ΤΟΠΙΚΑ

Πλήρωσε την αγάπη του για τα ναυτικά είδη 65χρονος Βολιώτης

πλήρωσε-την-αγάπη-του-για-τα-ναυτικά-εί-638092

Το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου τον έκρινε ένοχο για παραβίαση του Νόμου περί αρχαιοτήτων

Ακριβά πλήρωσε την αγάπη του για τη διακόσμηση του σπιτιού με ναυτικά αντικείμενα ένας 65χρονος Βολιώτης, ο οποίος κρίθηκε χθες ένοχος για παραβίαση του νόμου περί αρχαιοτήτων.

Ο κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης δύο μηνών με αναστολή τριετίας καθώς κάποια από τα αντικείμενα που είχε συλλέξει από τη θάλασσα, όπως σπασμένα κομμάτια από αγγεία στα οποία υπήρχαν επάνω κολλημένα όστρακα, κρίθηκε ότι ενέπιπταν στον νόμο περί αρχαιοτήτων.

Επισκέπτης του 65χρονου κατήγγειλε στην Αστυνομία ότι ο κατηγορούμενος είχε αρχαία αντικείμενα με αποτέλεσμα να ακολουθήσει αιφνιδιαστική έρευνα από αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Βόλου στην οικία του.

Στη νομότυπη έρευνα οι αστυνομικοί βρήκαν και εντόπισαν εννέα συνολικά αρχαία αντικείμενα και μία εικόνα, τα οποία και κατασχέθηκαν.

Η σύλληψη έγινε τον Ιανουάριο του 2017, ενώ χθες ο 65χρονος δικάστηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου.

Ο κατηγορούμενος δικάστηκε χωρίς να έχει συνήγορο υπεράσπισης, καθώς ενώ ο δικηγόρος του είχε κώλυμα να παραβρεθεί στο Δικαστήριο εκείνος ζητούσε να γίνει η δίκη για να τελειώνει η δικαστική περιπέτεια που είχε.

Εντούτοις, αρχαιολόγος της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας βεβαίωσε στο Δικαστήριο ότι πέραν μίας εικόνας με την Παναγία, η οποία χρονολογήθηκε ότι ήταν του 1846 και αποδείχτηκε ότι ήταν οικογενειακό κειμήλιο, όλα τα αντικείμενα είχαν αρχαιολογικό ενδιαφέρον και εκτίμησε την αξία τους σε 6.670 ευρώ.

Απολογούμενος στο Δικαστήριο ο κατηγορούμενος επισήμανε ότι του άρεσε να συλλέγει ναυτικά είδη και να τα διακοσμεί στο σπίτι του ώστε αυτό να παραπέμπει σε πλοίο. Στην έκθεση όλα τα αντικείμενα μεταξύ άλλων και ένα τιμόνι και όστρακα, βρίσκονταν σε περίοπτη θέση.

Ο 65χρονος δεν μπορούσε να φανταστεί ποιος ήταν ο επισκέπτης του σπιτιού του που του έκανε ανώνυμα καταγγελία.

Ακόμη επισήμανε ότι στοίχησε πολύ στην οικογένειά του που οι αστυνομικοί του κατέσχεσαν την εικόνα που είχαν από την οικογένεια της συζύγου του. Με δάκρυα στα μάτια είπε ότι στο σπίτι περνούσαν πολύ δύσκολες ώρες καθώς το παιδί του αντιμετώπιζε σοβαρό πρόβλημα και ζήτησε να πάρει πίσω την εικόνα.

Το Δικαστήριο αποφάνθηκε ότι η εικόνα μπορούσε να επιστραφεί στον 65χρονο καθώς εκτιμήθηκε ότι δεν ανήκε στο δημόσιο συμφέρον αφού δεν είχε αρχαιολογική αξία. Όμως, για τα υπόλοιπα αντικείμενα που κατασχέθηκαν το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου έκρινε ότι ο κατηγορούμενος έπρεπε να κριθεί ένοχος.

Ανακοινώνοντας την απόφαση η πρόεδρος του Δικαστηρίου παρότρυνε τον καταδικασθέντα να προσέχει από εδώ και στο εξής και να μην απασχολήσει εκ νέου δικαστικές και αστυνομικές αρχές με παρόμοιες πράξεις.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου