ΤΟΠΙΚΑ

Γ. Καββαθάς στον Βόλο: Το ιδιωτικό χρέος ξεπέρασε τα 230 δισ.

γ-καββαθάς-στον-βόλο-το-ιδιωτικό-χρέος-646133

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ είπε ότι απαιτούνται μέτρα για τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα – Με επιτυχία η κοπή πίτας της ΟΕΒΕΜ στο «Ξενία»

Αμεσα μέτρα για τα «κόκκινα» δάνεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και τη μείωση των συντελεστών φορολογίας ζήτησε από τον Βόλο ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, ο οποίος παραβρέθηκε χθες στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Μαγνησίας, στο ξενοδοχείο «Ξενία».

Ο κ. Καββαθάς επισήμανε ότι το ιδιωτικό χρέος στα χρόνια της κρίσης ξεπέρασε τα 230 δισ. ευρώ και προειδοποίησε ότι εάν δεν ληφθούν μέτρα, τότε ενδεχόμενα θα ζήσουμε και χειρότερες μέρες.

Η κοπή πίτας της ΟΕΒΕΜ πραγματοποιήθηκε παρουσία πλήθους κόσμου, ενώ κατά τη διάρκειά της βραβεύτηκαν με επαίνους και χρηματικά ποσά τα παιδιά δεκατριών οικογενειών της ΟΕΒΕΜ που εισήχθησαν σε ανώτατες σχολές εκπαίδευσης.

Οι ΜμΕ χρειάζονται στήριξη

Οπως εξήγησε απευθύνοντας χαιρετισμό ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις καλούνται και πάλι να βάλουν άλλη μία φορά πλάτη προκειμένου να βγει η χώρα από το αδιέξοδο.

«Η κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια της τελευταίας 10ετίας με εκατοντάδες χιλιάδες κλεισίματα επιχειρήσεων, λύνοντας τα μεγάλα προβλήματα της κοινωνίας και των επιχειρήσεων που δεν είναι άλλα από την υπερφορολόγηση, την υπερχρέωση και την έλλειψη χρηματοδότησης.

Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει να δούμε τι κάνουμε με τα «κόκκινα» δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων, να μειωθούν οι συντελεστές έμμεσης και άμεσης φορολογίας και να υπάρξει αναπτυξιακή τράπεζα ειδικού σκοπού που θα στηρίξει τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Προειδοποιώντας ότι εάν δεν γίνουν αυτά τότε θα ζήσουμε και χειρότερες μέρες, ο κ. Καββαθάς επισήμανε ότι «το ιδιωτικό χρέος στα χρόνια της κρίσης έχει φθάσει στα 230 δισ. ευρώ. Δεν μπορούμε να δεχθούμε από τους πιστωτές μας απομείωση του δημοσίου χρέους και να μην κάνουμε τίποτα για το ιδιωτικό χρέος που εκτοξεύτηκε στα ύψη», επισήμανε.

Απαιτείται μία λογική φορολογική πολιτική

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κώστας Αγοραστός ευχήθηκε «το 2019 να υπάρξει μία ριζοσπαστική αλλαγή. Να υπάρξει μία επαναστατική αλλαγή, μία επανάσταση παραγωγικότητας. Διότι με τις συμβατικές μεθόδους και διαδικασίες δεν λύνονται τα προβλήματα, απλώς ακολουθούμε τη φθορά».

Ο ίδιος επισήμανε ότι «εμείς θέλουμε να κάνουμε ένα άλμα μεγαλύτερο από τη φθορά, κάτι που γίνεται με ριζοσπαστικές αλλαγές. Κοιτάξτε τη σύγχρονη ιστορία. Θα δείτε ότι χρειάστηκαν αλλαγές ριζοσπαστικές για την παραγωγή που χρειάζονται σοβαρή λογική φορολογική πολιτική», προέτρεψε.

Ρολά σε 250.000 επιχειρήσεις

Το 2019 θα πρέπει να δώσει αέρα στους μικρομεσαίους, αλλά και στα μικρά και μεσαία εισοδήματα. Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΜ Τρύφων Πλαστάρας επισήμανε ότι η χρονιά που έφυγε ήταν άλλο ένα δύσκολο έτος για τους επαγγελματοβιοτέχνες. «Είχαμε ακόμη μία φορά μείωση του τζίρου και απώλειες στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με τις επιχειρήσεις που έχουν οδηγηθεί σε λουκέτο στα χρόνια της κρίσης να φθάνουν και να ξεπερνούν πλέον τις 250.000 πανελλαδικά», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Επιχειρηματολογώντας για τη στήριξη που χρειάζεται η επιχειρηματικότητα ο κ. Πλαστάρας σημείωσε περαιτέρω ότι «παρά τα προβλήματα και τις αντιξοότητες οι μικρομεσαίοι συνεχίζουν να παλεύουν. Οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις συντηρούν πάνω από 1,7 εκατ. εργαζόμενους, που σημαίνει ότι όλες οι πολιτικές που θα ακολουθηθούν από εδώ και στο εξής πρέπει να λάβουν υπόψη αυτά τα κριτήρια».

Ο ίδιος επισήμανε ότι «η εχθρική πολιτική που ακολουθήθηκε στις ΜΜΕ το 2019 θα είναι η χρονιά που θα πρέπει να αλλάξει. Τα προβλήματα της ρευστότητας και της υπερφορολόγησης παραμένουν και αναμένουμε από την επόμενη κυβέρνηση να λάβει μέτρα που θα στηρίξουν τους μικρομεσαίους και θα τους βγάλουν από το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει», συμπλήρωσε.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου