ΤΟΠΙΚΑ

Ερευνα της Εισαγγελίας Βόλου για εικονικές αναγνωρίσεις τέκνων

ερευνα-της-εισαγγελίας-βόλου-για-εικο-635287

Προκαταρκτική από την Εισαγγελία Βόλου μετά από καταγγελίες κατά υπηκόων τρίτων χωρών

Δεν πληρούν τους όρους και τις προϋποθέσεις για να παραμείνουν νόμιμα στην Ελλάδα και για να θεμελιώσουν δικαίωμα είτε παραμονής, είτε ανανέωσης των αδειών τους προσεγγίζουν γυναίκες Ρομά και τις πείθουν να αναγνωρίσουν εκουσίως την πατρότητα των τέκνων τους, ενώ δεν είναι οι βιολογικοί πατέρες.

Τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης παρήγγειλε η Εισαγγελία Βόλου προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υπήρξαν παράνομες αναγνωρίσεις τέκνων και στον Βόλο και στη Μαγνησία από υπηκόους τρίτων χωρών.

Η παρέμβαση ασκήθηκε μετά από εγκύκλιο της εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου – Βασιλοπούλου προς την Εισαγγελία Βόλου και τις κατά τόπους Εισαγγελίες με την οποία δίνονται οδηγίες.

Αφορμή αποτέλεσαν οι αυξημένες καταγγελίες που υπάρχουν πανελλαδικά για εικονική δήλωση εκούσιας αναγνώρισης πατρότητας τέκνων από υπηκόους Μπαγκλαντές και Πακιστάν.

Η κινητοποίηση της Εισαγγελίας Βόλου ήταν άμεση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελία ανέθεσε στον πταισματοδίκη Βόλου να λάβει καταθέσεις από τους προϊσταμένους των Ληξιαρχείων της Μαγνησίας προκειμένου να διαπιστωθεί εάν υφίστανται τέτοιου είδους περιστατικά σε τοπικό επίπεδο.

Τα υπό διερεύνηση αδικήματα της εισαγγελικής έρευνας είναι εάν διαπράχθηκαν υφαρπαγή ψευδούς βεβαίωσης και απάτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εν λόγω καταγγελίες έχουν αυξηθεί πανελλαδικά από το 2014.

Το 2016 σχηματίστηκαν και οι πρώτες δικογραφίες κατά Πακιστανών για παράνομες πενταετείς άδειες παραμονής στην Ελλάδα.

Η Ελληνική Αστυνομία είχε σχηματίσει δικογραφία για υπόθεση παράνομης νομιμοποίησης αλλοδαπού μέσω αναγνώρισης εξώγαμου τέκνου με κατηγορούμενο έναν νεαρό Πακιστανό που είχε παρουσιαστεί στο Ληξιαρχείο Θεσσαλονίκης για να καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Ο νεαρός Πακιστανός είχε παρουσιαστεί μαζί με τη μητέρα του ανήλικου σε συμβολαιογραφείο της Θεσσαλονίκης, απ’ όπου είχε προμηθευτεί συμβολαιογραφική πράξη εκούσιας αναγνώρισης εξώγαμου τέκνου. Ακολούθως, οι δυο τους πήγαν στο Ληξιαρχείο Θεσσαλονίκης, καταθέτοντας όλα τα δικαιολογητικά, ώστε ο νεαρός Πακιστανός να φαίνεται ως βιολογικός πατέρας του παιδιού και να πάρει την άδεια παραμονής στην Ελλάδα.

Την ίδια περίοδο είχαν απασχολήσει άλλα δύο περιστατικά, ενώ παρόμοια περίπτωση είχε αποκαλυφθεί και στη Βέροια.

Εξάλλου πέραν των εικονικών δηλώσεων εκούσιας αναγνώρισης πατρότητας τέκνων δεκάδες είναι πανελλαδικά και οι εικονικοί γάμοι.

Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιωματικούς της Αστυνομίας πίσω από τις εικονικές δηλώσεις αναγνώρισης τέκνων και τους «λευκούς» γάμους είναι μετανάστες που βρίσκονται παράνομα στην Ελλάδα, οι οποίοι με τη βοήθεια κυκλωμάτων προσεγγίζουν Ελληνες ή Ελληνίδες, καθώς και Ρομά. Μάλιστα, οι πληροφορίες θέλουν η ταρίφα για κάθε εικονικό γάμο ή εικονική αναγνώριση πατρότητας τέκνων να είναι από 500 έως και 3.000 ευρώ ανάλογα με την περίπτωση.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου