ΤΟΠΙΚΑ

Η Βασίλισσα του κάμπου επέστρεψε στον θρόνο της

η-βασίλισσα-του-κάμπου-επέστρεψε-στον-851206

Τα μόνα που θα θυμούνται οι φίλαθλοι από τον χθεσινό τελικό κυπέλλου στο Πανθεσσαλικό μεταξύ της ΑΕΛ και του Παναθηναϊκού είναι ότι η βασίλισσα του κάμπου επέστρεψε μετά από 22 χρόνια στον θρόνο της, όπως και το άπιαστο σουτ του Αντσουέ που ήταν και αυτό που έκρινε τον αγώνα στο 81’. Από κει και πέρα το χθεσινό ματς δεν προσφερόταν για… τελικός. Ηταν άνοστο, αφού έλειπε το αλάτι του ποδοσφαίρου, οι πολλές φάσεις στα καρέ και το θέαμα ήταν μέτριο. Με εξαίρεση τα λεπτά των καθυστερήσεων που οι πράσινοι έχασαν δυο μεγάλες ευκαιρίες για να στείλουν το ματς στην παράταση, δεν υπήρχε τίποτα άλλο που να ανέβασε στα «κόκκινα» την αγωνία των 20.000 οπαδών που δημιούργησαν υπέροχη ατμόσφαιρα στο Πανθεσσαλικό. Η ιστορία έγραψε Λάρισα –Παναθηναϊκός 2-1 και οι βυσσινί κατέκτησαν το δεύτερο κύπελλο της ιστορίας τους, στέλνοντας στο καναβάτσο τον Παναθηναϊκό που δεν μπόρεσε να πάρει ούτε έναν τίτλο παρηγοριάς φέτος, προσθέτοντας ακόμη μια αποτυχία στην πορεία του.
Η αλήθεια είναι ότι η Λάρισα ευτύχησε να σημειώσει δύο τέρματα στις δυο μοναδικές κλασικές ευκαιρίες που δημιούργησε. Ο Κόζλεϊ ήταν η χρυσή αλλαγή του Γιώργου Δώνη. Πέρασε στο 60’ στην θέση του εξουδετερωμένου Αλωνεύτη, που ο Νίλσον τον άφησε σε ρόλο κομπάρσου και πέτυχε το χρυσό γκολ. Ο Παναθηναϊκός στο δεύτερο ημίχρονο παρουσίασε καλύτερη εικόνα από αυτή του πρώτου. Οι προσπάθειες του δεν απέδωσαν όμως καρπούς με τους παίκτες του να έχουν πρόβλημα στο τελείωμα των φάσεων και το βαρύ πυροβολικό της ομάδας τον Δημήτρη Σαλπιγγίδη να είναι καθηλωμένος στον πάγκο από τραυματισμό. Ετσι μένοντας στο γκολ του Παπαδόπουλου από το 42’ με πέναλτι, έφυγαν ηττημένοι από το Πανθεσσαλικό.
Οι πράσινοι παρουσίασαν σε γενικές γραμμές την ίδια άσχημη εικόνα με αυτή που δείχνουν στα τελευταία παιχνίδια του πρωταθλήματος. Αντίθετα οι ποδοσφαιριστές της ΑΕΛ με τον ενθουσιασμό από το πρώτο γκολ που πέτυχαν νωρίς έδειξαν να έχουν καλύτερα πατήματα στο χορτάρι. Ο Παναθηναϊκός συνήλθε από το σοκ του γρήγορου τέρματος που δέχτηκε μετά από το πρώτο τέταρτο, αλλά και πάλι η ομαδική απόδοση του στον αγωνιστικό χώρο ήταν κάτω του μετρίου με αβίαστα λάθη και αποκομμένες τις τρεις γραμμές του. Η καλά οργανωμένη άμυνα της ΑΕΛ δεν άφηνε τον Παναθηναϊκό να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα του Παπαδόπουλου στην επίθεση και έτσι οι πράσινοι περιορίστηκαν σε οργανωμένες κυρίως επιθέσεις, αλλά δύσκολα έβρισκαν διαδρόμους απέναντι στην κλειστή άμυνα της ΑΕΛ που έδειχνε ότι στόχος της ήταν να διαφυλάξει με κάθε τρόπο το προβάδισμα. Ετσι μια κεφαλιά του Τζιόλη (13’) και ένα σουτ του ίδιου (33’) ήταν ότι καλύτερο είχαν να παρουσιάσουν επιθετικά οι παίκτες του Βίκτορ Μουνιόθ, την ώρα που οι βυσσινί του Γιώργου Δώνη είχαν μείνει μόνο στο γκολ…
Την ώρα που η Λάρισα κυνηγούσε τις αντεπιθέσεις και φύλαγε τα νότα της, ο Παναθηναϊκός έψαχνε τις λύσεις στην επίθεση. Ετσι το θέαμα θυσιάστηκε στην σκοπιμότητα της ομάδας του Γιώργου Δώνη που κράτησε τον ρυθμό που ήθελε και τους παίκτες του Παναθηναϊκού μακριά από την εστία της. Οι πράσινοι μετέφεραν το παιχνίδι στο μισό του γηπέδου στο υπόλοιπο του ημιχρόνου. Η πίεση τους αυτή απέδωσε καρπούς καθώς ο Παπαδόπουλος στην πρώτη επιθετική του ουσιαστικά ενέργεια μετά από πάσα του Νίλσον κέρδισε το πέναλτι από το οποίο προήλθε το γκολ της ισοφάρισης στο 42’.
Το γκολ αυτό ανέβασε τον ρυθμό, έδωσε νέο ενδιαφέρον στο παιχνίδι και ανάγκασε την Λάρισα να βγει από το… καβούκι της.
Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με τους πράσινους του Βίκτορ Μουνιόθ να μπαίνουν πιο αποφασισμένοι. Ετσι είχε καλές στιγμές με τον Παπαδόπουλο (48’) και τον Νίλσον (71’), ενώ ο Μάντζιος πέταξε μια ευκαιρία με μια εντελώς άστοχη πάσα προς τον Ιβανσιτς (62), σε μια φάση δυο εναντίον ενός. Από την άλλη πλευρά η Λάρισα είχε να παρουσιάσει τρια μακρινά σουτ των Κλεϊτον, Διγκόζη και Μπασιλά που δεν ανησύχησαν σε καμία περίπτωση τον Εμπέντε. Ωστόσο οι βυσσινί είχαν την τύχη με το μέρος τους. Στην δεύτερη ουσιαστικά καλή επιθετική τους ενέργεια μετά από βαθιά μπαλιά του Φωτάκη ο Αντσουέ σκότωσε τον Εμπέντε με ένα άπιαστο σουτ και έγραψε το 2-1. Ακόμη και στις καθυστερήσεις ο Παναθηναϊκός έδειξε ανικανότητα να νικήσει τον Κοτσόλη με τον Λεοντίου και τον Μάντζιο να πετούν στα σκουπίδια δυο πολύ καλές ευκαιρίες. Ετσι το 2-1 έμεινε και η Λάρισα πανηγύρισε το δεύτερο κύπελλο της ιστορίας της, ενώ ο Παναθηναϊκός έκλεισε μια χρονιά αποτυχαίνοντας παταγωδώς σε όλους τους στόχους του!

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου