ΤΟΠΙΚΑ

Διαχειριστικός έλεγχος για την Αργώ

διαχειριστικός-έλεγχος-για-την-αργώ-449233

Έκτακτο διαχειριστικό έλεγχο για όλα όσα προηγήθηκαν και ακολούθησαν το παρθενικό ταξίδι της Αργούς από οικονομικούς επιθεωρητές διατάσσει η Γενική Γραμματέας της Περιφέρειας Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος κ. Καλλιόπη Γερακούδη, σύμφωνα με έγγραφο που έφτασε χθες στο Δήμο Βόλου και το οποίο κοινοποιείται και στη Δημοτική Τουριστική Επιχείρηση Βόλου (ΔΗΤΕΒ), η οποία ως γνωστόν λύθηκε μετά από απόφαση της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής Βόλου.
Το έγγραφο φέρει ημερομηνία 28 Φεβρουαρίου 2011 και σύμφωνα με τη Γενική Γραμματέα αφορά στην περίοδο από το Σεπτέμβριο 2007 έως και το Δεκέμβριο του 2008. Η απόφαση της Γ.Γ. ενεργοποιήθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά από επώνυμη καταγγελία που υπήρξε στην Εισαγγελία Λάρισας. Η τελευταία για να τεκμηριώσει τη βασιμότητα ή μη των καταγγελιών ζήτησε τον ορισμό οικονομικών επιθεωρητών, κάτι που γίνεται με την απόφαση της κ. Γερακούδη.
Ο Δήμαρχος Βόλου Π. Σκοτινιώτης που ρωτήθηκε χθες είπε ότι ο διαχειριστικός έλεγχος αφορά στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή, ενώ ο προκάτοχός του στο Δήμο Βόλου Αλέκος Βούλγαρης είπε ότι είχε ενημερωθεί λίγο πριν τη λήξη της θητείας από την κ. Γερακούδη για τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου, ενώ σημείωσε ότι για το ταξίδι όλα τα στοιχεία βρίσκονται στο λογιστήριο της λυθείσας Δημοτικής Επιχείρησης και στο Δήμο.
Σημειώνεται ότι έχει γίνει ενημέρωση και ανάλυση όλων των εξόδων για το ταξίδι της Αργούς στο Δημοτικό Συμβούλιο Βόλου, ωστόσο ποτέ δεν έγιναν γνωστά τα στοιχεία από την Ελληνική Εταιρία Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης (ΕΕΤΑΑ) που είχε οριστεί με βάση προγραμματική σύμβαση του Δήμου Βόλου με έξι εμπλεκόμενα υπουργεία ως υπεύθυνη για τη διαχείριση των οικονομικών του ταξιδιού. Σε ερωτήσεις δημοτικών συμβούλων γιατί δεν προσκομίζονται τα οικονομικά της ΕΕΤΑΑ, τότε η απάντηση που δινόταν από τους υπεύθυνους της πρώην Δημοτικής Αρχής Βόλου ήταν ότι ζητούνταν και ότι η τελευταία καθυστερούσε την αποστολή τους.
Σημειώνεται πως για την οικονομική διαχείριση της Δημοτικής Τουριστικής Επιχείρησης έχει μπει ήδη στο αρχείο μετά από απαλλακτικό βούλευμα υπόθεση που αφορούσε σε μέλη της ΔΗΤΕΒ που ήταν στη διοίκηση, τόσο κατά την περίοδο Μήτρου, όσο και κατά την περίοδο Βούλγαρη και μέχρι το Σεπτέμβριο του 2007. Συνολικά 22 άτομα φέρονταν ως κατηγορούμενοι μετά τις ποινικές διώξεις σε βαθμό κακουργήματος, οι οποίες είχαν ασκηθεί από την Εισαγγελία Βόλου από το Σεπτέμβριο του 2008, για την υπόθεση που αφορούσε στην οικονομική διαχείριση της Δημοτικής Τουριστικής Επιχείρησης Βόλου αλλά και την Αργώ.
Η υπόθεση είχε ξεκινήσει το 2006, όταν μετά από δημοσιεύματα των εφημερίδων είχε διαταχθεί από τον τότε Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Βόλου κ. Αχιλ. Ζήση προκαταρκτική έρευνα.
Σημειώνεται ότι αρχικά υπήρχαν δύο ξεχωριστές υποθέσεις, οι οποίες όμως στη συνέχεια ενώθηκαν, καθώς υπήρξαν κοινά στοιχεία.
Αφορμή για την άσκηση ποινική διώξεων είχε σταθεί και πάλι το πόρισμα των οικονομικών επιθεωρητών της Διεύθυνσης Οικονομικής Επιθεώρησης Θεσσαλίας, που πραγματοποίησαν διαχειριστικό έλεγχο στην ΔΗΤΕΒ κατά την περίοδο 2002 – Σεπτέμβριο 2007, μετά από παραγγελία που είχε ζητήσει ο πρώην προϊστάμενος της Εισαγγελίας Βόλου από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης, βάσει προκαταρτικών ερευνών που είχε διατάξει στο παρελθόν για το Ξενία, την Αργώ και τα οικονομικά της επιχείρησης.
.
Αργώ
Αναφορικά με το θέμα της Αργούς, με την εισαγγελική έρευνα είχαν ελεγχθεί τα οικονομικά στοιχεία του εγχειρήματος της Αργούς με αφορμή δημοσιεύματα και σχόλια του Τύπου, όσο και αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Τουριστικής Επιχείρησης. Στην εισαγγελική έρευνα είχαν προσκομιστεί όλα τα οικονομικά στοιχεία από την έναρξη του εγχειρήματος, οι συμβάσεις και συμφωνίες, στοιχεία της διαχείρισης και των χορηγιών που είχαν δοθεί από φορείς. Προσκομίστηκαν όλα τα παραστατικά, τιμολόγια και αποδείξεις πληρωμών και σε ποιους διατέθηκαν τα χρήματα και για ποιο σκοπό, αλλά και ποιο ήταν το συνολικό κόστος του ταξιδιού.
 
Δήλωση
του Αλ. Βούλγαρη
Αργά το απόγευμα ο πρώην Δήμαρχος Βόλου Αλέκος Βούλγαρης έκανε την παρακάτω δήλωση με αφορμή τη διενέργεια διαχειριστικού ελέγχου για το ταξίδι της Αργούς.
«Το ταξίδι της Αργούς ήταν ένα όνειρο της πόλης το οποίο η δημοτική αρχή μας κλήθηκε να υλοποιήσει κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες. Από την πλευρά του Δήμου Βόλου για να πραγματοποιηθεί το ταξίδι έγιναν όλες οι προετοιμασίες που αφορούσαν την υποχρέωσή μας να είναι έτοιμο το καράβι της Αργούς και να είναι αξιόπλοο. Για την υλοποίηση του πειραματικού ταξιδιού υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση μεταξύ του Δήμου Βόλου, της ΕΕΤΑΑ και έξι Υπουργείων. Όπως είναι γνωστό μετά τις δυσκολίες που εμφανίστηκαν κατά τη διάρκεια τους πειραματικού ταξιδιού και όταν κανένα υπουργείο και εκ μέρους της Κυβέρνησης δεν ανελήφθη καμία ευθύνη τότε, το βάρος της ολοκλήρωσης του ταξιδιού έπεσε στο Δήμο Βόλου. Με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ο Δήμος ανέλαβε την συνέχιση του ταξιδιού και με αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου οι οποίες κρίθηκαν για τη νομιμότητά τους από την Περιφέρεια η Διεύθυνση Οικονομικών του Δήμου διαχειρίστηκε όλες τις δαπάνες για το ταξίδι της Αργούς. Για όλες τις δαπάνες μάλιστα πλήρη στοιχεία είχαν δοθεί σε ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού συμβουλίου. Ωστόσο επιθυμώ να διαβεβαιώσω τους πάντες ότι όλα τα στοιχεία τόσο για την υλοποίηση του ταξιδιού από την Διεύθυνση Οικονομικών του Δήμου Βόλου όσο και από τη ΔΗΤΕΒ που για ένα διάστημα πλήρωσε συγκεκριμένες δαπάνες, είναι στη διάθεση των αρμοδίων υπηρεσιών που θα επωμισθούν με τη διενέργεια του ελέγχου».

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου