ΤΟΠΙΚΑ

Πρόταση για το χωριό των βοτάνων στο Πήλιο

πρόταση-για-το-χωριό-των-βοτάνων-στο-πή-642474

Την ανάγκη ανάδειξης των 3.000 βοτάνων του Πηλίου υπογραμμίζει ο α’ αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας Βασίλης Καραουλάνης

Δρόμους τουριστικής ανάπτυξης, με φόντο τη μοναδική χλωρίδα και πανίδα του Πηλίου που διαθέτει 3.000 βότανα, ανοίγει η πρόταση για ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής, που διατυπώνεται από τον Βασίλη Καραουλάνη, α’ αντιπρόεδρο στην Ενωση Ξενοδόχων Μαγνησίας και εκπρόσωπο του Νομού στην Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η προτεινόμενη ιδέα δημιουργίας πρότυπου χωριού βοτάνων στο Πήλιο και την Οθρυ θα τεθεί προς συζήτηση στο ΔΣ της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, προκειμένου να προωθηθεί μέσα από τα θεσμικά όργανα της Πολιτείας, με στόχο την ενδυνάμωση της τουριστικής κίνησης δώδεκα μήνες τον χρόνο.

Αναπτύσσοντας το σκεπτικό του στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο κ. Καραουλάνης αναφέρει ότι το χωριό των βοτάνων θα μπορούσε να δημιουργηθεί σε μια ακτίνα από τα Χάνια μέχρι την Τσαγκαράδα και να αποτελέσει πόλο έλξης για τους λάτρεις της φύσης και επαγγελματίες σε σταθερή βάση.

Αναλύοντας την ιδέα – πρόταση για το πρότυπο χωριό των βοτάνων αναφέρει ότι «θα μπορούσαν να δημιουργηθούν είκοσι ξύλινα σπιτάκια σε μια έκταση στο βουνό, τα οποία θα λειτουργούν ως καταστήματα που θα νοικιάζουν όσοι ασχολούνται με τα βότανα και παράλληλα θα έχουν τη χρήση εργαστηρίων, αναδεικνύοντας τη δράση των γυναικείων συνεταιρισμών της περιοχής».

Ο ίδιος κάνει λόγο για «μια εναλλακτική δράση που θα ενισχύσει τον ιατρικό τουρισμό και την διοργάνωση συνεδρίων και θα προσελκύσει ταυτόχρονα όσους ασχολούνται με τα βότανα και παράλληλα τις εταιρίες που ασχολούνται με καλλυντικά, να επισκεφτούν το πρότυπο χωριό των βοτάνων».

Σημείο αναφοράς

Την ανάγκη δημιουργίας ενός σημείου αναφοράς υπογραμμίζει ο α΄ αντιπρόεδρος της Ενωσης Ξενοδόχων Μαγνησίας, ενώ προσθέτει ότι με μια μικρή πλατεία και χώρο πάρκινγκ, το πρότυπο χωριό των βοτάνων θα μπορούσε να αποτελέσει πόλο έλξης και σημείο επίσκεψης για όλους τους περιβαλλοντικούς συλλόγους, συνδέοντας παράλληλα τους ντόπιους επαγγελματίες που ασχολούνται με τα βότανα με τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς της περιοχής.

«Είναι σημαντικό να έρθει ο κόσμος, να αγοράσει βότανα, να δει αυτούς που καλλιεργούν τα βότανα, να γίνει πρότυπο χωριό βοτάνων το Πήλιο και η Οθρυς που διαθέτει επίσης πλούτο βοτάνων και αρωματικών. Υπάρχουν πολλές ιδέες που θα μπορούσε κανείς να υλοποιήσει», υπογραμμίζει.

Πάγια θέση του είναι ότι ο φυσικός πλούτος της κάθε περιοχής αποτελεί μοχλό ανάπτυξης εφόσον αξιοποιηθεί και είναι σημαντικό να ανοίξουν δρόμοι ανάπτυξης, αλλά και συνεργασίας με φόντο την προίκα της κάθε περιοχής.

Χιλιάδες βότανα

Παράλληλα σε ανάρτησή του στην προσωπική του σελίδα στο Facebook παραθέτει πληροφορίες για την φυσική προίκα του Πηλίου, επισημαίνοντας ότι το βουνό των λουλουδιών και των φαρμακευτικών βοτάνων ήταν από την αρχαιότητα το Πήλιο, όπου έχουν εντοπιστεί και καταγραφεί περίπου 3.000 βότανα, στο πέρασμα των αιώνων.

Εχει υπολογιστεί ότι η χλωρίδα του Πηλίου περιλαμβάνει τουλάχιστον 1.500 είδη φυτών, με πιο σπάνια τα δύο ενδημικά είδη του Πηλίου, την σολντανέλλα του Πηλίου, που φυτρώνει στις όχθες ρυακιών, σε δύο μόνο τοποθεσίες και την κενταύρια της Δράκειας, που ήταν, σύμφωνα με τη μυθολογία, φυτό προσφιλές στον Κένταυρο Χείρωνα.

Επτά ακόμη είδη φυτών είναι ενδημικά των βουνών της Ανατολικής Ελλάδας και περιλαμβάνουν την αλκάννα του Πηλίου, τον βόλανθο της Θεσσαλίας, την καμπανούλα την κυρτή, την καμπανούλα την θεσσαλή, τον δίανθο τον κηρώδη, το βερμπάσκο του αφεντούλη και την βιόλα του Ράους.

Πλούτος γνώσης

Ο πλούτος του βουνού σε θεραπευτικά βότανα από τα αρχαία χρόνια μέχρι και σήμερα συνδυάζεται με τον μύθο του Κενταύρου Χείρωνα, γιο του Κρόνου, που διδάσκει στον Ασκληπιό την ιατρική τέχνη. Κοντά του μαθήτευσαν ο Ηρακλής, ο Αχιλλέας και ο Ιάσονας, που ξεκίνησε να φέρει από την μακρινή Κολχίδα το Χρυσόμαλλο Δέρας με την κατασκευασμένη από τα αιωνόβια δένδρα του Πηλίου Αργώ.

Ολοι οι γιατροί της αρχαιότητας, με κορυφαίο τον πατέρα της Ιατρικής, τον Ασκληπιό, χρησιμοποιούσαν θεραπευτικά βότανα από το Πήλιο. Το ίδιο έπρατταν και τα τέκνα του Ασκληπιού, Μαχάων, που θεωρείτο χειρουργός και Ποδαλείριος, που ήταν μάλλον παθολόγος. Οι δύο άνδρες «συμμετείχαν στην πολιορκία της Τροίας, διδάχτηκαν ιατρική από τον πατέρα τους και δίδαξαν στην συνέχεια ιατρική στους μαθητές τους, τους λεγόμενους Ασκληπιάδες, χρησιμοποιώντας πάντα θεραπευτικά βότανα από το Πήλιο.

Δώδεκα μήνες τουρισμός

Λαμβάνοντας υπόψη τα προαναφερθέντα, προτείνει τη δημιουργία του πρότυπου χωριού των βοτάνων που εκτιμάται ότι θα δώσει δυναμική και προοπτικές στην περιοχή, αλλά και τη δράση των επαγγελματιών του τουρισμού.

«Η Ενωση Ξενοδόχων έχει πολλά μέτωπα να αντιμετωπίσει, όπως ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, φορολογικούς συντελεστές, φόρο διαμονής, τηλεοπτικά, πνευματικά συγγενικά δικαιώματα, αθέμιτο ανταγωνισμό. Παράλληλα έχει την πρόκληση να ανοίξει καινούργιες αγορές, αλλά και να προτείνει νέες, καινοτόμες ιδέες και προτάσεις για την ανάπτυξη της περιοχής μέσα από τη συνεργασία με τους τοπικούς φορείς, Περιφέρεια, Δήμους, Επιμελητήριο, Περιφερειακή Υπηρεσία Τουρισμού Θεσσαλίας κ.λπ.», υπογραμμίζει ο κ. Καραουλάνης.

Παράλληλα τονίζει το καλό κλίμα και την συνεργασία των μελών του Δ.Σ. της Ενωσης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «απαρτίζεται από αξιόλογους συναδέλφους και με πρόεδρο τον Γιώργο Ζαφείρη κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να αναβαθμίσουμε τον κλάδο μας, μέσα από τις προτάσεις μας, αλλά και τη διαφήμιση της περιοχής μας».

Κλείνοντας υπενθυμίζει ότι «κοινός στόχος είναι η εξασφάλιση τουρισμού δώδεκα μήνες τον χρόνο στη Μαγνησία μέσα από τη συνεργασία όλων, γιατί κανένας δεν περισσεύει, γιατί όλοι μαζί μπορούμε».

Βότανα με θεραπευτικές ιδιότητες

Πλήθος είναι τα θεραπευτικό βότανα του Πηλίου που ήταν γνωστά από την εποχή του Κενταύρου Χείρωνα.

Ενδεικτικά αναφέρονται: Ως γαργαρίσματα και εισπνοές ρίγανη, θρούμπι, ο απήγανος, μίνθη (είδη μέντας), άνηθος, μύρρα.

Ως αποχρεμπτικά ορίγανον (ρίγανη), ύσσωπος, θάψια, scilla maritime (σκύλλα της θάλασσας), κυκλάμινο, κενταύριο, σινάπι, ραφανίς (το ρεπανάκι), καππαρίς (κάππαρη η ακανθωτή), βήχιον.

Διουρητικά είναι σκόρδο, πράσο, κρόμμυον (κρεμμύδι), πετροσέλινον (μαϊντανός), μίνθη (μέντα), γλήχων (μέντα, γληχούνι ή βληχούνι) κ.ά.

Εφιδρωτικά τρίφυλλον (τριφύλλι) και χυμός σιλφίου.

Πταρμικά (προκαλούν δηλαδή φτάρνισμα) ελλέβορος, βέρατρον, κρόμμυα, πετροσέλινο, ορίγανον κ.ά.

Δερματικά γλίσχραμα κριθής, άλευρον φακής και λαθύρου (λαθούρι), σύκος, σπέρματα πικραμύγδαλου, σήσαμον (το σουσάμι) και άγιο λάπαθο.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου