ΤΟΠΙΚΑ

Στη «σκιά» της Αντιτρομοκρατικής

στη-σκιά-της-αντιτρομοκρατικής-448711

Εξι μερόνυχτα ζουν με τους νέους «γείτονές» τους, τους ειδικούς εξερευνητές της Αντιτρομοκρατικής. Η γειτονιά τους είναι η πλέον «διάσημη» των τελευταίων ημερών. Μέσα από τα πλάνα των τηλεοπτικών δελτίων και ενημερωτικών εκπομπών, μέσα από τις φωτογραφίες των εφημερίδων και του διαδικτύου, οι εικόνες της έχουν ταξιδέψει παντού.

Στους γύρω δρόμους από το διαμέρισμα της Ν. Ιωνίας, στην οδό Ελλησπόντου 53, οι χώροι του οποίου «ξεψαχνίζονται» ακόμη από την Αντιτρομοκρατική, οι κάτοικοι έζησαν την αθόρυβη εισβολή πολυμελούς κλιμακίου, τη σύλληψη πέντε ατόμων που κατηγορούνται για τη συμμετοχή τους σε τρομοκρατική οργάνωση, αλλά και τις υπό άκρα μυστικότητα έρευνες, οι οποίες ακολούθησαν τις επόμενες ημέρες και συνεχίζονται.

Μια ήσυχη γειτονιά πριν την άφιξη και εγκατάσταση ισχυρότατων αστυνομικών δυνάμεων, όπως περιέγραφαν χθες στον «Τ». Μια ησυχία που δεν ταράχθηκε μετά, όπως λένε, καθώς τίποτε απολύτως δεν ακούγεται ούτε στις ακριβώς διπλανές κατοικίες από το διαμέρισμα που ερευνάται.

Σε αυτή την ιδιότυπη ησυχία τα συναισθήματα είναι αντικρουόμενα. Από τη μία μούδιασμα, καχυποψία και επιφυλακτικότητα, μήπως συμβεί κάτι άλλο. Από την άλλη, λένε, αισθάνονται μια ασφάλεια, γιατί τι μπορεί να γίνει κάτω από τη «μύτη» τόσων αστυνομικών;

Τα οικοδομικά τετράγωνα περιμετρικά του διαμερίσματος συνεχίζουν να είναι αποκλεισμένα από την κυκλοφορία. Η είσοδος μόνο πεζών και όχι οχημάτων μέσα από τις ασπροκόκκινες κορδέλες και τα σιδερένια κιγκλιδώματα γίνεται μόνο με επίδειξη αστυνομικής ταυτότητας και κατόπιν περιγραφής σε αστυνομικούς του λόγου που πρόκειται να κινηθούν εντός της αποκλεισμένης ζώνης.

Στόκο ήθελε να αγοράσει από το χρωματοπωλείο σχεδόν απέναντι από το διαμέρισμα μια νοικοκυρά κοντινού σπιτιού και εξήγησε στους αστυνομικούς ποια ήταν, πού ήθελε να πάει και γιατί.

Οι μόνιμοι κάτοικοι, μετά από μία εβδομάδα περίπου, είναι γνώριμοι στους αστυνομικούς. Οι υπόλοιποι, συγγενείς και φίλοι ή πελάτες των καταστημάτων, θα χρειαστεί να «συστηθούν».

Το διαμέρισμα-κρησφύγετο συνεχίζει να αποτελεί το μόνιμο θέμα συζήτησης στη γειτονιά. Με το καλημέρα οι πληροφορίες τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών αλλά και εφημερίδων σχετικά με την εξέλιξη των ερευνών είναι οι πρώτες που ανταλλάσσονται.

Τα αρνητικά…

Ο μεγάλος καημός της γειτονιάς είναι τα καταστήματα εντός της αποκλεισμένης περιοχής που υπολειτουργούν ή δεν μπορούν διόλου να δουλέψουν. Δύο -το καφενείο και το σουβλατζίδικο κάτω από την πολυκατοικία του διαμερίσματος- έβαλαν προσωρινά λουκέτο. Τα υπόλοιπα βλέπουν τους ημερήσιους τζίρους τους να ακολουθούν την κατηφόρα. Η κίνηση οχημάτων είναι περιορισμένη, καθώς σε όλη τη Ν. Ιωνία είναι πλέον γνωστό ότι μόνο παρακάμπτοντας την οδό Ελλησπόντου θα μπορέσουν να φτάσουν στον προορισμό τους, οπότε επιλέγουν άλλες διαδρομές.

…και τα θετικά

Αν κάτι καλό είχε να κερδίσει η πασίγνωστη πια γειτονιά είναι η σύσφιξη των σχέσεων… Όχι μεταξύ των γειτόνων, που έτσι και αλλιώς μετά από δεκαετίες συνύπαρξης, καθώς οι περισσότερες οικογένειες έχουν ιδιόκτητα σπίτια, διατηρούν καλές σχέσεις. Αλλά μεταξύ των προσώπων που «πρωταγωνίστησαν» με τις δηλώσεις τους σε ρεπορτάζ και μακρινών φίλων ή συγγενών τους, που έσπευσαν να επικοινωνήσουν μαζί τους για να μάθουν από «πρώτο χέρι» τι συνέβη.

«Σε είδαμε στην τηλεόραση. Τι κάνετε; Τι γίνεται εκεί;» είναι το περιεχόμενο πλήθους τηλεφωνικών επικοινωνιών που έχουν με γνωστούς τους εκτός Βόλου, οι κάτοικοι γύρω από το διαμέρισμα της Ελλησπόντου.

Η καθημερινότητα

Ελάχιστοι από τους κατοίκους, ξημερώματα της περασμένης Δευτέρας, αντιλήφθηκαν την έφοδο της Αντιτρομοκρατικής στο διαμέρισμα δίπλα τους. Άλλωστε η επιχείρηση εξελίχθηκε σύντομα και αθόρυβα, φτάνοντας στη σύλληψη των πέντε ατόμων.

Στο γωνιακό περίπτερο της Ελλησπόντου με Ιασονίδου, ο ιδιοκτήτης του ήταν από τους πρώτους που είδε τη μεγάλη κινητικότητα και το σκηνικό που παρέπεμπε σε ταινία, με τα περιπολικά, τις κλούβες της αστυνομίας, τους οπλοφόρους αστυνομικούς και τους άντρες των ειδικών δυνάμεων να έχουν κυκλώσει την περιοχή. Ήταν στις 5 το πρωί, που κατέβαινε την Ελλησπόντου για να ανοίξει το περίπτερο, σύμφωνα με το καθημερινό ωράριό του. Έτρεξε στη θέα των αστυνομικών, φοβούμενος ότι κάτι είχε συμβεί στο μαγαζί του. Κανείς δεν του έλεγε τι συνέβαινε. «Θα μάθεις το πρωί», του είπαν και ο ίδιος περίμενε.

Σε μια διπλανή μονοκατοικία, η οικογένεια ξυπνούσε από νωρίς. Στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του Γ. Παπαδάκη στον ΑΝΤ1 άκουσαν ότι κάτι σοβαρό είχε συμβεί με τον εντοπισμό μιας γιάφκας και τις προσαγωγές υπόπτων. Όταν άνοιξαν την πόρτα τους, κατάλαβαν ότι όσα περιέγραφαν οι δημοσιογράφοι ήταν ό,τι εκτυλίσσονταν μπροστά από το σπίτι τους!

Μπροστά στις τηλεοράσεις

Μετά από εκείνο το πρωινό, όταν κατά δεκάδες τα άτομα συγκεντρώνονταν πίσω από τις κορδέλες αποκλεισμού, κρατώντας ακόμη και με τις κούπες του καφέ στο χέρι για να συζητήσουν με την άνεσή τους το θέμα της ημέρας, οι συγκεντρώσεις γύρω από τους δρόμους σε «καραντίνα» περιορίστηκαν.

Οι ζωντανές εικόνες που έχουν βγαίνοντας έξω από το σπίτι τους δεν έχει καμία απολύτως διαφορά έξι ημέρες μετά την έφοδο της Αντιτρομοκρατικής.

Τα κιγκλιδώματα παραμένουν στη θέση τους, η μπλε αστυνομική κλούβα συνεχίζει να βρίσκεται καταμεσής και πλάγια σταθμευμένη, στο δρόμο μπροστά ακριβώς από το τριώροφο της Ελλησπόντου με Σαγγαρίου, τα περιπολικά ακινητοποιημένα περιμετρικά και οι αστυνομικοί στους γύρω δρόμους ελέγχοντας όσους εισέρχονται στη ζώνη.

Στις αυλές των σπιτιών με καφεδάκι, οι συζητήσεις δίνουν και παίρνουν. Εκτός από την πρώτη ημέρα, που κανείς δεν συζητούσε για τίποτε άλλο, παρά για την έφοδο και τα πρώτα ευρήματα στο διαμέρισμα, με την ίδια και μεγαλύτερη ένταση συνεχίστηκαν οι συζητήσεις την επομένη, όταν από την Αστυνομία δόθηκαν στη δημοσιότητα οι φωτογραφίες των συλληφθέντων.

Ορισμένοι έπεφταν από τα σύννεφα, αναγνωρίζοντας τα χαρακτηριστικά των προσώπων που είχαν δει στην περιοχή και άλλοι έστυβαν το μυαλό τους να θυμηθούν εάν τους είδαν.

Αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς τους είναι να παρακολουθήσουν ανελλιπώς τα δελτία ειδήσεων και να αγοράσουν εφημερίδες. Τα νεαρότερα μέλη των οικογενειών κρατούν ανοιχτή τη σύνδεση με το internet ενημερώνοντας και τους υπόλοιπους για ό,τι νεότερο…

 

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου