ΤΟΠΙΚΑ

Ζωντανό μάθημα ιστορίας για το Ολοκαύτωμα

ζωντανό-μάθημα-ιστορίας-για-το-ολοκαύ-634884

Οι κόρες δύο επιβιωσάντων θα μιλήσουν σε μαθητές για τις θηριωδίες που βίωσαν οι Εβραίοι στο Αουσβιτς

Δύο Βολιώτισσες αδερφές, κόρες ομήρων του Αουσβιτς οι οποίοι βίωσαν τη ναζιστική θηριωδία, αλλά κατάφεραν να γλιτώσουν παρά τα βασανιστήρια και τους εξευτελισμούς, η Λίνα Σαμπεθάι και η Αιμιλία Μαΐση, θα παραδώσουν «ζωντανό» μάθημα ιστορίας σε μαθητές Γυμνασίων του νομού σε εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα των Εβραίων που θα πραγματοποιηθεί μεθαύριο Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου στις 11 το πρωί στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος.

Οι δύο γυναίκες θα αφηγηθούν τις ιστορίες που άκουσαν από τους γονείς τους που βρέθηκαν στην κόλαση του Αουσβιτς και κατάφεραν να ξεφύγουν και θα απαντήσουν σε σχετικές ερωτήσεις των μαθητών.

Στην εκδήλωση, την οποία διοργανώνει για λογαριασμό της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας το 8ο Γενικό Λύκειο Βόλου, θα συμμετέχουν με επιτροπές μαθητών τα σχολεία.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε χθες το μεσημέρι στα γραφεία της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας, ο προϊστάμενος Σωκράτης Σαβελίδης υπογράμμισε ότι η λογική και το επίκεντρο της επικείμενης εκδήλωσης στηρίζονται στη ρήση «ένας λαός που δεν θυμάται την ιστορία του είναι υποχρεωμένος να την ξαναζήσει». «Την ιστορία του εβραϊκού λαού δεν πρέπει να ζήσει ξανά κανένας λαός ποτέ. Πρέπει οι μαθητές μας να γνωρίζουν ιστορία, να μην την ξεχάσουν ποτέ, ώστε ως πολίτες να μην επιτρέψουν σε κανέναν να την ξαναζήσει», τόνισε ο κ. Σαβελίδης.

Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου. Ο πρόεδρος Μαρσέλ Σολομών δήλωσε συγκινημένος από την ευαισθησία με την οποία η Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας προσέγγισε την ιστορία και αποφάσισε να προβάλει τα γεγονότα του Ολοκαυτώματος. «Στόχος μας είναι να αναδείξουμε το κακό για να μην ξαναγίνει ποτέ. Να αναδειχθεί η επίγεια κόλαση που δημιούργησαν οι ναζί για τους Εβραίους».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι η εκδήλωση θα επαναληφθεί μέσα στον Απρίλιο στη Σκόπελο, ενώ θα διεξαχθεί και διαγωνισμός δοκιμίου για μαθητές Λυκείου και οι δέκα πρώτοι που θα αναδειχθούν θα μεταβούν στο Αουσβιτς προκειμένου να δουν τον χώρο βασανιστηρίων και θανάτου 6 εκατομμυρίων ανθρώπων.

Την διοργάνωση της εκδήλωσης έχει αναλάβει για λογαριασμό της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας το 8ο Γενικό Λύκειο Βόλου. Σύμφωνα με τη διευθύντρια του σχολείου Αγγελική Γκούρου «είναι χρέος των εκπαιδευτικών να διδάσκουν τη δημοκρατία και τον αντιρατσισμό στους μαθητές. Εναυσμα για μένα αποτέλεσε η επίσκεψη του σχολείου στο πλαίσιο προγράμματος Comenius στο Αουσβιτς πριν από τρία περίπου χρόνια. Είναι άλλο να τα διαβάζει κανείς κι άλλο να βλέπει τον τόπο του μαρτυρίου. Για τους μαθητές που συμμετείχαν ήταν επίσης μάθημα ζωής. Και στο τέλος της επίσκεψης αναρωτιόντουσαν πώς μπορούν κάποιοι να έχουν ναζιστικές απόψεις», τόνισε η κ. Γκούρου.

Η εκδήλωση γίνεται υπό την αιγίδα του γραφείου σχολικών δραστηριοτήτων της Δ.Δ.Ε. Μαγνησίας. Η υπεύθυνη σχολικών δραστηριοτήτων Σοφία Κανταράκη ανέφερε ότι «το Ολοκαύτωμα είναι από τις πιο μελανές σελίδες στην ιστορία, μία θηριωδία που έζησε ο εβραϊκός λαός. Το 8ο ΓΕΛ Βόλου τιμά τη μνήμη των Ελλήνων Εβραίων και όσων μαρτύρησαν» τόνισε η κ. Κανταράκη και υποστήριξε ότι «όταν οι αξίες εγκαταλείπονται, τότε ο άνθρωπος παύει να είναι άνθρωπος».

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου