ΤΟΠΙΚΑ

Πανελλήνιο «ρεκόρ» βροχής στη Ζαγορά για το 2018

πανελλήνιο-ρεκόρ-βροχής-στη-ζαγορά-646877

Κατέχει την πρώτη θέση πανελλαδικά στο ετήσιο ύψος για το 2018

Πρωτιά στον κατάλογο των δέκα περιοχών της Ελλάδας με το μεγαλύτερο ύψος βροχής κατέχει η περιοχή της Ζαγοράς με 3.079 χιλιοστά στη διάρκεια του 2018.

Τα σημαντικότερα ρεκόρ θερμοκρασίας, βροχόπτωσης και ταχύτητας ανέμου που σημειώθηκαν στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια του 2018 κατέγραψαν οι μετεωρολογικοί σταθμοί του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, αποτυπώνοντας με αριθμούς την ένταση και τα χαρακτηριστικά των καιρικών φαινομένων που σημειώθηκαν την προηγούμενη χρονιά σύμφωνα με τα ετήσια στατιστικά στοιχεία.

Σύμφωνα με το meteo.gr η αθροιστική βροχόπτωση των 494 mm που καταγράφηκε στον Θεολόγο Φθιώτιδας το διήμερο 29-30/9, αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη βροχόπτωση διημέρου που έχει καταγραφεί από το δίκτυο του Αστεροσκοπείου στα σχεδόν 14 χρόνια λειτουργίας του. Μάλιστα τα 444 mm από αυτά καταγράφηκαν σε σύνολο 24 ωρών.

Η βροχόπτωση των 74 mm σε 2 ώρες που καταγράφηκε στο Επταπύργιο Θεσσαλονίκης στις 10/05 και η βροχόπτωση των 102 mm σε 1,5 ώρα που καταγράφηκε στα Βριλήσσια Αθηνών στις 26/07, αποτελούν δύο από τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης που έχουν καταγραφεί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα.

Ερωτηθείς από τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ σχετικά με τις επιπτώσεις της έντονης βροχόπτωσης στις καλλιέργειες της Ζαγοράς, ο πρόεδρος του τοπικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Αντώνης Λάσκος ανέφερε ότι δεν σημειώθηκαν προβλήματα στην αγροτική παραγωγή, ενώ σημείωσε παράλληλα ότι «η γεωγραφική θέση της Ζαγοράς, απέναντι από τον Βόσπορο και τη Μαύρη Θάλασσα επηρεάζει και το μικροκλίμα της περιοχής, που ευνοεί τη βλάστηση».

ΓΛ. ΥΔΡ.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου