ΤΟΠΙΚΑ

Αιχμηροί οι γιατροί για τις νέες αλλαγές στη συνταγογράφηση

αιχμηροί-οι-γιατροί-για-τις-νέες-αλλαγ-640242

«Το σύστημα δεν θα είναι λειτουργικό» λένε και προβλέπουν ταλαιπωρία των ασθενών

Με αυστηρούς κανόνες και οδηγίες θα πρέπει να κάνουν άμεσα οι γιατροί τη συνταγογράφηση για τους ασθενείς, αλλά και για όλες τις ασθένειες, αφού σύντομα θα υπάρχουν πρωτόκολλα συνταγογράφησης για κάθε πάθηση. Για μέτρα, που αντί να είναι λειτουργικά, προκαλούν μεγαλύτερη ταλαιπωρία στους ασφαλισμένους, κάνει λόγο ο ιατρικός κόσμος.

«Θεωρητικά μπορεί αυτό να δημιουργεί προσδοκίες για αναβάθμιση της παροχής υπηρεσιών Υγείας, πρακτικά όμως θα οδηγήσει σε μεγάλη ταλαιπωρία γιατρούς και ασφαλισμένους. Το έχουμε επισημάνει πολλές φορές ότι δεν θα πρέπει να γίνονται πειραματισμοί στον χώρο της Υγείας, πριν να μπορεί το σύστημα να είναι λειτουργικό», σχολίασε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Μαγνησίας Ευθύμης Τσάμης.

Οι αντιδράσεις των γιατρών εδράζονται κυρίως στον όγκο γραφειοκρατίας που προκαλείται στα ιατρεία, όταν γίνονται αλλαγές στη συνταγογράφηση, καθώς ούτως ή άλλως από τότε που έγινε ηλεκτρονική έχουν προκύψει σοβαρά προβλήματα, εξαιτίας του πλαφόν τόσο στα φάρμακα, όσο κυρίως στις διαγνωστικές εξετάσεις.

Οι γιατροί πλέον έχουν το δικαίωμα να γράφουν εξετάσεις μία φορά τον μήνα για τον ίδιο ΑΜΚΑ. Αυτό ωστόσο έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και απίστευτη ταλαιπωρία ειδικά σε κατηγορίες ανθρώπων που εκτός από φάρμακα, επιβάλλεται ανά 15ήμερο να υποβάλλονται σε επαναληπτικό έλεγχο για συγκεκριμένες παθήσεις.

«Ο κόφτης που έχει επιβληθεί αδιάκριτα στις δαπάνες για την υγεία είναι το κυρίαρχο για εμάς. Ο προϋπολογισμός για την υγεία κινείται γύρω στο 5% του ΑΕΠ, όταν ο μέσος ευρωπαϊκός όρος κυμαίνεται στο 7% και τα όρια ασφάλειας κάθε συστήματος υγείας βρίσκονται στο 6%. Αντιλαμβάνεται κανείς πως η επιβάρυνση των πολιτών για την υγεία τους εξακολουθεί να είναι μεγάλη», πρόσθεσε ο κ. Τσάμης, αφήνοντας αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο το υπ. Υγείας αντιμετωπίζει τον κλάδο των ελεύθερων επαγγελματιών Υγείας.

Σημειώνεται πάντως, πως ουσιαστικά με τις νέες ρυθμίσεις που προωθούν ο ΕΟΠΥΥ και το υπ. Υγείας, σιγά – σιγά όλες οι παθήσεις θα καλύπτονται φαρμακευτικά με συγκεκριμένες οδηγίες που θα πρέπει να ακολουθούν οι γιατροί. Μέχρι τέλος Ιανουαρίου σύμφωνα με τις πληροφορίες των γιατρών θα ενταχθούν στο σύστημα τέσσερα νέα πρωτόκολλα που θα αφορούν στη χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, στην οστεοπόρωση, στην καρδιακή ανεπάρκεια, στη νόσο του Πάρκινσον και στην επιληψία.

Μέχρι σήμερα εφαρμόζονται πρωτόκολλα συνταγογράφησης μεταξύ άλλων για αιματολογικά και αναπνευστικά νοσήματα, την αρτηριακή υπέρταση, τον διαβήτη κ.ά.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου