ΤΟΠΙΚΑ

Ψυχρολουσία για συνταξιούχους, οι οποίοι εισέπραξαν λιγότερα λόγω… λάθους

ψυχρολουσία-για-συνταξιούχους-οι-οπο-641809

Ψυχρολουσία για εκατοντάδες συνταξιούχους σε Μαγνησία και Θεσσαλία που είδαν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς μικρότερα ποσά συντάξεων. Το… «κόψιμο» των συντάξεων αφορά σε περίπου 15.000 συνταξιούχους σε όλη τη χώρα σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εργασίας που απέδωσε το συμβάν σε λάθος στο λογισμικό.

Αναστάτωση προκλήθηκε σε χιλιάδες συνταξιούχους όταν είδαν στον τραπεζικό τους λογαριασμό μειωμένο το ποσό της σύνταξής τους. Οπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου Εργασίας, η μείωση έγινε σε περίπου 15.000 συνταξιούχους λόγω λάθους στο λογισμικό.

Διευκρινίζεται, δε, ότι δεν υφίσταται καμία μείωση και πως άμεσα θα καταβληθεί η διαφορά ώστε οι δικαιούχοι να λάβουν ολόκληρο το ποσό των συντάξεών τους.

Ωστόσο σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Μαγνησίας, κ. Γ. Ρούσσα σε συνταξιούχους της Μαγνησίας και της Θεσσαλίας, θέμα με «περικοπές» εμφανίζεται ήδη από την καταβολή των συντάξεων του Ιανουαρίου και μάλιστα ο προβληματισμός ήταν διάχυτος στην πανθεσσαλική σύσκεψη, την περασμένη Παρασκευή, όλων των συνταξιουχικών οργανώσεων που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα.

Οπως ανέφερε ο κ. Ρούσσας έχουν αναφερθεί μειώσεις συντάξεων 300- 400 ευρώ σε συνταξιούχους του ΟΑΕΕ, 80 έως 100 ευρώ σε συνταξιούχους του δημοσίου αλλά και μικροπερικοπές σε συντάξεις του ΙΚΑ ή το αντίθετο μικροαυξήσεις των 7,8 και 13 ευρώ.

«Προσπαθούμε να μπούμε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στα προσωπικά ενημερωτικά σημειώματα προκειμένου να καταλάβουμε τι συμβαίνει κι έγιναν αυτές οι μειώσεις και δεν έχουμε πρόσβαση για το 2019. Στοιχεία υπάρχουν μέχρι και τέλος του 2018. Οσοι συνταξιούχοι που δεν έχουν πρόσβαση στο ίντερνετ ζήτησαν μέσω ΕΦΚΑ ενημερωτικά σημειώματα ακόμη δεν τα έχουν παραλάβει. Θέλουμε να ξέρουμε τι συμβαίνει. Γιατί αυτό που φοβόμαστε είναι ότι εφαρμόζεται σταδιακά και για λίγους κάθε φορά η μείωση των συντάξεων για να μην έχει η κυβέρνηση αντιδράσεις προεκλογικά», σημείωσε ο κ. Ρούσσας.

Το θέμα απασχόλησε έντονα τη σύσκεψη της Παρασκευής, στην οποία έγινε μεταξύ άλλων αποτίμηση των κινητοποιήσεων των συνταξιούχων που είχε ως αποτέλεσμα να «παγώσει» η εφαρμογή της προσωπικής διαφοράς. Σύμφωνα με τον κ. Ρούσσα οι συνταξιουχικοί σύλλογοι θα οργανώσουν νέες γενικές συνελεύσεις για να θέσουν ως πρωταρχικό ζήτημα το θέμα της παροχής υγείας.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου