ΤΟΠΙΚΑ

Ουσιαστικές χρηματοδοτήσεις για ΜμΕ

ουσιαστικές-χρηματοδοτήσεις-για-μμε-649053

Σε εκδήλωση του ΣΒΘΚΕ παρουσιάστηκαν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία

Σημαντικές χρηματοδοτήσεις μικρομεσαίων επιχειρήσεων παρέχει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). Σε εκδήλωση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας χθες στο ξενοδοχείο Volos Palace παρουσιάστηκαν τα καινούργια προγράμματα της EBRD για τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, αλλά και τα άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία που υπάρχουν όπως είναι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων με το γνωστό πακέτο Γιούνκερ, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, τα Ευρωπαϊκά Ταμεία, οι Εταιρείες Επενδυτικών Συμμετοχών καθώς επίσης το νέο καινοτόμο Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών.

Η πρόεδρος του Συνδέσμου Ελένη Κολιοπούλου τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να ξέρουν όλα αυτά τα εργαλεία, ώστε να γνωρίζουν πού να αποταθούν για να βοηθήσουν την ανάπτυξή τους και τις επενδύσεις τους.

«Οι όροι συμμετοχής είναι συμφέροντες. Είναι μία εναλλακτική χρηματοδότηση ουσιαστική. Οι χρηματοδοτήσεις που χορηγούνται είναι από εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ μέχρι και εκατομμύρια ευρώ. Η Ελλάδα είναι η πέμπτη σε σειρά χώρα χρηματοδότησης από την EBRD, ενώ υπάρχει τεράστια ανάγκη και ασφυξία στη ρευστότητα», πρόσθεσε.

Η τραπεζίτης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη Αγγελική Καλιγιαννάκη τόνισε ότι «από το 2016 έως σήμερα έχουμε επενδύσει στην ελληνική οικονομία 2,5 δισ. σε περίπου 44 project. Στηρίζουμε όλους τους τομείς της οικονομίας από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα και φυσικά τη βιομηχανία είτε με τη μορφή δανεισμού είτε με τη μορφή συμμετοχής στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών. Ακόμη υποστηρίζουμε είτε ομολογιακές εκδόσεις των ελληνικών επιχειρήσεων είτε ευρωομόλογα».

Η ίδια επισήμανε ότι «είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τις εταιρείες και την οικονομία να προσπεράσει τη σκόπελο της κρίσης και απαντάμε όπου υπάρχει ανάγκη».

Από την πλευρά της η τραπεζίτης στην ΕBRD Δήμητρα Παπανδρέου αναφέρθηκε σε ένα πρόγραμμα της εν λόγω Τράπεζας για την υποστήριξη των ΜΜΕ στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών.

«Το πρόγραμμα αυτό το ξεκίνησε η EBRD στην Ελλάδα στις αρχές του 2018 ωστόσο το λειτουργεί από το 1993 και στο πλαίσιό του έχουμε βοηθήσει πάνω από 20.000 επιχειρήσεις να αναπτυχθούν, να λάβουν συμβουλευτικές υπηρεσίες από την αγορά που θα τις βοηθήσουν να μεγαλώσουν, να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να αποκτήσουν εύκολη πρόσβαση σε εξωτερική χρηματοδότηση» τόνισε χαρακτηριστικά.

Η ίδια επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Τράπεζα για την Ανασυγκρότηση και την Ανάπτυξη υποστηρίζει αυτό το πρόγραμμα με επιδότηση έως και 88% της καθαρής αξίας του συμβουλευτικού έργου.

«Με τη χρήση του προγράμματος μία ΜΜΕ θα μπορούσε να υποστηριχθεί για να καταρτίσει το επιχειρηματικό πλάνο της 5ετίας, να αναπτύξει στρατηγική για εξαγωγές, να εξοπλιστεί με ένα καινούργιο σύστημα. Στο πρόγραμμα μπορούν να συμμετέχουν μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δηλαδή επιχειρήσεις με τζίρο μέχρι 50 εκατ. ευρώ ή ισολογισμό μέχρι 43 εκατ. ευρώ και μέχρι 250 εργαζόμενους. Είναι ένα πρόγραμμα που καλύπτει όλη την Ελλάδα», πρόσθεσε

Να επισημανθεί η σύμβαση της εν λόγω Τράπεζας προσβλέπει στην υλοποίηση 250 τέτοιων έργων σε Ελλάδα, Ρουμανία και Βουλγαρία.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου