Θα «ξενιτεύονται» για να πάνε σχολείο

θα-ξενιτεύονται-για-να-πάνε-σχολείο-448685

Ριζικά θα αλλάξει από το Σεπτέμβριο η ζωή για περίπου 250 μαθητές του Νομού Μαγνησίας. Παιδιά Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου θα πρέπει να «ταξιδεύουν» για να μπορέσουν να φτάσουν στα νέα τους σχολεία μετά την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας να εφαρμόσει τον Καλλικράτη και στην Εκπαίδευση. Παράλληλα όμως με τους μαθητές μεγάλο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν οι οικογένειές τους αλλά και οι τοπικές κοινωνίες, στις οποίες το σχολείο αποτελεί πηγή ζωής.

Το χτύπημα του κουδουνιού την ερχόμενη σχολική χρονιά θα βρει εκατοντάδες μαθητές σε νέα προαύλια. Η διαδικασία των συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολείων, η οποία επηρέασε σημαντικά τη Μαγνησία, φέρνει στο προσκήνιο τις αλυσιδωτές αντιδράσεις που θα έχει για την τοπική κοινωνία ο Καλλικράτης στην Εκπαίδευση.
 
Αρχικά με βάση την απόφαση του Υπουργείου Παιδείας καταργείται το Λύκειο Καναλίων με 24 μαθητές, το κτήριο του οποίου κατασκευάστηκε τη δεκαετία του 80 και ανακαινίστηκε πρόσφατα.
Οι μαθητές των Καναλίων που προέρχονται και από την Κερασιά και από το Κεραμίδι θα πρέπει να μετακινηθούν στο Λύκειο Βελεστίνου. Ωστόσο εξαιτίας της συγκοινωνιακής κάλυψης οι μαθητές θα πρέπει να έρχονται πρώτα στο Βόλο κι έπειτα στο Βελεστίνο. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να διανύσουν περίπου 70 χιλιόμετρα!
 
Στην περιοχή όμως αυτή έντονο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Κερασιάς το οποίο συγχωνεύεται στο Δημοτικό Σχολείο Καναλίων. Η αναστάτωση θα συμβεί καθώς στο Δ.Σ. Κερασιάς φοιτούν και παιδιά από το Κεραμίδι. Έτσι η απόσταση που πρέπει να καλυφθεί από παιδιά Δημοτικού είναι 19 χιλιόμετρα σε καθημερινή βάση(Κεραμίδι –Κανάλια 19 χλμ., Κανάλια –Κερασιά- 5 χλμ.).
 
Σχεδόν 18 χιλιόμετρα θα πρέπει να διανύουν και οι μικροί μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Γλαφυρών για να φτάσουν στο νέο τους σχολείο, το 1ο Δ.Σ. Ν. Ιωνίας. Οι γονείς απειλούν να κινηθούν δικαστικά εάν δεν αλλάξει η απόφαση του Υπουργείου, επισημαίνοντας πως είναι απαράδεκτο να μετακινούνται παιδιά ηλικίας από 7 έως και 12 ετών σε αυτοκίνητα, πάνω σε ένα δρόμο σε στροφές σε καθημερινή βάση προκειμένου να φτάσουν στο σχολείο τους.
 
 
Στα παραπάνω σχολεία σημειώθηκαν και οι μεγαλύτερες αντιδράσεις τόσο από τους ίδιους τους μαθητές, όσο και από γονείς, εκπαιδευτικούς και τοπικούς φορείς. Στους «διαμαρτυρόμενους» όμως έρχονται να προστεθούν και οι κάτοικοι του Περιβλέπτου, των Μικροθηβών, της Ευξεινούπολης και του Πτελεού που αντιδρούν έντονα με τις συγχωνεύσεις των σχολείων τους.
 
Οι μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Μικροθηβών, των Λυκειακών Τάξεων Ευξεινούπολης και Πτελεού πραγματοποιούν κατάληψη στο σχολείο τους, ενώ οι γονείς είναι αποφασισμένοι για όλα.
 
Στο μεταξύ από τον πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας κ. Απόστολο Μούσιο υπολογίστηκε πως από τις συγχωνεύσεις σχολείων θα μείνουν κενές περίπου 20 οργανικές θέσεις εκπαιδευτικών.
 
Το μεγάλο ερώτημα όμως στον Καλλικράτη που έρχεται είναι εάν θα υπάρχει και συνέχεια, αλλά και τι θα γίνει με τις μεταφορές των μαθητών, που η αρμοδιότητά τους πλέον περνά στους Καλλικράτειους Δήμους.
 
Αναφορικά με το πρώτο ερώτημα, διαφαίνεται πως θα υπάρχει και δεύτερος Καλλικράτης και σύμφωνα με πληροφορίες θα επηρεάσει και τα ΕΠΑΛ. Ενώ για τη μεταφορά των μαθητών η Υπουργός Παιδείας δήλωσε πρόσφατα πως το θέμα θα λυθεί έως την 1η Ιουλίου, χωρίς όμως να κάνει λόγο για συγκεκριμένα κονδύλια που θα λάβουν οι Δήμοι.
 
 
Οι συγχωνεύσεις στη Μαγνησία

4o 2/θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ – ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ
 1o 6/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ-ΑΝΩ ΛΕΧΩΝΙΩΝ
 1o 6/θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ-ΑΝΩ ΛΕΧΩΝΙΩΝ
 3o 1/θΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΓΙΟΣ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΣ
 2o 6/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ
 2o 6/θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΤΕΜΙΔΟΣ
 6o 1/θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΕΡΩΝ-ΠΕΡΙΒΛΕΠΤΟΥ
 4o 2/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΕΡΩΝ-ΑΕΡΙΝΟΥ
 4o 2/θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΕΡΩΝ-ΑΕΡΙΝΟΥ
 4o 2/θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΡΛΑΣ-ΚΕΡΑΣΙΑΣ
 3o 6/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΡΛΑΣ-ΚΑΝΑΛΙΩΝ
 3o 6/θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΑΡΛΑΣ-ΚΑΝΑΛΙΩΝ
 1/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΑΚΡΙΝΙΤΣΑΣ
1ο 6/Θ Δ.Σ. ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ
 1o 6/θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΠΟΡΤΑΡΙΑΣ
 2/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΚΡΟΚΙΟΥ
2ο 6/Θ Δ.Σ. ΑΛΜΥΡΟΥ
 2o 6/θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΛΜΥΡΟΥ
12o 1/θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Ν.ΙΩΝΙΑΣ-ΓΛΑΦΥΡΩΝ
1ο 12/Θ Δ.Σ. Ν. ΙΩΝΙΑΣ
 1o 12/θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ Ν.ΙΩΝΙΑΣ
 2/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΜΙΚΡΟΘΗΒΩΝ
1ο 7/Θ Δ.Σ. ΝΕΑΣ ΑΓΧΙΑΛΟΥ
6/Θ 1o 6/θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΑΣ ΑΓΧΙΑΛΟΥ
 5o 1/θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΕΡΩΝ-ΧΛΟΗΣ
2o 6/Θ Δ.Σ. ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ
 2o 6/Θ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΦΕΡΩΝ-ΒΕΛΕΣΤΙΝΟΥ
ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ 1oυ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΕΥΞΕΙΝΟΥΠΟΛΗΣ
ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΑΛΜΥΡΟΥ 
ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΠΤΕΛΕΟΥ
ΛΥΚΕΙΑΚΕΣ ΤΑΞΕΙΣ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΟΥΡΠΗΣ 
 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου