ΤΟΠΙΚΑ

«Μπλόκο» σε κατάσχεση Βολιώτη δανειολήπτη ελβετικού φράγκου

μπλόκο-σε-κατάσχεση-βολιώτη-δανειο-644737

Βαθιά ανάσα για Βολιώτη δανειολήπτη ελβετικού φράγκου που κινδύνευε να δημευτεί η περιουσία του

Δικαστικό μπλόκο σε κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων Βολιώτη δανειολήπτη, ο οποίος είχε πάρει δάνειο σε ελβετικό φράγκο, έβαλε το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών μέχρι να τελεσιδικήσει η εκδίκαση της συλλογικής αγωγής που έχει καταθέσει μαζί με άλλους δανειολήπτες σε βάρος της τράπεζας από την οποία δανειοδοτήθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, η διαταγή πληρωμής είχε εκδοθεί αρχές του 2017 και όριζε την κατάσχεση ακινήτου έναντι των οφειλών που διατηρούσε ο δανειολήπτης και τις οποίες ο ίδιος διεκδικούσε να υπολογιστούν με την ισοτιμία του ελβετικού φράγκου – ευρώ, όπως ίσχυε όταν δανειοδοτήθηκε.

Το δάνειο που είχε λάβει ο Βολιώτης δανειολήπτης ήταν στεγαστικό – επισκευαστικό για ποσό 180.000 ευρώ αποπληρωτέο σε 380 μηνιαίες δόσεις. Το δάνειο έπειτα από παρότρυνση των υπαλλήλων της τράπεζας από την οποία δανειοδοτήθηκε μετατράπηκε σε ελβετικό φράγκο, κυμαινόμενου επιτοκίου, με ευνοϊκούς όρους ως προς το επιτόκιο, λόγω της ισχύουσας τότε ισοτιμίας ευρώ – ελβετικού φράγκου (1 προς 1,6451 ελβετικό φράγκο) ανερχόμενο πλέον στο ποσό των 285.000 ελβετικών φράγκων και αποπληρωτέο, μετά από νέα σύμβαση το 2011, σε 250 ισόποσες δόσεις.

Μετά ωστόσο την υποτίμηση, προέκυψαν επιπλέον 90 μηνιαίες δόσεις με το δανειολήπτη να εμφανίζεται πως οφείλει επιπλέον αρκετές χιλιάδες ευρώ, παρά το γεγονός ότι ο κατέβαλε κάθε μήνα τις δόσεις τους. Όταν ο ίδιος επέλεξε να μην πληρώσει τα επιπλέον χρήματα, διεκδικώντας από την τράπεζα να αποδεχτεί το αίτημά του για να ισχύσει η προηγούμενη ισοτιμία, η οφειλή κατέστη απαιτητή και στη συνέχεια εκδόθηκε διαταγή κατάσχεσης περιουσιακών του στοιχείων.

Η απόφαση της ανακοπής που εκδόθηκε από το Πρωτοδικείο Αθηνών αποτελεί πλέον μία σημαντική ανάσα για τον ίδιο, προκειμένου να μην προχωρήσει η διαδικασία της κατάσχεσης μέχρι να εκδικαστεί η αγωγή που έχει καταθέσει κατά της τράπεζας και η οποία αναμένεται να συζητηθεί τον Απρίλιο του 2019.

ΒΑΣΩ ΚΥΡΙΑΖΗ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου