ΤΟΠΙΚΑ

Εκδηλώσεις στον Βόλο για το Ολοκαύτωμα

εκδηλώσεις-στον-βόλο-για-το-ολοκαύτωμ-637320

Την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου τιμάται με επισημότητα η επέτειος παρουσία της συμβούλου της πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Σοσάν Χασόν

Με τη δέουσα επισημότητα θα τιμηθεί και φέτος η εθνική ημέρα μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του Ολοκαυτώματος την Κυριακή 3 Φεβρουαρίου από την Περιφέρεια Θεσσαλίας – Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και Β. Σποράδων και την Ισραηλιτική Κοινότητα Βόλου με τη στήριξη του Δήμου Βόλου και της Μητρόπολης Δημητριάδος και Αλμυρού.

Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής θα πραγματοποιηθούν παρουσία της συμβούλου της πρεσβείας του Ισραήλ στην Ελλάδα κ. Σοσάν Χασόν, του προέδρου του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος κ. Δαβίδ Σαλτιέλ, του επίτιμου πρόξενου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη κ. Βάλτερ Στέχελ, εκπροσώπων από τον διπλωματικό χώρο, την Πολιτεία, Ισραηλιτικών Κοινοτήτων άλλων πόλεων, θεσμικών φορέων, των τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου.

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν στις 11 το πρωί με επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο Ολοκαυτώματος στην πλατεία Ρήγα Φεραίου.

Στη συνέχεια ακολουθεί η κεντρική εκδήλωση στην αίθουσα του ΤΕΕ Μαγνησίας, την οποία θα παρουσιάσουν η δημοσιογράφος Ροσσάνα Πώποτα και ο Βίκτωρ Σακκής.

Στις 11.30 π.μ. προγραμματίζεται άναμμα κεριών στη μνήμη των 6.000.000 Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος. Πλαισιώνει μουσικά ο Πέπο Σάλεμ παίζοντας φλάουτο.

Στις 11.40 π.μ. ακολουθούν προσφωνήσεις από τους Κωνσταντίνο Αγοραστό περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Δωροθέα Κολυνδρίνη αντιπεριφερειάρχη Μαγνησίας και Β. Σποράδων και ο Μαρσέλ Σολομών προέδρου της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου.

Στις 11.50 ακολουθούν χαιρετισμοί των επισήμων.

Στις 12.00 θα ακουστούν τραγούδια από την υψίφωνο Μαριάντζελα Χατζησταματίου με τη συνοδεία της Νεκταρίας Παπαδημητρίου στο πιάνο.

Στις 12.10 θα γίνει απονομή τιμητικών διακρίσεων στις οικογένειες Θανάση Γούλα και Αντώνη Σαμπαζιώτη για τη διάσωση εβραϊκών οικογενειών κατά την περίοδο της γερμανικής κατοχής.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης μνήμης είναι ο δρ. Φίλιππος Κάραμποτ, διδάσκων στο Kings College Λονδίνου από το 1990 έως το 2011 και ερευνητικός εταίρος του ιδρύματος Genda Henkel με θέμα «Πτυχές του διωγμού και της διάσωσης: Η περίπτωση των Εβραίων στην Αθήνα».

Στις 12.50 ακολουθεί ο καταληκτικός λόγος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνατίου και στις 12.55 μουσικό πρόγραμμα από τη μικτή χορωδία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Νίκου Χιώτογλου.

Αναφερόμενος στις εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Βόλου Μαρσέλ Σολομών υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης, ενώ σημείωσε παράλληλα ότι είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι μαθητές εμβαθύνουν στα ιστορικά γεγονότα μέσα από τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται σε σχολεία της περιοχής.

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου