ΤΟΠΙΚΑ

Αύξηση 20% στην κακοποίηση γυναικών την τελευταία 5ετία

αύξηση-20-στην-κακοποίηση-γυναικών-την-τ-647631

Υπογραμμίστηκε προχθές στην εκδήλωση του τοπικού παραρτήματος της ΕΓΕ Βόλου

Πρωτοβουλία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης κατά της κακοποίησης των γυναικών ήταν η προχθεσινή εκδήλωση της ΕΓΕ Βόλου, που υπογραμμίστηκε ότι παρατηρείται αύξηση 20% στα κρούσματα που σημειώνονται την τελευταία πενταετία, σύμφωνα με πανελλαδικές έρευνες.

Ρεπορτάζ: ΓΛΥΚΕΡΙΑ ΥΔΡΑΙΟΥ

Η παρουσίαση του βιβλίου της Βολιώτισσας Ευφροσύνης Γατή «Εύθραυστη ευτυχία» αποτέλεσε την αφορμή για γόνιμο διάλογο μεταξύ των παριστάμενων με φόντο τη βία κατά των γυναικών, που αποτελεί υπαρκτό πρόβλημα.

Προλογίζοντας το βιβλίο η πρόεδρος της ΕΓΕ Βόλου Βάσω Κυριαζή, αρχισυντάκτρια του ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΥ, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «πέρα από τις εκδηλώσεις που πραγματοποιούμε, όποτε χρειάστηκε η βοήθειά μας μέλη μας που είναι δικηγόροι παρέχουν νομική υποστήριξη, αλλά και συμβουλευτική σε κακοποιημένες γυναίκες».

Η ΕΓΕ συμμετέχει στο δίκτυο φορέων κατά της κακοποίησης των γυναικών με βασικό στόχο «να ευαισθητοποιήσουμε τις γυναίκες και να τις «θωρακίσουμε», προκειμένου να μιλούν με θάρρος για το πρόβλημά τους, που δυστυχώς και στις μέρες μας αποτελεί ταμπού, παρά τη χειραφέτηση της γυναίκας» επισήμανε η πρόεδρος του τοπικού παραρτήματος.

Η συγγραφέας του βιβλίου που παρουσιάστηκε προχθές ανέφερε από την πλευρά της ότι «μέσα από την ιστορία της ηρωίδας πολλές γυναίκες, που έχουν υποστεί κακοποίηση, θα αναγνωρίσουν τον εαυτό τους. Η κακοποίηση δυστυχώς αυξάνεται αντί να εξαλειφθεί. Ακούμε καθημερινά για περιπτώσεις κακοποιημένων γυναικών, οπότε στόχος μου είναι να υπενθυμίσω στις γυναίκες που δέχονται καθημερινά την κακοποίηση σε οποιαδήποτε μορφή ότι πρέπει να φωνάξουν δυνατά, να αντιληφθούν ότι υπάρχει τρόπος να αντιδράσουν. Αντί να υπομένουν την κακοποίηση, πρέπει να ορθώσουν το ανάστημά τους».

Η προχθεσινή εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στην Gallery X παρουσία αρκετών γυναικών, συνδυάστηκε με την κοπή πίτας της ΕΓΕ Βόλου.

Η κακοποίηση δεν έχει σύνορα

Αίσθηση προκάλεσε η εισήγηση της προέδρου της ΕΓΕ Βόλου, η οποία σημείωσε μεταξύ άλλων ότι: «Η κακοποίηση των γυναικών δεν έχει σύνορα. Είναι διαδεδομένη και εντοπίζεται σε όλες τις κοινωνικές τάξεις, ανεξάρτητα από την κουλτούρα, τον πολιτισμό, το επίπεδο ανάπτυξης, την πολιτική σταθερότητα και τη θρησκεία».

Η βία που ασκείται στις γυναίκες σήμερα δεν είναι μόνο «ορατή», όπως η σωματική κακοποίηση, η έκτρωση χωρίς τη θέληση της γυναίκας, ο ξυλοδαρμός και ο βιασμός, αλλά υπάρχουν και οι «μη ορατές» μορφές βίας, η ψυχολογική και οικονομική κακοποίηση, όπως η έλλειψη πρόσβασης σε ιατρική περίθαλψη, ο εξαναγκαστικός υποσιτισμός, η στέρηση της εκπαίδευσης, η καταναγκαστική εργασία, ο εξαναγκασμός στην πορνεία κ.ά.

Κλείνοντας η κ. Κυριαζή τόνισε ότι «τις περισσότερες φορές η κακοποίηση γίνεται εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος», ενώ σημείωσε ότι τις περισσότερες φορές τα θύματα «δεν καταγγέλλουν το γεγονός, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να «προστατέψουν» την οικογένεια από τη δημοσιοποίηση του προβλήματος, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που αυτοενοχοποιούνται ή αγνοούν ότι η ψυχολογική και οικονομική βία που τους ασκείται αποτελεί καταχρηστική συμπεριφορά και καταπάτηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου