ΤΟΠΙΚΑ

ΚΙΝΑΛ: Να αποφασίσουν οι τοπικές κοινωνίες

κιναλ-να-αποφασίσουν-οι-τοπικές-κοινω-638846

«Φρενάρει» η απονομή χρισμάτων στους καλλικρατικούς Δήμους για να μη διαταραχθεί η κοινή κάθοδος με ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Θεσσαλίας

Τα αυτοδιοικητικά …δρώμενα των καλλικρατικών Δήμων της περιφέρειας Μαγνησίας συζήτησαν σε στενό κύκλο στελέχη του ΚΙΝΑΛ σε σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών στην Αθήνα στα τέλη της περασμένης εβδομάδας. Ανάλογη σύσκεψη αναμένεται τις επόμενες μέρες να πραγματοποιηθεί για την εκλογική αναμέτρηση στην Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, σημείο προβληματισμού αποτέλεσε το πώς θα συμπεριφερθεί το ΚΙΝΑΛ στις αυτοδιοικητικές εκλογές σε σχέση με τα υποψήφια σχήματα και τους υποψήφιους στους μικρότερους καλλικρατικούς Δήμους του νομού, προκειμένου να μη διαταραχθούν οι ισορροπίες και η κοινή κάθοδος με τον ΣΥΡΙΖΑ στο πρόσωπο του καρδιοχειρουργού Νίκου Τσιλιμίγκα.

Μετά από αρκετή συζήτηση και τοποθετήσεις των παρόντων επικράτησε η άποψη να μη δοθούν χρίσματα στους Δήμους. Οπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά, η Τοπική Αυτοδιοίκηση πρέπει να απαλλαγεί από πολιτικούς διαχωρισμούς και κομματικά στεγανά. Ωστόσο, στελέχη δεν έκρυψαν τον προβληματισμό τους ότι μη ανακοίνωση χρισμάτων ή στήριξης ενδεχομένως να προκαλέσει μεγαλύτερη σύγχυση με άμεσες επιπτώσεις στο ψηφοδέλτιο για την Περιφέρεια Θεσσαλίας. «Το ΚΙΝΑΛ έχει άποψη για τις υποψηφιότητες οι οποίες εκδηλώνονται. Αλλά εδώ υπάρχουν μικρές τοπικές κοινωνίες. Αυτές θα αποφασίσουν πώς θα εκφραστεί η στήριξή τους σε πρόσωπα», εξηγούσε κεντρικό στέλεχος του ΚΙΝΑΛ.

Στη συγκεκριμένη συνάντηση στο «μικροσκόπιο» της συζήτησης ειδικότερα μπήκε η υφιστάμενη κατάσταση στους Δήμους Αλμυρού και Ρήγα Φεραίου, όπου για το Κίνημα Αλλαγής είναι ιδιάζουσα. Στον μεν Δήμο Αλμυρού έχει ήδη ανακοινώσει την πρόθεση να είναι εκ νέου υποψήφιος ο πρώην δήμαρχος Αλμυρού Βαγγέλης Χατζηκυριάκος, που προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, την ίδια όμως στιγμή στελέχη του Κινήματος Αλλαγής συνομιλούν και βλέπουν με καλό μάτι μία ενδεχόμενη συμπόρευση με τον πρώην αντιδήμαρχο Δημήτρη Τσιούτσα. Ο κ. Τσιούτσας φέρεται να ετοιμάζει ψηφοδέλτιο για τις δημοτικές εκλογές, ποντάροντας ότι θα έχει τη στήριξη και από τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ. «Ο Δήμος Αλμυρού είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος Δήμος της Μαγνησίας, ως εκ τούτου δεν μπορούμε να αποφασίσουμε ούτε υπό το κράτος της πίεσης, ούτε με τη λογική των χρισμάτων ή της στήριξης, αν δεν λάβουμε υπόψη όλες τις παραμέτρους», φέρεται να επισημάνθηκε στη σύσκεψη.

Ιδιάζουσα είναι η κατάσταση και στον Δήμο Ρήγα Φεραίου, όπου ο νυν δήμαρχος Δημ. Νασίκας προέρχεται μεν από τον χώρο της ΝΔ, στον πυρήνα όμως του ψηφοδελτίου του τόσο το 2015, όσο και τον ερχόμενο Μάιο θα έχει πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ και του Κινήματος Αλλαγής στην περιοχή. Ερωτηματικό, εξάλλου, εξακολουθεί να παραμένει τι θα πράξει ο γνωστός επαγγελματίας της περιοχής Ζήσης Ντελόπουλος, που είναι στον χώρο του ΚΙΝΑΛ και δέχεται εισηγήσεις από μερίδα στελεχών να εξετάσει το ενδεχόμενο ανάμιξής του με την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Οσον αφορά στους Δήμους Νοτίου Πηλίου και Ζαγοράς – Μουρεσίου, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το ΚΙΝΑΛ επίσης δεν πρόκειται να ανακοινώσει επίσημα χρίσματα ή στήριξη, διότι δεν επιθυμεί να βρεθεί «αντιμέτωπο» με τον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ, κάτι που θα κόστιζε ενδεχομένως στις περιφερειακές εκλογές και ο οποίος έχει αποφασίσει να στηρίξει στο Νότιο Πήλιο εκτός απροόπτου τον Κώστα Γραμμένο και στη Ζαγορά τη Μαρία Σαμαρά.

Ετσι, σιωπηρά το ΚΙΝΑΛ θα στηρίξει στον Δήμο Νοτίου Πηλίου τον νυν αντιδήμαρχο Μιλτιάδη Παπαϊωάννου, που συνεχίζει ως επικεφαλής του συνδυασμού του νυν δημάρχου Νίκου Φουρτούνα και στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου τον νυν δήμαρχο Πατή Κουτσάφτη.

Τέλος,το επόμενο διάστημα αναμένεται να οριστικοποιηθεί η στρατηγική που θα ακολουθήσει το ΚΙΝΑΛ στους νησιωτικούς Δήμους Σκιάθου, Σκοπέλου και Αλοννήσου.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου