ΤΟΠΙΚΑ

«Θα πω το σουβλατζίδικο «γιάφκα» και τα σουβλάκια καλάσνικοφ…»

θα-πω-το-σουβλατζίδικο-γιάφκα-και-τ-448698

Ολοι στη γειτονιά κατανοούν τις δυσκολίες που περνούν οι ιδιοκτήτες των καταστημάτων, που δεν μπορούν επί μία εβδομάδα να βγάλουν καν μεροκάματο, όταν οι υποχρεώσεις για τα έξοδα των επιχειρήσεών τους συνεχίζουν να τρέχουν. Δεν υπάρχει, ωστόσο, καμία κατανόηση από την Πολιτεία. Απουσιάζει έστω και η παραμικρή πρόβλεψη για αποζημίωση. Και μπορεί οι πολυήμερες αστυνομικές έρευνες να είναι αναγκαίες, σύμφωνα με τους καταστηματάρχες, αλλά για τους ίδιους είναι αναγκαίο το μεροκάματο, όπως και η πελατεία τους, την οποία κινδυνεύουν να χάσουν.

Το σουβλατζίδικο «Γυρονοστιμιές» κάτω από το διαμέρισμα-γιάφκα, αναγκάστηκε να σταματήσει τη λειτουργία του από την περασμένη Δευτέρα. Ο «Τ» συνάντησε την ιδιοκτήτριά του Χρύσα Γιατσά και τον σύζυγό της, στο φιλόξενο σπίτι τους.

Η επιχειρηματίας ανοίγει τις τελευταίες ημέρες το κατάστημά της για να πετάξει τους κάδους απορριμμάτων κρέατα και άλλα προϊόντα, που λήγουν. «Μόνο από τα τρόφιμα που έχουν καταστραφεί η ζημιά ξεπερνά τα 300 ευρώ. Επί μία εβδομάδα -και είναι άγνωστο για πόσο ακόμη- δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε. Μας είπαν βέβαια ότι μπορούμε να το ανοίξουμε. Αλλά ποιος θα περάσει να ψωνίσει μετά από έλεγχο; Την ίδια ώρα τα έξοδα τρέχουν. Ενοίκιο, ΤΕΒΕ, ΔΕΗ και απορώ ποιος θα με αποζημιώσει;», μας έλεγε η κ. Γιατσά που λειτουργεί το συνοικιακό σουβλατζίδικο τα τελευταία τρία χρόνια.

Μέσα σε απόγνωση περιέγραφε ότι απευθύνθηκε ακόμη και σε δικηγόρο για να μάθει εάν μπορεί να κινηθεί για την αποζημίωση των εσόδων που χάνει. Την ενημέρωσαν ότι καμία απολύτως μέριμνα δεν υπάρχει για αυτές τις περιπτώσεις. Η ίδια, πάντως, όπως και ο σύζυγός της δεν χάνουν, παρά τη δυσκολία που αντιμετωπίζουν, το χαμόγελό τους και κυρίως το απίστευτο χιούμορ τους. «Θα πω το σουβλατζίδικο «γιάφκα», τα σουβλάκια που θα πουλάω καλάσνικοφ και τις πίτες βόμβες!», λέει χαριτολογώντας.

Πολύ χαμηλά κινείται ο τζίρος για γωνιακό στην οδό Ελλησπόντου περίπτερο. Ο ιδιοκτήτης του, Γιώργος Φωτιάδης δεν ξέρει πως θα τα βγάλει πέρα αυτό το μήνα. Ελάχιστοι είναι οι περαστικοί εδώ και μία εβδομάδα από το δρόμο του και κανείς δεν σταματά για να αγοράσει από το κατάστημά του.

Το σκηνικό στη γειτονιά έχει προκαλέσει το φόβο. «Κοιτάμε δεξιά και αριστερά. Δεν γνωρίζουμε τι φοβόμαστε, αλλά είμαστε όλοι επιφυλακτικοί», είπε στον «Τ».

Η γειτονιά έχασε αυτές τις ημέρες και το συνοικιακό της καφενείο, ακριβώς κάτω από το διαμέρισμα-γιάφκα. Οι θαμώνες του βρέθηκαν έξω από τα νερά τους, καθώς έχασαν το σημείο συνάντησής τους. Το καφενείο τράβηξε τις κουρτίνες του, από την περασμένη Δευτέρα, και μέσα από τις τζαμαρίες του, στήθηκε το «κέντρο επιχειρήσεων» της Αντιτρομοκρατικής τις πρώτες ημέρες των ερευνών. Η ένδειξη «κλειστό» στην είσοδό του θα παραμείνει μέχρι την αναχώρηση του ειδικού κλιμακίου ερευνών.

Οι τελευταίες τους πληροφορίες είναι ότι το κλιμάκιο της Αντιτρομοκρατικής θα παραμείνει στη γειτονιά τους τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη Τρίτη.

 

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου