Τιμήθηκε εκπαιδευτικός της προσφοράς

Τελευταία ενημέρωση: 2019-01-31, 18:05:34
Από το χθεσινό αφιέρωμα τιμής στον Χρήστο Ξενάκη (διακρίνεται στο μέσον)
Τιμήθηκε εκπαιδευτικός της προσφοράς

«Πρότυπα για την Παιδεία οι Τρεις Ιεράρχες», υπογράμμισε ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος με αφορμή τον χθεσινό εορτασμό

 

Διαχρονικά πρότυπα αποτελούν για την Παιδεία οι Τρεις Ιεράρχες, όπως υπογραμμίστηκε χθες στην εκδήλωση τιμής στο πρόσωπο του παλαίμαχου εκπαιδευτικού Χρήστου Ξενάκη, που πραγματοποιήθηκε με αφορμή την εορτή των προστατών της Εκπαίδευσης. Η Μητρόπολη Δημητριάδος τίμησε με τη δέουσα επισημότητα τη μεγάλη γιορτή, απονέμοντας την ανώτατη διάκριση σε έναν εκπαιδευτικό με 35χρονη ευδόκιμη θητεία, που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η εκδήλωση τιμής πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο παρουσία εκπροσώπων των τοπικών Αρχών, κληρικών και πολλών εκπαιδευτικών.

Στον παλαίμαχο εκπαιδευτικό, φιλόλογο και π. λυκειάρχη Χρήστο Ξενάκη ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος απένειμε την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Μητρόπολης Δημητριάδος, τον Χρυσό Σταυρό με Δίπλωμα, για την ανεκτίμητη, πολυετή προσφορά του στην Εκπαίδευση.

Με δήλωσή του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο διακεκριμένος εκπαιδευτικός ανέφερε ότι τα χαρακτηριστικά που πρέπει να διακρίνουν έναν εκπαιδευτικό είναι «η αγάπη για το λειτούργημά του, η αφοσίωσή του σε αυτό, η ψυχή του να είναι δοσμένη στα παιδιά τα οποία του εμπιστεύεται η κοινωνία. Να βλέπει τους μαθητές σαν τα παιδιά του, να τους θεωρεί ως τα πρόσωπα τα οποία θα αποτελέσουν τη βάση της αυριανής κοινωνίας. Αν τα αγαπά, αν ενδιαφέρεται γι’ αυτά και αν αφιερώνει όλες του τις δυνάμεις σε αυτά, θα βρει τους τρόπους να τα διαμορφώσει, έτσι ώστε να είναι αντάξια Ελληνόπουλα, να είναι αντάξια μιας ιστορίας που είναι παραδεκτή από όλο τον κόσμο».

Το κυρίαρχο συναίσθημα για την απόδοση τιμής στο πρόσωπό του «χαρά και συγκίνηση», ενώ ανατρέχοντας στην 35χρονη εκπαιδευτική του θητεία υπογράμμισε ότι ακολούθησε τη διαδρομή που επιθυμούσε και χαίρεται ιδιαίτερα «όταν συναντώ τους μαθητές μου και μου εκφράζουν την αγάπη τους για ό,τι έζησαν ως μαθητές» υπογράμμισε.

Οι Τρεις Ιεράρχες διδάσκουν

Ο κ. Ιγνάτιος σημείωσε από την πλευρά του ότι «χωρίς τους Τρεις Ιεράρχες δεν θα έχουμε εκπαιδευτικούς όπως ο κ. Ξενάκης. Γιατί χωρίς τους Τρεις Ιεράρχες, ο άλλος θα είναι ξένος, θα γίνεται εχθρός και όχι αδελφός. Στην Ελλάδα έχουμε διασώσει σε αυτή την συνάντηση Ορθοδοξίας και Ελληνισμού το τι είναι ο άνθρωπος. Αυτό μας διδάσκουν οι Τρεις Ιεράρχες. Εκπαιδευτικοί σαν τον κ. Ξενάκη τίμησαν την Παιδεία και ανέδειξαν μαθητές που είναι άνθρωποι μέσα στην κοινωνία και αυτό είναι πολύ σπουδαίο. Μακάρι να έχουμε συνέχεια», είπε.

Στο πάνελ των ομιλητών κάθισαν η Καλλιόπη Μπαχαριά – Καραθανάση φιλόλογος, π. γυμνασιάρχης, ο Γεώργιος Κοντομήτρος δρ. Παιδαγωγικών, π. σχολικός σύμβουλος φιλολόγων Νομού Μαγνησίας και ο πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης, ο οποίος συντόνισε την εκδήλωση.

Ο π. Δαμασκηνός αναφέρθηκε στην προσφορά του τιμώμενου στο ιδιαίτερο γραφείο του Σεβασμιώτατου και υπογράμμισε ότι «είναι πολύτιμος συνεργάτης σε έναν νευραλγικό τομέα, γνωρίζει να ακούει υπομονετικά τους άλλους, συνεργαζόμαστε άψογα μαζί του και τον τιμούμε».

Η κ. Καραθανάση σκιαγράφησε τον χαρακτήρα του τιμώμενου και τον χαρακτήρισε «εκλεκτό φίλο, εκλεκτό συνάδελφο, άνθρωπο που έγραψε μια μεγάλη και σπουδαία διαδρομή και στην Εκπαίδευση και στη θρησκευτική ζωή του τόπου μας, μεγάλη καρδιά, μια μεγάλη αγκαλιά για όλους». Παράλληλα σημείωσε ότι «είναι από τους λίγους ανθρώπους που σε αγγίζουν συναισθηματικά με την εμπιστοσύνη τους, τη φιλία τους και την προσωπικότητά τους».

Ο κ. Κοντομήτρος ανέτρεξε στα χρόνια που ήταν μαθητής στο 2ο Γυμνάσιο Αρρένων Βόλου και μίλησε με συγκίνηση για τον καθηγητή του. Ανατρέχοντας στα χρόνια του σχολείου εξήρε τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόταν μια πολύ μεγάλη τάξη 50 παιδιών και σημείωσε ότι «απολαμβάναμε το μάθημά του». Απαριθμώντας τα χαρίσματα του τιμώμενου, τον χαρακτήρισε «καταρτισμένο, μελίρρυτο, δίκαιο. Ολα τα χαρακτηριστικά ενός καλού εκπαιδευτικού» είπε.

Με αφορμή τη χθεσινή γιορτή, ο διευθυντής Δευτεροβάθμιας Σωκράτης Σαβελίδης ευχήθηκε «οι Τρεις Ιεράρχες να αποτελούν διαχρονικά παραδείγματα προς μίμηση για εκπαιδευτικούς και μαθητές».

Θεία Λειτουργία στη Μεταμόρφωση

Χθες το πρωί τελέστηκε Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου, ιερουργούντος του Μητροπολίτη Δημητριάδος, παρουσία των διευθυντών Εκπαιδεύσεως Μαγνησίας, εκπαιδευτικών και μαθητών. Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο κ. Ιγνάτιος τέλεσε Αρτοκλασία υπέρ υγείας των εκπαιδευτικών και επιμνημόσυνη δέηση για την ανάπαυση των εκπαιδευτικών που έχουν αποβιώσει.

Φέτος για πρώτη φορά ο εκκλησιασμός των μαθητών δεν πραγματοποιήθηκε χθες, ανήμερα της γιορτής των Τριών Ιεραρχών, αλλά την προηγούμενη. Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Ιγνάτιος ανέφερε ότι:

«Είναι παράδοξο αυτό που συμβαίνει, αλλά η εγκύκλιος όρισε ότι οι εκκλησιασμοί έπρεπε να γίνουν την προηγούμενη μέρα. Εγιναν εκκλησιασμοί και οι ιερείς μου είχαν από μένα άδεια να μην έρθουν στην ονομαστική μου εορτή για να λειτουργήσουν για τα σχολεία που εκκλησιάστηκαν. Πιστεύω ότι θα βρούμε τελικά έναν σωστό τρόπο να γιορτάζουμε μια γιορτή που την έχουμε ανάγκη όλοι», υπογράμμισε.

Μήνυμα της αντιδημάρχου Παιδείας

Στο μήνυμα της αντιδημάρχου Παιδείας Βόλου Βιολέτας Καντόλα για τη γιορτή των Τριών Ιεραρχών υπογραμμίζονται τα εξής: «Μεγάλη γιορτή της Χριστιανοσύνης και της Παιδείας η εορτή των Τριών Ιεραρχών! Αυτοί οι μέγιστοι φωστήρες της τρισηλίου Θεότητος ας φωτίζουν τον δρόμο της ζωής και το μυαλό των παιδιών κάθε φυλής, θρησκείας και χρώματος, που φοιτούν στα σχολεία μας κι ας γίνουν παράδειγμα σοφίας, επιστημονικής γνώσης, ήθους και ανθρωπισμού, όχι μόνο για εμάς τους χριστιανούς, αλλά για όλο τον κόσμο! Χρόνια πολλά παιδιά!».

 

Σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια γι'αυτό το άρθρο
Αποστολή σχολίου
6
+
5
=