεκίνησε με την τιμή – ρεκόρ 1,19 ευρώ το λίτρο, ενώ σήμερα η μέση τιμή στη Μαγνησία είναι 1,06 ευρώ το λίτρο.

Παρόλα ταύτα η δυσκολία των καταναλωτών να προμηθευτούν πετρέλαιο θέρμανσης συνεχίζεται, με τη μέση παραγγελία στα νοικοκυριά να κυμαίνεται στα 300 λίτρα, αναλόγως οικονομικών δυνατοτήτων.

Η διανομή πετρελαίου θα συνεχιστεί μέχρι τις 30 Απριλίου, αλλά δεν είναι δυνατό να γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις για τη μελλοντική διαμόρφωση των τιμών. «Η τιμή εξαρτάται καθαρά από τις διεθνείς συγκυρίες και από τις διεθνείς τάσεις και δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε πού θα φτάσει η τιμή του βαρελιού» σημειώνει η ίδια.

Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί αναμφίβολα προβληματίζει τους επαγγελματίες, οι οποίοι διερωτώνται εύλογα αν θα συνεχίσουν και στο μέλλον την πορεία τους στον συγκεκριμένο κλάδο.

Προβλήματα του κλάδου

Η οικονομική δυστοκία που αντιμετωπίζουν οι καταναλωτές έχει ανάλογο αντίκτυπο στους τζίρους των επαγγελματιών, οι οποίοι κάνουν λόγο για «απογοητευτική εικόνα» όχι μόνο στον κλάδο των βενζινοπωλών, αλλά και των ελεύθερων επαγγελματιών στο σύνολό τους.

Πολλά είναι τα συνεπακόλουθα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι βενζινοπώλες, με μεγαλύτερο τη δυσκολία «να αντεπεξέλθουμε στις συνεχόμενες οικονομικές απαιτήσεις του κράτους, στην υψηλή φορολογία και το υψηλό ασφαλιστικό» επισημαίνει η Βάσω Κοντοχρήστου.

Με δεδομένη τη μείωση της κατανάλωσης υγρών καυσίμων, οι πρατηριούχοι εμμένουν στο κοινό αίτημα για μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης από την κυβέρνηση. «Είναι πάγιο το αίτημά μας ώστε να μπορέσουν να πάρουν ανάσα ο βιομηχανικός και ο πρωτογενής τομέας και όλες οι επιχειρήσεις που λειτουργούν με καύσιμα» σημειώνει με έμφαση η πρόεδρος των βενζινοπωλών.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου