ΤΟΠΙΚΑ

Ρομπότ σε μέγεθος ανθρώπου στο κτίριο «Παπαστράτος»

ρομπότ-σε-μέγεθος-ανθρώπου-στο-κτίριο-640200

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού ρομποτικής FLL που θα διεξαχθεί το ερχόμενο Σάββατο με 100 συμμετοχές παιδιών από όλη τη Θεσσαλία

Ενα ρομπότ στο μέγεθος ενός ενήλικα ανθρώπου θα είναι η μεγάλη… ατραξιόν του παγκόσμιου διαγωνισμού ρομποτικής First Lego League, η προκριματική φάση του οποίου θα πραγματοποιηθεί και φέτος στον Βόλο, υπό την ευθύνη της ομάδας TALOS του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Στον διαγωνισμό που θα φιλοξενηθεί στο παραλιακό συγκρότημα «Παπαστράτος» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας το ερχόμενο Σάββατο 2 Φεβρουαρίου το πρωί, θα συμμετέχουν 11 ομάδες μαθητών, περίπου δηλαδή 100 παιδιά απ’ όλη τη Θεσσαλία.

Ο διαγωνισμός ρομποτικής περιλαμβάνει τρία στάδια, ένα τεστ, μία αξιολόγηση για τις αξίες που οι μαθητές αποκόμισαν από τη διαδικασία, και την παρουσίαση ενός project με ένα πρόβλημα του διαστήματος που επέλεξαν να λύσουν οι ίδιοι οι μαθητές.

Η βαθμολογία που θα συγκεντρωθεί και από τις τρεις δράσεις θα δώσει το εισιτήριο στους νικητές της διαδικασίας για τον τελικό του διαγωνισμού που θα διεξαχθεί στη Θεσσαλονίκη τον ερχόμενο Μάρτιο.

Ο διαγωνισμός με τον τίτλο Intro Orbit που γίνεται σε παγκόσμιο επίπεδο ταυτόχρονα, στην Ελλάδα τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στον Βόλο η διεξαγωγή του θα πάρει χαρακτηριστικά… γιορτής της ρομποτικής. «Στο πλαίσιο του ανοίγματος της ρομποτικής στην κοινωνία θα πλαισιώσουμε τον διαγωνισμό με δράσεις που θα είναι ανοιχτές στο κοινό από τις 11 το πρωί και μετά», αναφέρει ο υπεύθυνος της ομάδας TALOS Γιώργος Πρώιας.

Την ώρα που οι μαθητές θα διαγωνίζονται, στο συγκρότημα «Παπαστράτος» θα γίνονται βιωματικά εργαστήρια από φοιτητές του τμήματος Πληροφορικής με εφαρμογές στη Βιοϊατρική και συγκεκριμένα από την ομάδα τους που λέγεται A2R Test. Επίσης ομάδα του εργαστηρίου Θετικών Επιστημών και Τεχνολογίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Προσχολικής Αγωγής θα παρουσιάζει πειράματα Φυσικής, ενώ προσκεκλημένη θα είναι η χορωδία του 27ου δημοτικού σχολείου Βόλου που θα αναλάβει να ερμηνεύσει τραγούδια σχετικά με τα διάστημα όπως είναι και το θέμα του διαγωνισμού.

Το εντυπωσιακότερο όλων όμως θα είναι το ρομπότ σε μέγεθος ανθρώπου που θα παρουσιαστεί από ομάδα ρομποτικής από την Αθήνα με επικεφαλής τον εκπαιδευτικό Τάσο Κόλλια που θα έρθει στον Βόλο για τον σκοπό αυτό.

Σημειώνεται ότι φέτος είναι η δεύτερη συνεχόμενη χρονιά που ο διαγωνισμός φιλοξενείται στον Βόλο και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας από την ομάδα TALOS που από το 2016 κάθε χρόνο μυεί ολοένα και περισσότερα παιδιά στις αρχές της ρομποτικής. Μάλιστα το αυξημένο ενδιαφέρον που υπάρχει οδηγεί την ομάδα TALOS στη δημιουργία εντός του επόμενου διαστήματος τμημάτων επιμόρφωσης εκπαιδευτικών προκειμένου και οι ίδιοι στη συνέχεια να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις τους στον τομέα της ρομποτικής στους μαθητές τους.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου