ΤΟΠΙΚΑ

Καταδίκη αγρότη για εμπρησμό

καταδίκη-αγρότη-για-εμπρησμό-645563

Για πυρκαγιά που εκδηλώθηκε μετά από καύση υπολειμμάτων καλλιεργειών

Δεν σχημάτισε αντιπυρική ζώνη γύρω από τη φωτιά που είχε ανάψει, με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να ξεφύγει από τον έλεγχό του και να κάψει αγροτικό ακίνητο.

Ποινή φυλάκισης έξι μηνών με τριετή αναστολή επέβαλε προχθές το Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου σε 51χρονο αγρότη.

Ο κατηγορούμενος κρίθηκε ένοχος για εμπρησμό από αμέλεια και καταδικάστηκε ερήμην, καθώς δεν ήταν παρών στο Δικαστήριο για να δικαιολογηθεί για τις πράξεις του.

Συγκεκριμένα, η πυρκαγιά είχε εκδηλωθεί στις 20 Αυγούστου 2015 και ο αγρότης είχε αποχωρήσει από το χωράφι του όταν η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Β’ ΒΙΠΕ καλούταν σε βοήθεια.

Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε είχε ως αποτέλεσμα να καούν υπολείμματα σιτοκαλλιέργειας σε έκταση πέντε στρεμμάτων.

Οι πυροσβέστες εντόπισαν το σημείο απ’ όπου ξεκίνησε η πυρκαγιά σε αγροτικό ακίνητο στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Ρήγα Φεραίου και διαπίστωσαν ότι νωρίτερα γίνονταν εργασίες καύσης σιτοκαλαμιάς.

Αναζήτησαν λοιπόν και εντόπισαν τον υπαίτιο και εναντίον του σχημάτισαν δικογραφία.

Μετά το τέλος των εργασιών του ο αγρότης είχε αποχωρήσει από το χωράφι του. Ομως, δεν είχε μεριμνήσει να σχηματίσει αντιπυρική ζώνη πλάτους τριών μέτρων και η φωτιά που σιγόκαιγε άρχισε να λαμβάνει μεγάλες διαστάσεις.

Επισημαίνεται ότι κάθε χρόνο οι πυρκαγιές που προκαλούνται σε αγροτοδασικές περιοχές λόγω καύσης υπολειμμάτων καλλιεργειών είναι δεκάδες στη Μαγνησία.

Αρκετές από αυτές, εν μέσω επικράτησης υψηλών θερμοκρασιών, μπορεί να λάβουν και σοβαρές διαστάσεις με ανυπολόγιστες συνέπειες.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Βόλου με κάθε ευκαιρία ενημερώνει ότι εναντίον των υπαιτίων πέραν των διοικητικών προστίμων σχηματίζονται βαριές κατηγορίες για εμπρησμό από αμέλεια.

Οι καύσεις κλαδιών και υπολειμμάτων καλλιεργειών και εν γένει εργασιών με χρήση φωτιάς στην ύπαιθρο χωρίς τα κατάλληλα μέτρα προστασίας μπορεί να αποβεί μοιραία, γι’ αυτό και οι παραβάτες διώκονται.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου