ΤΟΠΙΚΑ

ΛΑΣ: Σοβαρά προβλήματα υγιεινής και ασφάλειας στα 14ο και 19ο Δ.Σ. Βόλου

λασ-σοβαρά-προβλήματα-υγιεινής-και-ασ-641821

Να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στα 14ο και 19ο Δημοτικό Σχολεία Βόλου, ζητά με ερώτηση που κατέθεσαν στον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλου οι δημοτικοί σύμβουλοι της ήσονος μειοψηφίας, Απόστολος Νάνος ακι Θεόδωρος Τσαλούχας.

Στην ερώτησή του οι δημοτικοί σύμβουλοι αναφέρουν τα εξής: “Το 14ο και το 19ο Δημοτικό Σχολείο Βόλου, που είναι συστεγαζόμενα, φιλοξενούν καθημερινά περίπου 400 μαθητές, αποτελώντας ένα από τα μεγαλύτερα σχολικά συγκροτήματα της πόλης μας. Παρά τις επανειλημμένες γραπτές και προφορικές αναφορές στη δημοτική αρχή Βόλου από τους Διευθυντές των σχολείων, αυτή δεν έχει προχωρήσει στην επίλυση μιας σειράς σοβαρότατων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν. Η στάση της δημοτικής αρχής αποτελεί ακόμη μια απόδειξη των πολιτικών επιλογών της, που στις προτεραιότητες της δεν έχει τα ζητήματα υγιεινής και ασφάλειας των μαθητών, αλλά την ανάκαμψη των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, που τους στηρίζει με έργα, με ιδιωτικοποιήσεις υπηρεσιών, με τα χρήματα που πληρώνουν οι δημότες μέσω των ανταποδοτικών τελών.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Το μαρμάρινο προαύλιο του 14ου Δ.Σ. παρουσιάζει καθίζηση με αποτέλεσμα το όμβρια ύδατα που συγκεντρώνονται από όλη τη σκεπή του κτιρίου μέσω των υδρορροών να κατευθύνονται προς τα θεμέλια του σχολείου με κίνδυνο διάβρωσή τους.
  • Η πόρτα της αυλής του σχολείου, από την οποία εισέρχονται οι μαθητές έχει ανεπαρκές πλάτος. Ιδιαίτερα κατά τη έξοδο των μαθητών του σχολείου, στις 13:15 που σχολούν ταυτόχρονα όλοι οι μαθητές και των δυο σχολείων, παρατηρείται το αδιαχώρητο με κίνδυνο τον τραυματισμό των μαθητών. Παρά το γεγονός ότι η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ είχε αναδείξει το θέμα με σχετική ερώτηση, ζητώντας να κατασκευαστεί μια νέα ασφαλής σύγχρονη έξοδος, καθώς επίσης και να παρθούν οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην Οδό Αθ. Διάκου η δημοτική αρχή Βόλου δεν έχει λάβει κανένα μετρό, ούτε έχει προγραμματίσει κάποια σχετική παρέμβαση.
  • Το 14ο Δ.Σ. δεν έχει ελαιοχρωματιστεί τα τελευταία χρόνια με αποτέλεσμα οι εσωτερικοί χώροι εκτός από λόγους αισθητικής, να αποτελούν εστίες μόλυνσης. Επίσης στην εξωτερική τοιχοποιία παρατηρούνται σημαντικές φθορές στους σοβάδες και στην πλακόστρωση.
  • Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι οι συνθήκες υγιεινής στις τουαλέτες του 14ου Δ.Σ. Στο σχολείο εργάζονται συμβασιούχες καθαρίστριες, που προσφέρουν τις υπηρεσίες τους μετά τη λήξη των μαθημάτων, σύμφωνα με τη σύμβασή τους. (Να υπενθυμίσουμε ότι οι συμβασιούχες καθαρίστριες των σχολείων διεκδικούν τη μονιμοποίησή τους από την κυβέρνηση, η οποία ωστόσο στα πλαίσια της δήθεν «κανονικότητας» του «μεταμνημονιακού μνημονίου» συνεχίζει να τις έχει πολιτικούς ομήρους και τις αμείβει με «ψίχουλα»). Τις πρωινές ώρες στο σχολείο δεν υπάρχει καθαρίστρια και οι τουαλέτες παρουσιάζουν ένα ανθυγιεινό αποκρουστικό θέαμα και πολλές φορές δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν από τα ίδια παιδιά. Την εικόνα έλλειψης υγιεινής συμπληρώνουν οι φθαρμένες «φουσκωμένες» πόρτες – εστίες μόλυνσης και η παντελής απουσία εξαερισμού στις τουαλέτες των κοριτσιών. Ενώ τα προβλήματα είναι γνωστά στη δημοτική αρχή, δεν προχώρησε ούτε στην επέκταση της σύμβασης μερικής απασχόλησης σε πλήρους της καθαρίστριας του 19ου Δ.Σ., που θα μπορούσε να καλύψει τις έκτακτες ανάγκες καθαριότητας στη διάρκεια του πρωινού ωραρίου. Για το ζήτημα αυτό, ενώ και το Σωματείο Καθαριστριών Ν. Μαγνησίας έχει ζητήσει την επέκταση των συμβάσεων των καθαριστριών μερικής απασχόλησης σε πλήρους και η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ με σχετική ερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο για την κάλυψη των αναγκών, η δημοτική αρχή Βόλου συνεχίζει να αρνείται την επέκταση, έχοντας άλλες προτεραιότητες.
  • Το υπόγειο του 19ου Δ.Σ. σε κάθε δυνατή νεροποντή πλημμυρίζει με νερά της αποχέτευσης του σχολείου λόγω κάποιας κακής κατασκευής στον αγωγό της αποχέτευσης δημιουργώντας μια επιπλέον εστία μόλυνσης.
  • Τα παραπάνω αποτελούν θέματα άμεσης παρέμβασης από την δημοτική αρχή. Οι ανάγκες στο σχολικό συγκρότημα του 14ου και του 19ου Δ.Σ. είναι μεγαλύτερες. Υπάρχει έλλειψη αιθουσών και υποδομών, απαραίτητων για την παιδαγωγική και μορφωτική διαδικασία (χώρος για τμήμα ένταξης, γυμναστήριο, επαρκής αίθουσα εκδηλώσεων, κ.ά.). Οι ευθύνες και της δημοτικής αρχής Βόλου για τις ελλείψεις είναι τεράστιες. Παρά το χρόνιο αίτημα των κατοίκων και των γονιών για κατασκευή νέου σχολικού διδακτηρίου στη συνοικία Χιλιαδού, δεν υπάρχει σχετικός σχεδιασμός, όπως δεν υπάρχει και συνολικότερο πρόγραμμα σχολικής στέγης για τη λύση του διδακτηριακού προβλήματος που αντιμετωπίζουν τα σχολεία της περιοχής μας και στην πρωτοβάθμια και στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Ερωτάται η Δημοτική αρχή Βόλου:

ü Ποια άμεσα μέτρα θα πάρει για την βελτίωση των συνθηκών υγιεινής και ασφάλειας στο 14ο και 19ο Δ.Σ. Βόλου;

ü Πότε θα ξεκινήσουν οι εργασίες για την αποκατάσταση του προαυλίου, της πόρτας εισόδου, της τοιχοποιίας και του ελαιοχρωματισμού εσωτερικών χώρων;

ü Τι πρωτοβουλίες θα πάρει για την μονιμοποίηση των συμβασιούχων καθαριστριών και πότε θα προχωρήσει στην επέκταση του ωραρίου των καθαριστριών μερικής απασχόλησης σε πλήρους για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών καθαριότητας στα σχολεία;”.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου