ΤΟΠΙΚΑ

Κρύβει μεγάλες παγίδες το φορολογικό διαζύγιο

κρύβει-μεγάλες-παγίδες-το-φορολογικό-641954

Ιδιαίτερη προσοχή στην υποβολή ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων που έχει ήδη ξεκινήσει να τρέχει, συνιστούν οικονομολόγοι – λογιστές.

Ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας Αλέκος Κεχαγιάς προειδοποιεί ότι πίσω από το τυρί είναι και η φάκα. Η φάκα είναι τα τεκμήρια και η γραφειοκρατία.

«Αν κάποιος φορολογούμενος επιλέξει να κάνει ξεχωριστή φορολογική δήλωση για να πάρει επιδόματα και μερίσματα χωρίς να πληροί τους όρους και τις προϋποθέσεις, τότε εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα τα καταφέρει», επισημαίνει ο ίδιος.

Ο κ. Κεχαγιάς εξηγεί ότι τα τεκμήρια θα αθροιστούν και στις ξεχωριστές φορολογικές δηλώσεις καθώς τα ΑΦΜ του ανδρός, της γυναίκας, των παιδιών, παραμένουν μαζί.

«Το ίδιο έγινε και με το κοινωνικό μέρισμα. Με αυτόν τον τρόπο είναι στημένο το πρόγραμμα και με αυτόν τον τρόπο θα συνεχίσει να λειτουργεί και ας επιλέξουν οι φορολογούμενοι να κάνουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση», τονίζει.

Παράλληλα ο υπεύθυνος δημοσίων σχέσεων του Συλλόγου Οικονομολόγων Λογιστών Μαγνησίας σημειώνει ότι ο μεγαλύτερος κίνδυνος που υπάρχει για τον ίδιο είναι η γραφειοκρατία.

«Αυτοί που θα πάνε σε τέτοια κίνηση ίσως τα επόμενα χρόνια να κληθούν να αποδείξουν ότι δεν είναι ελέφαντες. Η ιστορία δείχνει ότι απαιτούνται πολλά δικαιολογητικά. Θα βρουν μπροστά τους μεγάλο γραφειοκρατικό Γολγοθά», αναφέρει και επισημαίνει ότι τα τεκμήρια σε σχέση με τη γραφειοκρατία έχουν το λιγότερο βαθμό δυσκολίας.

Σε αυτή την κατεύθυνση οι οικονομολόγοι λογιστές συμβουλεύουν τους φορολογούμενους να κάνουν πρώτα μία συμβουλευτική και μετά να αποφασίσουν αν θα προχωρήσουν σε χωριστή φορολογική δήλωση. Ακόμη, να ζυγίσουν τη γραφειοκρατία που θα συναντήσουν. Το σύστημα δεν μπορεί να ξεγελαστεί.

Επιπλέον, υπάρχει μία πληροφορία η οποία όμως δεν έχει επιβεβαιωθεί ακόμη επισήμως ότι το εκκαθαριστικό σημείωμα φέτος δεν θα έχει τελικό ποσό φόρου για τον άνδρα φορολογούμενο και τη γυναίκα.

Για παράδειγμα αν η γυναίκα έχει να λαμβάνει επιστροφή φόρου 1.000 ευρώ και αντίστοιχα ο άνδρας έχει να καταβάλει φόρο 2.000 ευρώ τότε με το καινούργιο καθεστώς η γυναίκα θα μπορεί να λάβει κανονικά την επιστροφή του φόρου.

Αντίθετα αν και οι δύο οφείλουν να καταβάλλουν φόρο, τότε θα έχουν διαφορετική ταυτότητα οφειλής, όμως θα υπάρχει διπλή προμήθεια από τις Τράπεζες.

Επισημαίνεται ότι η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται να ξεκινήσει το Μάρτιο.

Αυτή την περίοδο και έως τις 28 Φεβρουαρίου τρέχει η υποβολή των ξεχωριστών φορολογικών δηλώσεων στο Taxis, η οποία απ’ ότι φαίνεται συγκεντρώνει ζωηρό και έντονο ενδιαφέρον και στον Βόλο και τη Μαγνησία.

Σε διάστημα τεσσάρων ημερών από τη στιγμή που άνοιξε η εφαρμογή στην ΑΑΔΕ, 2.100 φορολογούμενοι γνωστοποίησαν την πρόθεσή τους στη φορολογική αρχή για ξεχωριστές δηλώσεις και ανάμεσά τους περιλαμβάνονταν και δεκάδες Βολιώτες.

Σημειώνεται ότι συνολικά στην εφαρμογή εισήλθαν 6.500 φορολογούμενοι, χωρίς όμως να δηλώσουν όλοι πρόθεση «φορολογικού διαζυγίου» εξετάζοντας τα υπέρ και τα κατά μιας τέτοιας απόφασης.

Η ειδική εφαρμογή θα μείνει ανοιχτή και μετά την καταληκτική ημερομηνία της 28ης Φεβρουαρίου και μέχρι την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της εμπρόθεσμης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, αποκλειστικά για τους φορολογούμενους που συνάπτουν ή δηλώνουν γάμο μετά τις 28/2/2019.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου