ΤΟΠΙΚΑ

«Απολύτως αναγκαία η αναβάθμιση»

απολύτως-αναγκαία-η-αναβάθμιση-650572

Τόνισε ο Χρήστος Μπουκώρος μετά τη συνάντησή του με το Δ.Σ. του Φορέα Διαχείρισης ΒΙ.ΠΕ.

Ακρως ενδιαφέρουσα και παραγωγική συνάντηση εργασίας είχε προχθές Παρασκευή ο βουλευτής Μαγνησίας και αναπληρωτής τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Ν.Δ. Χρήστος Μπουκώρος με το Διοικητικό Συμβούλιο του Φορέα Διαχείρισης Βιομηχανικής Περιοχής Βόλου.

Ο βουλευτής άκουσε προσεκτικά τα μέλη του Δ.Σ. του φορέα που έχουν επωμιστεί το δύσκολο έργο της αναβάθμισης μίας εκ των τριών πρώτων ΒΙ.ΠΕ. της χώρας, η οποία σήμερα θυμίζει «φάντασμα» του λαμπρού της παρελθόντος. Τα μέλη του Δ.Σ. έθεσαν υπόψη του βουλευτή τόσο τα ζητήματα βελτίωσης των υποδομών, όσο και της ρύθμισης των σχέσεων με την αυτοδιοίκηση και την κεντρική εξουσία.

Ο βουλευτής στην τοποθέτησή του, μετά από μακρά συζήτηση, τόνισε μεταξύ άλλων τα εξής: «Αρχικά θα ήθελα να τονίσω ότι είναι αξιέπαινοι αυτοί οι νέοι και πετυχημένοι επιχειρηματίες, οι οποίοι ανέλαβαν το δύσκολο έργο της ανάταξης της ΒΙ.ΠΕ. Βόλου, όπου κάποτε δούλευαν περισσότεροι από 15.000 εργαζόμενοι, ενώ σήμερα μόλις 2.500. Ενώ οι ίδιοι είναι πετυχημένοι επιχειρηματίες δεν αρκούνται σ’ αυτό, αλλά εργάζονται πυρετωδώς για την αναβάθμιση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στην περιοχή μας. Θέλω, όμως, να τονίσω ότι προκειμένου να μετατραπεί σε έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό η ΒΙ.ΠΕ. Βόλου απαιτούνται επείγουσες νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Αρχικά, πρέπει να ρυθμιστούν επακριβώς και με αυστηρό τρόπο οι σχέσεις ΒΙ.ΠΕ. και οικείων οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, ώστε οι δημοτικές υπηρεσίες να είναι απολύτως ανταποδοτικές, όπως συμβαίνει και με όλες τις εκτός ΒΙ.ΠΕ. επιχειρήσεις, αλλά και με τους ιδιώτες. Αυτό θα είναι το πρώτο βήμα για τη βιωσιμότητα των φορέων. Δεν μπορεί στην Ελλάδα να συνεχίζεται η ποινικοποίηση της επιχειρηματικότητας, στη λογική «αυτοί έχουν, είναι βιομήχανοι, ας πληρώσουν το σύνολο του λογαριασμού και ας λάβουν ένα υποσύνολο των υπηρεσιών». Αν επιθυμούμε ανάπτυξη, αυτή η λογική πρέπει να ηττηθεί.

Δεύτερο και βασικότερο, απαιτείται επίσης νομοθετική ρύθμιση, ώστε οι φορείς αυτοδιαχείρισης των ΒΙ.ΠΕ. να αποκτήσουν πρόσβαση στα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να βελτιώσουν τις υποδομές και να γίνουν ελκυστικοί επενδυτικοί προορισμοί. Το σημερινό νομοθετικό πλαίσιο καθιστά απαγορευτική την πρόσβαση σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, στη λογική ότι οι μέτοχοι των συγκεκριμένων φορέων είναι μεσαίες και μεγάλες βιομηχανίες. Οι φορείς διαχείρισης, όμως, δεν επηρεάζουν ούτε τον κύκλο εργασιών, ούτε την κερδοφορία των μετόχων απευθείας. Πρόκειται καθαρά για αναγκαίες υποδομές, οι οποίες θα βελτιώσουν το επιχειρηματικό κλίμα και το οικονομικό περιβάλλον κατ’ επέκταση, με τεράστιο όφελος για την τοπική και εθνική οικονομία.

Σήμερα, η περιοχή του Βόλου διαθέτει το σύνολο των γενικών υποδομών. Αν συνδυαστεί αυτό το δεδομένο με τη βελτίωση των υποδομών εντός της ΒΙ.ΠΕ., η οποία, παρεμπιπτόντως, διαθέτει σήμερα δεκάδες αναξιοποίητα εργοστάσια και οικόπεδα, τότε θα έχουμε κάνει ένα πρώτο σοβαρό βήμα για την προσέλκυση επενδύσεων, σε συνδυασμό φυσικά με τον εξορθολογισμό φορολογικών και ασφαλιστικών συντελεστών, που σχεδιάζει η αυριανή κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Για όλα αυτά τα ζητήματα, αναλαμβάνω άμεσα κοινοβουλευτικές πρωτοβουλίες και ενημερώνω την ηγεσία του κόμματος και τους αρμόδιους τομεάρχες», κατέληξε ο βουλευτής Μαγνησίας.

Στη συνάντηση με τον βουλευτή Μαγνησίας συμμετείχαν τα μέλη του Δ.Σ. του Φορέα Ιωάννα Κιντά, Αρης Εφραιμίδης, Π. Οικονόμου, καθώς και η νομική σύμβουλος του Φορέα Βασιλική Παληγιάννη.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου