ΤΟΠΙΚΑ

Ενωμένοι στον αγώνα δρόμου για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

ενωμένοι-στον-αγώνα-δρόμου-για-το-νέο-π-643275

Την επόμενη ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου Πρυτανεία του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Θεσσαλίας – Πρώτη σύσκεψη προχθές στη Λάρισα

Η επόμενη ημέρα της ψήφισης του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για το νέο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που θα αποτελέσει τον τρίτο μεγαλύτερο ακαδημαϊκό πόλο στην Ελλάδα με οκτώ σχολές, 38 τμήματα και 40.000 φοιτητές, βρίσκει στο ίδιο «στρατόπεδο» Πρυτανεία του Πανεπιστημίου και του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Παρά τους υψηλούς τόνους κατά τον σχεδιασμό του εγχειρήματος, προχθές στην πρώτη – μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου – συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, οι πρυτάνεις του Π.Θ. και του ΤΕΙ Θεσσαλίας κ.κ. Ζήσης Μαμούρης και Ξενοφών Σπηλιώτης αντίστοιχα εμφανίστηκαν ενωτικοί.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή μελών ΔΕΠ και διοικητικού προσωπικού, ο κ. Μαμούρης χαρακτήρισε ιστορική την προχθεσινή ημέρα και ζήτησε τη συνεργασία όλων για να πετύχει το νέο εγχείρημα. «Από την προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς», υπογράμμισε ο κ. Μαμούρης, ενώ από την πλευρά του ο κ. Σπηλιώτης τόνισε: «Κοιτάμε μπροστά. Αφήνουμε πίσω μας το παρελθόν και αλλάζουμε σελίδα με στόχο να πετύχει το εγχείρημα».

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε αναφορά στον «αγώνα ταχύτητας» που ξεκινά για το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας προκειμένου να μπορέσει να λειτουργήσει από Σεπτέμβριο το νέο ακαδημαϊκό «οικοδόμημα».

Σύμφωνα με τον κ. Μαμούρη μέσα στο επόμενο εξάμηνο πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες μετάβασης. Ο ίδιος παρείχε εγγυήσεις ότι η μισθοδοσία θα κυλήσει ομαλά και στο διάστημα μέχρι την ενοποίηση των δύο λογισμικών συστημάτων και ότι θα καταβληθούν και τα αναδρομικά. Η αντιπρύτανης Ιωάννα Λαλιώτου διευκρίνισε ότι έως τέλος Μαρτίου θα επιδιωχθεί να ξεκινήσουν να «τρέχουν» ομαλά και τα ερευνητικά προγράμματα.

Σημειώνεται ότι έχει ξεκινήσει η προετοιμασία για τη διαδικασία ένταξης των καθηγητών των ΤΕΙ στα δύο γενικά τμήματα που προβλέπει ο νέος Νόμος και στη συνέχεια θα ακολουθήσει μία σειρά ενεργειών. Θα γίνει προκήρυξη εκλογών για την ανάδειξη των προέδρων και αναπληρωτών προέδρων των δύο γενικών τμημάτων μέσα στον μήνα, στη συνέχεια θα γίνουν εκλογές για τα έξι μέλη που θα συμμετέχουν στο συμβούλιο μετάβασης, ενώ θα οργανωθούν και οι πενταμελείς επιτροπές που θα λειτουργούν ως προσωρινές γενικές συνελεύσεις των 17 νέων τμημάτων από το σύνολο των 20 που θα τεθούν σε λειτουργία, θα υποδεχθούν δηλαδή τους πρώτους φοιτητές από το νέο ακαδημαϊκό έτος. Αποστολή των γενικών συνελεύσεων θα είναι η διαμόρφωση του προγράμματος σπουδών των τμημάτων, η ένταξη των καθηγητών από τα γενικά τμήματα στα νέα τμήματα και γενικά η προετοιμασία της λειτουργίας του από 1η Σεπτεμβρίου 2019.

Αντίστοιχη συνάντηση θα γίνει και στο ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας μεθαύριο Δευτέρα 28 Ιανουαρίου.

ΕΛΕΝΗ ΧΑΝΟΥ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου