ΤΟΠΙΚΑ

Μη σιωπάς, κατήγγειλε ό,τι περίεργο βλέπεις

μη-σιωπάς-κατήγγειλε-ότι-περίεργο-βλέ-650753

Το μήνυμα ότι δεν θα πρέπει κανείς να σιωπά, αλλά να καταγγέλλει περίεργες συμπεριφορές που παραπέμπουν σε εμπορία ανθρώπων μετέφερε προχθές η διαβαλκανική συνάντηση που συνεχίστηκε και ολοκληρώθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος στα Μελισσιάτικα.

Το trafficking στις μέρες μας με το προσφυγικό γνωρίζει σημαντική αύξηση και το πιο ανησυχητικό απ’ όλα είναι ότι φαίνεται ότι θύματα πέφτουν ολοένα και πιο συχνά ανήλικα αγόρια.

Ο συντονιστής της Γραμμής πληροφόρησης για τη εμπορία ανθρώπων 1109 και εκπαιδευτής της Α21 Δημήτρης Κοντούδης επισήμανε ότι θα πρέπει να εντοπίζουμε τα οπτικά σημάδια και να ενημερώνουμε είτε τις αρχές είτε την τηλεφωνική γραμμή.

« Ο κόσμος πρέπει να ευαισθητοποιηθεί. Εάν εντοπίσουμε κάτι και δεν το αναφέρουμε, τότε το θύμα μπορεί να συνεχίσει να ζει σε έναν εφιάλτη βασανισμού και εκμετάλλευσης», είπε, προτρέποντας για ενημέρωση για κάθε περιστατικό ακόμη και εάν αμφιβάλλουμε και δεν είμαστε σίγουροι γι’ αυτό.

Ο κ. Κοντούδης επισήμανε ότι ο Βόλος είναι πέρασμα ανθρώπων που πέφτουν θύματα trafficking ιδιαίτερα κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Τα θύματα είναι κατά κύριο λόγο αλλοδαπές γυναίκες από τα Βαλκάνια ή την πρώην Σοβιετική Δημοκρατία.

«Δεν γνωρίζουν τη γλώσσα και δεν μπορούν να ενσωματωθούν εύκολα στην ελληνική κοινωνία», επισήμανε ο ίδιος τονίζοντας επιπλέον ότι λόγω του προσφυγικού υπάρχει πολύ μεγάλη μετακίνηση με αποτέλεσμα το trafficking να παρουσιάζει αυξητικές τάσεις.

Το πιο λυπηρό όμως είναι ότι θύματα εκμετάλλευσης πλέον έχουν αρχίσει να πέφτουν και πολλά ανήλικα αγόρια.

«Ενα ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι έχουν αρχίσει να αλλάζουν τα ποσοστά μεταξύ γυναικών και ανδρών που πέφτουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης που παλαιότερα ήταν 80% και 20% αντίστοιχα.

Βλέπουμε μία αύξηση στα ανήλικα αγόρια που πέφτουν θύματα τέτοιων συμπεριφορών», επισήμανε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η ψυχολόγος ψυχοθεραπεύτρια Ειρηάννα Πεκοπούλου – Γιαλέτσου αναφέρθηκε στην κλινική εικόνα των θυμάτων trafficking, την αναγνώριση του θύματος και τις συμπεριφορές βοήθειας, τονίζοντας ότι αυτοί οι άνθρωποι παρουσιάζουν πολλές διαταραχές και χρειάζονται εξειδικευμένη βοήθεια και αντιμετώπιση.

«Συνήθως παρουσιάζουν μετατραυματικό στρες, εφιάλτες, συνεχές άγχος, κατάθλιψη, με αυτοκτονικό ιδεασμό. Τα συμπτώματα αυτά μπορούμε να τα αντιμετωπίσουμε, αλλά χρειάζεται πολύ συγκροτημένη παροχή βοήθειας, καθώς εκτός των άλλων τα θύματα trafficking αναπτύσσουν και το σύνδρομο της Στοκχόλμης, είναι δηλαδή σε συνεχή επαφή με τους θύτες και αναπτύσσουν μία ψυχολογική προστασία αυτών», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οποιαδήποτε μορφή καταναγκασμού με σκοπό το κέρδος είναι μία μορφή δουλείας» είπε η αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του ΑΠΘ Αικατερίνη Τσαλαμπούνη.

Η ίδια τόνισε ότι η χριστιανική θεολογία θα πρέπει να απαντήσει στην πρόκληση της εποχής και να σταθεί με ένα κριτικό και προφητικό λόγο, καταδεικνύοντας την αδικία.

Τέλος, ο γενικός διευθυντής της Agape Hellas Εμμανουήλ Τουφεξής αναφέρθηκε σε μία πιο βιβλική προσέγγιση για το θέμα της εμπορίας ανθρώπων τονίζοντας ότι: «Αν είμαστε χριστιανοί, οποιοδήποτε θέμα δουλείας θα έπρεπε να μας απασχολεί. Η ερώτηση που θα έπρεπε να μας μείνει είναι εγώ τι μπορώ να κάνω σήμερα», πρόσθεσε.

Επισημαίνεται ότι η διαβαλκανική συνάντηση οργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος, τους Λειτουργούς Υγείας της Αγάπης, την οργάνωση Α21 που ασχολείται με το Trafficking, την οργάνωση Agape και το Γραφείο εθνικού εισηγητή για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων και είναι ανοιχτή στο ευρύ κοινό.

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου