ΤΟΠΙΚΑ

145 μοναχικοί και μη αυτοεξυπηρετούμενοι στο Δήμο Ζαγοράς- Μουρεσίου

145-μοναχικοί-και-μη-αυτοεξυπηρετούμενο-650891

Εχουν ως «αποκούμπι» τους το «Βοήθεια στο Σπίτι» – Μόνιμα χαρακτηριστικά αποκτά η δομή

Στους 145 ανέρχονται οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας που είναι μοναχικοί, αλλά και οι μη αυτοεξυπηρετούμενοι στον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, που έχουν ως μοναδικό «αποκούμπι» τους το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Μέσω του προγράμματος, 74 ωφελούμενοι στη δημοτική ενότητα Μουρεσίου και 70 στη δημοτική ενότητα Ζαγοράς συνεχίζουν να έχουν την απαραίτητη βοήθεια για την κάλυψη των καθημερινών τους αναγκών, ενώ ακόμη και στον χιονιά που έπληξε πρόσφατα την περιοχή δεν στερήθηκαν τα απαραίτητα ξύλα για την θέρμανσή τους ή φάρμακα για την υγεία τους.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε να λειτουργεί τον Σεπτέμβριο του 2003 στον τέως Δήμο Μουρεσίου και δύο χρόνια αργότερα στον τέως Δήμο Ζαγοράς, με τους έξι συνολικά εργαζόμενους, δύο κοινωνικούς λειτουργούς, δύο νοσηλευτές και δύο φροντιστές, να προσφέρουν αδιάλειπτα τις υπηρεσίες τους όπου υπάρχει ανάγκη στην περιοχή.

Πλέον η δομή ετοιμάζεται να αποκτήσει μόνιμα χαρακτηριστικά. Στην επικείμενη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, την ερχόμενη Πέμπτη στις 6 το απόγευμα, ο Δήμος θα κληθεί να τροποποιήσει τον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας προκειμένου να εντάξει στο προσωπικό του τους 6 εργαζόμενους σε μόνιμες θέσεις, οι οποίες θα καλύπτονται οικονομικά από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τη δημοτική σύμβουλο Τζωρτζίνα Χριστοδούλου με τροπολογία που ψηφίστηκε στις 18 Δεκεμβρίου δίνεται η δυνατότητα ένταξης των θέσεων προσωπικού που υπηρετούν στο «Βοήθεια στο Σπίτι» στο οργανόγραμμα του κάθε Δήμου. Αυτό αφορά σε περίπου 3.500 εργαζόμενους στο πρόγραμμα σε όλη την Ελλάδα.

Για την κάλυψη των θέσεων θα γίνει προκήρυξη μέσω ΑΣΕΠ, όπως όμως εξηγεί η κ. Χριστοδούλου το κριτήριο της προϋπηρεσίας 84 μηνών ουσιαστικά δίνει το «εισιτήριο» της μονιμοποίησης στους υπάρχοντες εργαζόμενους που γνωρίζουν τις ανάγκες της κάθε περιοχής και των ανθρώπων της.

«Είναι σημαντικό να παραμείνουν οι δομές. Μέσω του «Βοήθεια στο Σπίτι» Δήμοι όπως ο δικός μας που δεν έχουν αυτόνομη κοινωνική υπηρεσία μπορούν να προσεγγίσουν και να αναγνωρίσουν τις ανάγκες των δημοτών. Είναι όμως σημαντικό και για τους ίδιους τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα, που σήμερα είναι πέντε μήνες απλήρωτοι, καθώς υπάρχουν καθυστερήσεις στη ροή των κονδυλίων», σημείωσε η κ. Χριστοδούλου.

Εγγραφείτε στο Newsletter του Ταχυδρόμου