ΤΟΠΙΚΑ

Αφιέρωμα στον συντηρητή Δημήτρη Ζαχαρίου

αφιέρωμα-στον-συντηρητή-δημήτρη-ζαχα-851206

Αφιέρωμα στη μνήμη του Δημήτρη Ζαχαρίου, φημισμένου συντηρητή έργων τέχνης και προσωπικότητας του πολιτισμού της πόλης μας, διοργανώνει το Δημοτικό Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης Βόλου σε συνεργασία με την ΙΓ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων και το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο Θεσσαλικών Σπουδών. Το αφιέρωμα γίνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια λειτουργίας του Δημοτικού ΙΕΚ. Πιο συγκεκριμένα την Παρασκευή 11 Μαΐου και ώρα 6.00 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί εσπερίδα ως καλλιτεχνικό μνημόσυνο για τον Δημήτρη Ζαχαρίου με ομιλητές μεγάλες προσωπικότητες του χώρου της Αρχαιολογίας και της Συντήρησης Έργων Τέχνης στην Ελλάδα. Η εκδήλωση είχε ήδη προγραμματιστεί με απόφαση του απερχόμενου Διοικητικού Συμβούλιου του ΔΙΕΚ υπό την Προεδρία του Β. Παπαδρόσου, για να γίνει στον χρόνο ακριβώς από τον θάνατο του, όπως επίσης και να δοθεί το όνομα του στο Εργαστήριο Συντήρησης με ανάρτηση αναμνηστικής πινακίδας. Η εκδήλωση όμως δεν πραγματοποιήθηκε τότε λόγω του ξαφνικού θανάτου της κόρης του.
Το όνομα και η δράση του Δημήτρη Ζαχαρίου συνδέεται άμεσα για το ΔΙΕΚ εφόσον υπήρξε από τους εμπνευστές και ιδρυτικό μέλος της Σχολής Εφαρμοσμένων Τεχνών του Δήμου Βόλου, όπου και πρότεινε τις υποτροφίες του ΕΟΜΜΕΧ σε αριστούχους απόφοιτους. Έκτοτε υπήρξε μέλος όλων των Διοικητικών Συμβουλίων της Σχολής και της μετεξέλιξης της σε Δημοτικό ΙΕΚ Βόλου.
Ο Δημήτρης Ζαχαρίου ανέπτυξε πολύπλευρη δράση, ενώ διετέλεσε Προϊστάμενος του ΕΟΜΜΕΧ Βόλου. Εκτός από την θέση που κατείχε στον ΕΟΜΜΕΧ συνεργάστηκε με το Αρχαιολογικό Μουσείο και με τις Εφορείες Βυζαντινών και Νεότερων Μνημείων, όπως και το Λαογραφικό Μουσείο Λάρισας. Ασχολήθηκε επίσης με τη συντήρηση τοιχογραφιών, ναών του Βόλου και μνημείων της περιοχής γενικότερα. Εκτός Θεσσαλίας συνεργάστηκε επίσης με την Επιτροπή Ακροπόλεως, όπως και σε άλλα μνημεία της Ελλάδας καθώς και στη συμπλήρωση του Τέμπλου του Ναού της Αγίας Αικατερίνης Ιεροσολύμων. Το 2004 σε συνεργασία με τον Προϊστάμενο της 5ης Εφορείας Νεότερων Μνημείων κ. Δ. Παλιούρα συντήρησε τοιχογραφίες Νεοκλασικών Κτιρίων στο Βόλο και τελευταία δουλειά του ήταν στο Λύκειο Ελληνίδων Βόλου.
Συνδέθηκε στενά με τις πολιτιστικές δραστηριότητες του Δήμου Βόλου κατά την δεκαετία του ΄80 και υπήρξε ειδικός σύμβουλος του νεοσύστατου Καλλιτεχνικού Οργανισμού και από τους εμπνευστές Καλοκαιρινού Φεστιβάλ Βαλκανικής Χειροτεχνίας. Τέλος υπήρξε ιδρυτικό μέλος του ICCOM και μέλος του ΠΕΣΑ και του Καλλιτεχνικού Επιμελητηρίου.

Η ημερίδα
Το Πρόγραμμα της Εσπερίδας είναι το ακόλουθο: Αλέκος Βούλγαρης, Δήμαρχος Βόλου: ανάρτηση αναμνηστικής πινακίδας, Κερασία Μπαρτζιώκα, Πρόεδρος του ΔΙΕΚ: Χαιρετισμός, Χρύσα Δραντάκη, ιστορικός-κοινωνιολόγος της τέχνης, Διευθύντρια ΔΙΕΚ: Ιστορική αναδρομή,
Τάσος Μαργαριτώφ, συντηρητής έργων τέχνης: Χαιρετισμός, Γιάννης Παπαϊωάννου, συντηρητής έργων τέχνης: «Η συμβολή του Δημήτρη Ζαχαρίου στον τομέα του πολιτισμού και στην καλλιτεχνική παραγωγή της πόλης μας», Σταύρος Μιχαλαριάς, συντηρητής έργων τέχνης: «Ο φίλος μου ο Δημήτρης», Γιώργος Χουρμουζιάδης, αρχαιολόγος, ομότιμος καθηγητής Α.Π.Θ.: «Δημήτρης Ζαχαρίου», Νίκος Νικονάνος, αρχαιολόγος, ομότιμος καθηγητής Α.Π.Θ.: «Δημήτρης Ζαχαρίου: Ομορφιά της πολιτιστικής κληρονομιάς, ομορφιά στην καθημερινότητα», Λάζαρος Δεριζιώτης, αρχαιολόγος, επίτιμος Διευθυντής Αρχαιοτήτων: «Το έργο και η κληρονομιά του Δημήτρη Ζαχαρίου στη Συντήρηση», Δημήτρης Βότσης, οικονομολόγος : «Δημήτρης Ζαχαρίου: Ο Προϊστάμενος», Αργυρούλα Δουλγέρη-Ιντζεσίλογλου, Προϊσταμένη της ΙΓ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων: «Μνήμες και τεκμήρια από τη ζωή και το έργο του Δημήτρη Ζαχαρίου», Θοδωρής Τσουρτσούλης, συντηρητής έργων τέχνης, & Βάγια Μπεκιώτη, κεραμίστρια – συντηρήτρια έργων τέχνης, απόφοιτοι του ΔΙΕΚ: «Φωτογραφικό αφιέρωμα στο Δημήτρη Ζαχαρίου», Βασιλική Αδρύμη-Σισμάνη, Προϊσταμένη του Αρχαιολογικού Ινστιτούτου Θεσσαλικών Σπουδών: «Ο Δημήτρης Ζαχαρίου και η συνεργασία μας στο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου». Την εκδήλωση θα συντονίζει η Βάσω Ροντήρη: Αρχαιολόγος της ΙΓ΄ ΕΠΚΑ και καθηγήτρια του ΔΙΕΚ. Το αφιέρωμα θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημοτικού ΙΕΚ Βόλου.

#Tags

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου