ΤΟΠΙΚΑ

«Κορδέλες» με δανεικό προσωπικό σε Τοπικές Μονάδες Υγείας σε Βόλο και Ιωλκό

κορδέλες-με-δανεικό-προσωπικό-σε-το-641796

Να «κόψει κορδέλα» σε δύο νέες Τοπικές Μονάδες Υγείας, τις γνωστές ΤΟΜΥ, σε Βόλο και Ιωλκό, που θα καλύπτουν τις ανάγκες του ευρύτερου καλλικρατικού Δήμου Βόλου, προγραμματίζει η 5η ΔΥΠΕ, με δανεικό όμως προσωπικό από τα περιφερειακά Κέντρα Υγείας της Μαγνησίας.

Γενικοί γιατροί, αλλά και παθολόγοι, που σήμερα εργάζονται σε Κέντρα Υγείας, αλλά και περιφερειακά ιατρεία της Μαγνησίας, έχουν αποσπαστεί από την έδρα τους, προκειμένου να καλύψουν τη λειτουργία των Τοπικών Μονάδων Υγείας της Νέας Ιωνίας, της Αγριάς και της Νέας Αγχιάλου. Το ίδιο μοντέλο αναμένεται να υιοθετηθεί και για τις δύο καινούργιες που θα τεθούν σε λειτουργία άμεσα. Οι περιβόητες προσλήψεις «φρέσκου» ιατρικού προσωπικού στις ΤΟΜΥ παραμένουν στις καλένδες, καθώς η πλειονότητα τόσο των γενικών γιατρών, όσο και των παθολόγων είχε εξαρχής δείξει απροθυμία να συμμετάσχει στο εγχείρημα των ΤΟΜΥ όταν προκηρύχθηκαν οι θέσεις γιατρών.

Και αυτό διότι έκριναν πως θα αποτελέσει άλλη μία προσπάθεια που θα οδηγήσει σε Μονάδες Υγείας που θα περιορίζονται στη συνταγογράφηση φαρμάκων. Επιπλέον το γεγονός ότι η χρηματοδότηση, που προέρχεται από το ΕΣΠΑ, είναι για 4 χρόνια με άγνωστο το μέλλον, έκανε πολλούς γιατρούς να γυρίσουν την πλάτη.

Σημειώνεται πως το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Υγείας, το οποίο βρέθηκε εξαρχής στο επίκεντρο σφοδρής κριτικής από τον ιατρικό κόσμο, προέβλεπε ότι η κάθε Τοπική Μονάδα Υγείας θα στελεχώνεται από ομάδα επαγγελματιών Υγείας που θα αποτελείται από γενικό γιατρό, παιδίατρο, οδοντίατρο, νοσηλευτή, επισκέπτη υγείας, μαία, κοινωνικό λειτουργό κ.ά.

Αντ΄ αυτού μέχρι σήμερα οι ΤΟΜΥ σε Αγριά, Νέα Ιωνία και Ν. Αγχίαλο λειτουργούν με έναν γενικό γιατρό και έναν παιδίατρο, που είναι μετακινούμενοι και αποσπασμένοι από άλλες δομές Υγείας. Οι γενικοί γιατροί και στις τρεις ΤΟΜΥ είναι υποχρεωμένοι να εξυπηρετήσουν 2.200 ασφαλισμένους έκαστος, ενώ ο παιδίατρος 1.500 περιστατικά.

Δεν υπάρχουν κίνητρα

Γιατροί, που ρωτήθηκαν από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ, επανέλαβαν τις ενστάσεις τους όσον αφορά στη λειτουργία του θεσμού των ΤΟΜΥ, υπογραμμίζοντας πως όσο δεν θεσπίζονται κίνητρα οι δομές αυτές θα λειτουργούν με «δανεικό» προσωπικό, καθώς οι γιατροί δεν αποφασίζουν εύκολα να ενταχθούν στο νέο σύστημα, όσο παραμένει άδηλο το μέλλον του θεσμού, μετά το πέρας της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ αφενός και αφετέρου δεν δίνεται η δυνατότητα μοριοδότησης, ώστε να έχουν ένα προβάδισμα οι γιατροί στη συνέχεια, όταν επιλέξουν να συμμετέχουν στις προκηρύξεις για την πρόσληψή τους σε άλλες δομές του ΕΣΥ.

Τα προβλήματα όμως δεν σταματούν στο κομμάτι των συμβάσεων απασχόλησης, αλλά επεκτείνονται και στον αριθμό των ασθενών που αναλαμβάνει ο κάθε γιατρός. Οπως αναφέρουν οι παθολόγοι, «ο προβλεπόμενος μέγιστος πληθυσμός ευθύνης των 2.200 ασθενών για κάθε γιατρό είναι πέρα από κάθε διεθνή επιστημονική πρακτική και εγκυμονεί κινδύνους σοβαρών ιατρικών λαθών».

Παράλληλα προκύπτει και ζήτημα με τον χρόνο εξέτασης, ο οποίος ορίζεται στα 15 λεπτά για τις ειδικότητες των γενικών γιατρών και παθολόγων και στα 20 λεπτά για τους παιδιάτρους. «Με εξαίρεση το πρώτο ραντεβού, το οποίο εκ των πραγμάτων έχει αναγνωριστικό χαρακτήρα και η διάρκειά του μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 30 λεπτά, οι προβλεπόμενοι χρόνοι μπορούν εύκολα να χαρακτηριστούν ως αντιεπιστημονικοί» επιμένουν ο γιατροί, εξηγώντας πως ο χρόνος εξέτασης του κάθε ασθενούς εξαρτάται από την κατάσταση της υγείας του.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου